Bron:  Roger D. Harris
Orinoco Tribune 10 februari 2024 ~~~ 

De Bolivariaanse Revolutie van Venezuela viert deze maand haar 25e verjaardag, ondanks de voortdurende hybride oorlogsvoering onder leiding van de VS om het socialistische project te doen mislukken. De Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro heeft de VS met succes gedwongen om zich de facto met haar in te laten, hoewel Washington nog steeds de fictie in stand houdt dat de ter ziele gegane Nationale Assemblee van 2015 daar de “laatst overgebleven democratische instelling” is.

De VS hebben zich verlaagd tot het doorlichten van kandidaten voor de komende Venezolaanse presidentsverkiezingen. Hoewel de imperiale macht nog steeds schaamteloos interventionistisch is, is het niet gelukt om een regelrechte regimeverandering te bewerkstelligen. De verschijning van de Venezolaanse oppositiepolitica Maria Corina Machado voor een commissie van het Amerikaanse Congres is de laatste stap in de zoektocht van het imperium naar een betrouwbare bondgenoot. De Republikeinen hebben goede hoop dat zij de juiste medewerker is. De Democraten hebben misschien een ander, maar aanvullend spelplan.

De oppositie tegen de heersende Venezolaanse socialistische regering bestaat uit vele kleine en fracties, meestal geassocieerd met een dominante persoonlijkheid, zoals Machado’s politieke organisatie Vente Venezuela. De VS geeft elk jaar miljoenen uit om zich te mengen in de interne aangelegenheden van Venezuela in wat zij eufemistisch “bevordering van de democratie” noemen. USAID alleen al heeft 50 miljoen dollar toegezegd om de presidentsverkiezingen, die voor later dit jaar gepland staan, te “pushen”.

De pogingen van Washington om een gezamenlijke oppositie af te dwingen zijn tot nu toe niet succesvol geweest in Venezuela. Maar dat heeft de Yankees er niet van weerhouden om de kandidaat die volgens hen Venezuela’s leider zou moeten worden, naar voren te schuiven.

Afscheid van de Venezolaanse “interim-president” Juan Guaidó

De laatste kandidaat voor de rol van factotum van het imperium was de nu in ongenade gevallen Juan Guaidó. Ondanks zijn populariteit in het buitenland als “interim-president” van Venezuela, werd de onfortuinlijke veiligheidsagent in eigen land niet zo goed ontvangen en werd hij in 2022 door zijn eigen oppositieblok ontslagen.

De VS en zijn bondgenoten gaven illegaal in beslag genomen Venezolaanse activa zoals het agrochemische complex Monómeros in Colombia en de Citgo-oliefranchise in de VS aan hun Guaidó en zijn trawanten. Ze gebruikten de ondernemingen om zichzelf op grove wijze te verrijken, terwijl ze de ondernemingen de afgrond in stuurden. Volgens de Venezolaanse procureur-generaal is er naar schatting $19 miljard verduisterd door Guaidó’s “fictieve regering”.

Met zijn gezichtuitdrukking als een hert-in-de-koplampen en zijn gebrekkige oratie leek Guaidó in alle opzichten op een marionet. In het geval van de heer Guaidó bedriegt de schijn niet. De nieuwe kandidaat is daarentegen fotogeniek en heeft een vlotte babbel. Bovendien spreekt Machado vloeiend Engels.

Machado doet auditie voor de “bipartisan roundtable”.

De “bipartisan roundtable” van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis op 7 februari was getiteld “De strijd voor vrijheid in Venezuela”. Tijdens een livestreaming betuigde commissievoorzitter Maria Salazar (R-FL) haar steun aan roundtable-gast María Corina Machado als enige presidentskandidaat van de oppositie. Salazar beweerde dat geen enkele andere oppositiekandidaat zal worden getolereerd: “Er is geen plan B!”

In wat neerkwam op een auditie, schetste Machado een triest beeld van het huidige Venezuela als het “grootste martelcentrum in Latijns-Amerika”. Ze beschuldigde de regering Maduro van het “opzettelijk vernietigen van de kwaliteit van leven”.

Op de vraag hoe ze de problemen van Venezuela zou oplossen, zei Machado dat ze “markten zou openen”. Er werd niet vermeld dat juist de economische sancties van de VS, waar zij voorstander van was, de markten hadden gesloten en een verstikkende blokkade hadden opgelegd die de minder fortuinlijke burgers van Venezuela verstikte. Machado komt uit een van de rijkste families.

Machado verwees naar de huidige president Nicolás Maduro en de leider van de Nationale Assemblee Diosdado Cabello en zei dat ze niet voor “een systeem van straffeloosheid” zou zijn als ze president zou zijn.

Hoewel niemand anders Nicaragua ter sprake had gebracht, beloofde ze zich ook daar in te zetten voor een “overgang”. Uitspraken als deze waren voor de partij Perú Libre, die linkse sentimenten in heel Latijns-Amerika vertegenwoordigt, aanleiding om te waarschuwen dat Machado “een bedreiging vormt voor de vrede op het gehele continent”.

Machado’s politieke bagage

Machado heeft een aanzienlijke politieke bagage. In 2002 ondertekende ze het beruchte Carmona-decreet, waarmee de kortstondige coupregering werd opgericht die Hugo Chávez tijdelijk afzette. Machado kreeg amnestie voor haar steun aan die coup, maar wordt nog steeds in verband gebracht met couppogingen. Ze was actief betrokken bij de gewelddadige guarimbas in 2014 en 2017 om de gekozen regering omver te werpen en heeft opgeroepen tot een militaire invasie van de VS.

