Bron:Hispan TV 16 juni 2020 (SP), 
 orinocotribune 16 juni 2020 (EN) ~~~

De Colombiaanse oppositie veroordeelt de jongste inzet van het Amerikaanse leger in het land en waarschuwt dat dit een oorlog met Venezuela kan ontketenen.

De Verenigde Staten hebben begin juni eenheden van de Security Forces Assistance Brigade (SFAB) naar Colombia gestuurd, een elite-aanvalskorps waarvan Washington zegt dat het Bogotá wil bijstaan in de strijd tegen de drugshandel, zelfs langs de Venezolaanse grens. (1)

Zij wijzen erop dat de SFAB (Special Forces) alleen zijn ingezet ter voorbereiding op oorlogsscenario’s zoals in Afghanistan in het Midden-Oosten, maar ook in Afrika om “zwakke staten” bij te staan.

De inzet is in Colombia echter niet zo goed ontvangen. De aankondiging, die eerder van de Amerikaanse ambassade kwam dan van het Colombiaanse ministerie van Defensie, heeft tot straatprotesten geleid: Ze veroordeelden het interventionisme van de Amerikaanse president, Donald Trump, in hun land. (2)

Ook de Colombiaanse oppositie heeft haar stem laten horen. “Dit kan een oorlog worden die niets met ons te maken heeft,” zei Senator Armando Benedetti, geciteerd door de Britse krant The Telegraph in een rapport dat op zondag werd gepubliceerd. (3)

Senator Iván Cepeda heeft van zijn kant de inzet afgedaan als “een harde klap voor het vredesproces” in Colombia, omdat het “het geweld in de toch al onstabiele gebieden zal aanwakkeren”.

Cepeda kondigde afgelopen woensdag aan dat de oppositie van plan is om in de komende dagen een “tutela-actie” in te dienen bij het Hooggerechtshof van Justitie (CSJ) tegen de Amerikaanse inzet.

Verscheidene deskundigen zijn van mening dat de VS in samenwerking met Colombia een militaire interventie tegen Venezuela aan het voorbereiden zijn.

In april heeft Washington militaire vliegtuigen, schepen en helikopters ingezet in de Caribische Zee en de Stille Zuidzee onder het voorwendsel “het Amerikaanse volk te beschermen tegen de dealers van illegale verdovende middelen”. (4, 5, 6, 7)

Venezuela beschuldigt Colombia en de VS ervan achter een maritieme invasie van begin mei te zitten, die gestopt werd door de Boliviaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) en het Venezolaanse leger.

Caracas, die heeft gewaarschuwd voor het Amerikaans-Colombiaanse complot om de Venezolaanse president Nicolás Maduro omver te werpen, verzekert Washington en Bogotá, dat ze spijt zullen krijgen als ze tegen Venezuela gaan optreden.


Topfoto: Amerikaanse en Colombiaanse soldaten in een manoeuvre bij Tolemaida Air Base, Nilo, Colombia, 25 januari 2020.