Bron: telesurenglish 6 juli 2023 ~~~

Ondertussen blijft de voormalige Peruaanse president vastzitten in de Barbadillo gevangenis voor de vermeende misdaden van rebellie en samenzwering.

Op donderdag vroeg procureur-generaal Daniel Soria aan het Hooggerechtshof van Peru om beslag te leggen op de roerende en onroerende goederen van voormalig president Pedro Castillo en voormalig premier Anibal Torres.

Onder de onroerende goederen van Castillo die in beslag genomen moeten worden bevinden zich drie landelijke eigendommen in Chota en een huis in het district Tacabamba.

Wat Torres betreft, vraagt Soria de inbeslagname van een jeepvoertuig en de inbeslagname van acht onroerende goederen in het district San Isidro en andere eigendommen in de Cercado de Lima.

Als onderdeel van de zaak “Schaduwkabinet” heeft het Openbaar Ministerie ook beslag laten leggen op het huis van Alejandro Sanchez in het district Asia in de provincie Cañete.

Naar deze zakenman wordt een onderzoek ingesteld omdat hij lid zou zijn geweest van een organisatie die onder leiding zou hebben gestaan van Castillo en die zich bezighield met het gunnen van openbare werken aan kennissen.

La justicia peruana trata como un rey a Fujimori. Mientras, mantiene secuestrado al Presidente legítimo Pedro Castillo y sostiene a la dictador Dina Boluarte.pic.twitter.com/rQQTWARDzb

De tweet luidt: “De Peruaanse justitie behandelt Fujimori als een koning. Ondertussen houdt het legitieme president Pedro Castillo gekidnapt en steunt het dictator Dina Boluarte.”

Ze zijn ook beschuldigd van het aanrekenen van quota voor de benoeming van promoties in het Peruaanse leger en het benoemen van bekenden op hoge openbare posities ondanks het feit dat ze geen ervaring hadden om hun werk uit te voeren.

Volgens het Openbaar Ministerie hield Castillo in een ander huis van Sanchez, gelegen in de wijk Breña, bijeenkomsten met zakenlieden en vrienden om vermoedelijk te beslissen over de toekenning van werken en benoemingen van ambtenaren.

In oktober 2022 vroeg het Openbaar Ministerie 36 maanden gevangenisstraf tegen Sanchez en drie anderen die werden onderzocht voor de zaak van het Schaduwkabinet.

De verdediging van Sanchez kondigde echter aan dat hij zich daarom niet zou aangeven bij justitie. Naast Sanchez zijn ook voormalig minister van Huisvesting Juan Silva en Castillo’s neef Fray Vasquez voortvluchtig.

Ondertussen blijft Castillo vastzitten in de Barbadillo gevangenis voor de vermeende misdaden van rebellie en samenzwering, nadat hij een couppoging zou hebben gedaan op 7 december 2022, toen hij verwacht werd in het Congres te verschijnen om te reageren op klachten over corruptie en criminele organisatie.

Topfoto: Peruanen eisen de vrijheid van voormalig president Pedro Castillo, 2023. | Foto: Twitter/ @verdeembeleso