Bron: PressTV  08 februari 2024 ~~~ 

Venezuela heeft gezworen dat het “krachtig zal reageren” als er olieboringen beginnen in de betwiste wateren die onder controle staan van buurland Guyana, zoals de Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil deze week heeft aangekondigd.

De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino schreef op X dat ExxonMobil weliswaar de bescherming heeft van de Verenigde Staten en Guyana, maar “in de maritieme ruimte die rechtmatig toebehoort aan Venezuela, zullen ze een proportionele, krachtige reactie krijgen die in overeenstemming is met de wet”.

Het betwiste gebied wordt gecontroleerd door Guyana, maar Venezuela eist ook soevereiniteit op over het gebied dat ongeveer tweederde van het Guyanese grondgebied omvat.

Woensdag beschuldigde Delcy Rodriguez, vicepresident van Venezuela, ExxonMobil ervan “haar illegale activiteiten te willen beschermen in een zee die nog moet worden afgebakend, onder de oorlogszuchtige vlag van de Verenigde Staten en in medeplichtigheid met Guyana”.

Het 160.000 vierkante kilometer grote gebied rond de Esequibo rivier is de afgelopen jaren belangrijk geworden na de ontdekking van offshore olie en gas door ExxonMobil. Ook de zeegrens tussen de twee landen is omstreden.

ExxonMobil kondigde dinsdag aan dat het dit jaar twee proefboringen wil doen voor de kust van Essequibo.

In december schreef de Venezolaanse president Nicolas Maduro een referendum uit waarin de kiezers zich massaal uitspraken voor de aanspraak van hun land op de olierijke Essequibo-regio.

Caracas beweert dat de Essequibo rivier in het oosten van de regio een natuurlijke grens vormt die al in 1777 werd erkend.

De spanningen in de Zuid-Amerikaanse regio liepen op toen Groot-Brittannië een oorlogsschip naar het gebied stuurde, wat Maduro ertoe aanzette om 5.600 troepen te mobiliseren voor militaire oefeningen in de buurt van de grens.

Er heerste echter relatieve rust na een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen in Brazilië in januari, die volgde op eerdere persoonlijke gesprekken tussen Maduro en de president van Guyana, Irfaan Ali, die overeenkwamen geen geweld te gebruiken.

Het grensgeschil ligt momenteel voor bij het Internationaal Strafhof (ICJ) in Den Haag.

Een Venezolaans schip versierd met een pro-Essequibo boodschap. (Foto door AFP)


Gerelateerd (berichten in het subarchief “latijns amerika en de cariben”):