Bron: Telesur 14 juli 2023 ~~~~

Op donderdag bevestigde Pedro Castillo, de voormalige president van Peru, tijdens een nieuwe virtuele verschijning vanuit de gevangenis waar hij een gevangenisstraf van 18 maanden uitzit op beschuldiging van rebellie na de mislukte poging om het parlement te sluiten, dat hij het slachtoffer was van een samenzwering van het Openbaar Ministerie en het Congres van zijn land.

“Ik ben ervan overtuigd dat het Openbaar Ministerie daadwerkelijk samenwerkt met dit Congres en de de facto regering. Er is een samenzwering geweest”, zei Castillo, eraan toevoegend dat hij niet gearresteerd is, maar ontvoerd naar de Peruaanse gevangenis van Barbadillo.

De verklaringen van de voormalige president Castillo vonden plaats terwijl hij deelnam aan een gerechtelijke hoorzitting waarin een nieuw beroep ten gunste van de voormalige president, ingediend door zijn verdediging, werd geanalyseerd en hij was ook van mening dat zijn recht op verdediging niet op een relevante manier wordt gerespecteerd.

In antwoord op de verklaringen van Pedro Castillo beweerde rechter Juan Carlos Checkley dat hij wordt vastgehouden op grond van een bevel tot preventieve hechtenis dat is bekrachtigd door een rechtbank, en voegde eraan toe dat het doel van de hoorzitting was om “naar hem te luisteren en aan de eisen te voldoen”.

Op 7 december vorig jaar werd Pedro Castillo gearresteerd door de Peruaanse veiligheidstroepen na zijn mislukte poging om het Congres te ontbinden, in te grijpen in alle instellingen van het rechtssysteem en een noodexecutieve te vormen die per decreet zou regeren.

Officiële documenten laten zien dat de acties van Castillo werden afgewezen door alle instellingen van het land en hij werd afgezet door het Peruaanse parlement.

Na het ontslag van Castillo benoemde het Congres, geleid door rechtse sectoren, de toenmalige vicepresident Dina Boluarte als nieuw staatshoofd volgens de grondwettelijke opvolging.

Topfoto: Pedro Castillo, de voormalige president van Peru. 14 juli 2023. | Foto: Twitter/@teleSURtv