In 2014 werd haar de toegang tot openbare ambten ontzegd, in overeenstemming met de Venezolaanse grondwet, toen ze als diplomaat voor Panama diende om tegen Venezuela te getuigen voor de Organisatie van Amerikaanse Staten. Aanvankelijk weigerde ze haar uitsluiting aan te vechten bij het Hooggerechtshof (TSJ), dat ze als onwettig beschouwde. Maar toen Washington haar verkiezingsuitsluiting wilde gebruiken als excuus om opnieuw sancties op te leggen, gehoorzaamde ze. Ze verloor haar zaak en blijft nog steeds uitgesloten.

Andere congresinitiatieven

Afgelopen december introduceerde Mario Diaz-Balart (R-FL) Resolutie 911 van het Huis waarin Machado wordt aangewezen als de “officiële kandidaat van de presidentiële oppositie”. Deze schaamteloze inmenging in de interne aangelegenheden van een ander land toont geen respect voor de oppositie in Venezuela, die Machado niet erkent als de enige legitieme kandidaat.

Op 30 januari, nadat Machado haar beroep om haar verkiesbaarheid te herstellen had verloren, stuurden de Republikeinse senatoren Marco Rubio, Rick Scott en Bill Cassidy Biden een brief waarin werd aangedrongen om onmiddellijk opnieuw sancties in te stellen tegen Venezuela om de “geloofwaardigheid” van de VS te behouden. Diezelfde dag gaf het State Department van Biden een verklaring uit waarin ze de sanctievrijstelling op de Venezolaanse goudverkoop introkken en dreigden hetzelfde te doen voor gas en olie.

Vier dagen eerder rapporteerde de Congressional Research Service dat de Amerikaanse sancties tegen Venezuela “gefaald” hadden om een verandering van regime te bewerkstelligen, maar wel veel menselijk leed hadden veroorzaakt. Dit is dezelfde “humanitaire crisis” waarvan Machado beweert dat ze opzettelijk werd veroorzaakt door de Venezolaanse regering.

Hoe populair is Machado buiten Capitol Hill?

De meeste analisten met kennis van zaken identificeren Machado als de oppositiepolitica in Venezuela met de grootste naamsbekendheid en de meest populaire. Maar ze heeft niet de unanieme steun in Venezuela die ze binnen de VS krijgt.

De Venezolaanse sociologe Maria Paez Victor, die nu in Canada woont, meldt dat Machado door de meeste oppositieleden diep wordt gehaat. “Ze is een gehaat figuur onder het volk vanwege haar enthousiaste steun en pleidooi voor meer sancties die zoveel leed hebben veroorzaakt.”

Om te beginnen was Machado’s veelgeprezen oppositie-voorverkiezing problematisch. Machado won in een druk deelnemersveld met een verdachte 92%. Sommige oppositiepartijen werden uitgesloten van de verkiezing in oktober, andere kozen ervoor om niet deel te nemen en weer andere namen deel maar beweerden achteraf dat er fraude was gepleegd.

De voorverkiezing werd niet geleid door de nationale verkiezingsautoriteit (CNE) zoals gebruikelijk, maar was een privé-aangelegenheid die werd geleid door Machado’s eigen niet-gouvernementele organisatie (ngo) Súmate, die NED-financiering heeft ontvangen. Sommige stembureaus bevonden zich in privéwoningen in plaats van openbare gelegenheden zoals scholen. Nadat de stembiljetten handmatig waren geteld, werden ze vernietigd zodat er geen manier was om de geldigheid van de telling te controleren.

Vanwege de twijfelachtige aard van de voorverkiezing wordt er in de Amerikaanse pers meestal over gesproken als “een” voorverkiezing van de oppositie in plaats van “de” voorverkiezing van de oppositie. Vanwege de onregelmatigheden schorste het Venezolaanse Hooggerechtshof de voorverkiezingsuitslagen.

Vooruitzichten van Machado

Hoewel Maduro zijn kandidatuur nog moet aankondigen, wordt algemeen aangenomen dat de zittende president de keuze van zijn partij zal zijn. Machado verklaarde op haar beurt: “Zonder mij zijn er geen verkiezingen. De Europese Unie was het hiermee eens en zei dat ze de verkiezingen niet zullen erkennen tenzij Machado zich kandidaat stelt.

De Orinoco Tribune meldde dat het het Witte Huis niet veel uitmaakt wie de oppositiekandidaat in Venezuela is. Volgens Biden-ambtenaar Juan González is “het proces en niet de kandidaat” het belangrijkst.

Dit kan betekenen dat het Witte Huis een overwinning van Maduro verwacht en daarom van plan is om de verkiezingen niet te erkennen. Bij de laatste Venezolaanse presidentsverkiezingen waagden de VS geen risico door de verkiezing een half jaar van tevoren frauduleus te verklaren en zelfs oppositiekandidaat Henri Falcón te dreigen met sancties omdat hij zich kandidaat had gesteld.

Het gefabriceerde drama rond Machado’s verkiesbaarheid heeft een doel dat weinig te maken heeft met de extreemrechtse oppositiepolitica. Washington wist bijna zeker dat ze zich niet verkiesbaar zou mogen stellen vanwege duidelijke overtredingen in het verleden. Dat is precies de reden waarom ze niet werd genoemd in het verkiezingsdraaiboek van het Barbados-akkoord waarover de VS en Venezuela hebben onderhandeld. De poppenkast wordt gespeeld om twijfel en laster te zaaien over de komende verkiezingen. Als Maduro wint, zal de VS de verkiezingen waarschijnlijk onwettig verklaren.


gerelateerd (berichten in dit archief):

Overzichten van plundering, sabotage en miltaire agressie (tot juli 2021):