Bron: Telesur 13 juli 2023 ~~~~

Burgers eisen het aftreden van president Dina Boluarte, de sluiting van het Congres en nieuwe algemene verkiezingen.

Op woensdag kondigde premier Alberto Otarola aan dat de regering heeft besloten om de afgekondigde noodtoestand in het zuiden van Peru met 30 dagen te verlengen.

Deze beslissing is een reactie op de aankondiging van protesten die het aftreden van president Dina Boluarte, de sluiting van het Congres en de oproep voor nieuwe algemene verkiezingen eisen.

Otarola verklaarde dat de verlenging van de noodtoestand bedoeld is om het vrije verkeer te garanderen, vooral tijdens de viering van de Peruaanse Onafhankelijkheidsdag op 28 juli.

De noodtoestand zal van kracht zijn in de zuidelijke wegcorridor, die de regio’s Apurímac, Cusco en Arequipa omvat, evenals in de zuidelijke interoceanische snelweg, die de kust, de hooglanden en de jungle van het land doorkruist tot aan Brazilië.

“De nationale politie is voorbereid op eventuele ongewenste gebeurtenissen,” zei minister van Binnenlandse Zaken Vicente Romero. Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten controleposten hebben opgezet bij de toegang tot Lima in de gebieden Pucusana, Ancon en de Centrale Snelweg.

Volgende week zullen arbeiders, boeren en producenten vanuit verschillende regio’s van het land naar Lima marcheren om de regering van Boluarte, die op 7 december 2022 president werd, af te wijzen.

Dit gebeurde nadat het Peruaanse Congres president Pedro Castillo uit zijn ambt had gezet, omdat hij beschuldigd werd van een poging tot staatsgreep. Als gevolg hiervan werd Peru het toneel van massale protesten die bijna drie maanden duurden.

In een poging om de situatie onder controle te krijgen, zette de regering Boularte het leger en de politie in, wat resulteerde in 77 doden en tientallen gewonden tijdens de wegblokkades.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (CIDH) veroordeelde het geweld van de Peruaanse veiligheidstroepen en verklaarde dat zij gevallen van “buitengerechtelijke executies” had aangetroffen.

Topfoto: Peruaanse arbeiders houden een spandoek vast met de tekst “Dictatuur, nooit meer!”, 2023. | Foto: Twitter/ @RevistaSemana