Bron: Alan MacLeod, M
intpress News. 24 mei 2022 ~~~

WASHINGTON – Een nieuw boek van voormalig minister van Defensie Mark Esper heeft schokkende nieuwe details onthuld over de oorlog van de regering Trump tegen Venezuela. “A Sacred Oath: Memoirs of a Secretary of Defense During Extraordinary Times” geeft toe dat de Trump-regering een plan beraamde om Venezuela binnen te vallen en het vermoorden van president Nicolas Maduro besprak, en het uitvoeren van een golf van terroristische aanvallen op de civiele infrastructuur, en het oprichten van een huurlingenleger om een Contra-achtige terreuroorlog te beginnen. Esper bevestigt ook grotendeels de betrokkenheid van Washington bij Operatie Gideon – een mislukte militaire invasie van het land en een aanslag op het leven van Maduro in 2018.

Hoewel de Westerse media er nauwelijks aandacht aan besteden, hebben de bekentenissen van Esper een storm van commotie veroorzaakt in de Zuid-Amerikaanse natie. Diego Sequera, een onderzoeksjournalist uit Caracas, vertelde MintPress echter dat slechts weinigen verrast waren door het nieuws. “Het is in zekere zin schokkend. Maar aan de andere kant is het voor ons hier vrij gebruikelijk,” zei hij, eraan toevoegend: “Het nieuws is helemaal niet verrassend; we zijn er in Venezuela aan gewend. Sinds 2004, toen de eerste Colombiaanse paramilitaire eenheid met een plan om president [Hugo] Chavez te vermoorden werd gearresteerd, zijn er veel van dit soort onthullingen geweest.”

“Echt onderdeel van de Verenigde Staten”

Donald Trump nodigde de zelfverklaarde Venezolaanse president Juan Guaidó uit als eregast bij zijn State Of The Union-toespraak in 2020, waar Guaidó werd omschreven als “de ware en legitieme president” en een staande ovatie kreeg van zowel Republikeinen als Democraten.

De ontmoeting tussen Trump en Guaidó na de State Of The Union werd destijds in de pers omschreven als “gericht op acties om democratie en vrijheid te bereiken”. Esper’s verslag onthult echter dat het gesprek draaide om een Amerikaanse invasie van het land. Trump, die volgens Esper al sinds het begin van zijn regering “gefixeerd was op Venezuela”, vroeg Guaidó rechtstreeks: “Wat als het Amerikaanse leger daarheen zou gaan en Maduro zou verdrijven?” Het aanbod klonk als muziek in de oren van de Venezolaan, die antwoordde: “Natuurlijk zouden we altijd blij zijn met Amerikaanse hulp.” Guaidó had al vier couppogingen ondernomen en telkens het volk en het leger opgeroepen om in opstand te komen en zich aan zijn zijde te scharen, maar had een minder dan enthousiaste reactie gekregen.

Esper’s relaas sluit aan bij dat van een eerder tell-all boek van Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton. In “The Room Where It Happened: A White House Memoir,” beweert Bolton dat Trump zei dat het “cool” zou zijn om Venezuela binnen te vallen omdat het “echt deel uitmaakt van de Verenigde Staten.”

Er waren in de kamer een aantal uitgesproken voorstanders van de invasie, waaronder Mauricio Claver-Carone, senior directeur van de Nationale Veiligheidsraad, en Robert O’Brien, de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Esper vond dat Claver-Carone’s oordeel werd beïnvloed door zijn persoonlijke investering in de ondermijning van het Latijns-Amerikaanse socialisme, omdat hij lid was van de virulent anticommunistische Miami-Cubaanse gemeenschap. Miami, dat vaak “de hoofdstad van Latijns-Amerika” wordt genoemd, zit vol emigranten die Washington aansporen tot een hardere opstelling tegenover Cuba, Venezuela en Latijns-Amerika meer in het algemeen. In Bolton’s boek worden Claver-Carone en O’Brien ook als haviken afgeschilderd.

Esper was echter gealarmeerd door het vooruitzicht van een militair moeras en vermoedde dat Guaidó veel minder machtig was dan hij deed voorkomen. Zoals Esper tegen Trump zei, zou de Venezolaanse oppositie alleen “vechten tot de laatste (noord-)Amerikaan”. Toen hij Guaidó rechtstreeks vroeg of “zijn mensen” bereid zouden zijn zich te organiseren, te trainen en te vechten, kwam het antwoord neer op “Het zou zoveel gemakkelijker en sneller zijn als de VS dit voor ons zou doen.”

Operatie Gideon

In plaats daarvan stelden Esper en de voorzitter van de stafchefs Gen. Mark Milley voor om een leger van huurlingen samen te stellen om een terreuroorlog tegen de Venezolaanse bevolking te voeren, naar het voorbeeld van wat de VS met de Contra’s in Nicaragua deden. Zoals Esper schreef:

Generaal Milley vond ook dat we moesten kijken naar ongeregelde oorlogsvoering, zoals het trainen en bewapenen door de VS van Venezolaanse expatriates [VERTROUWELIJK]. De Verenigde Staten hadden een lange geschiedenis met dit soort operaties. Het was een idee dat het ontwikkelen waard was. Milley en ik hadden dit al verschillende keren besproken.”

Guaidó’s team was echter meer geïnteresseerd in het bespreken van geheime plannen waarvan zelfs Esper niet op de hoogte was. Op een gegeven moment leunde een van Guaidó’s collega’s naar voren en zei: “We hebben enkele plannen waarvan jullie [de Amerikaanse regering] weten dat we eraan werken; ze zijn alleen nog niet klaar,” verwees even naar Florida, en deelde een glimlach, een knikje en een wetende blik met Claver-Carone.

Op dat moment beweert Esper niet verbaasd te zijn geweest over deze opmerking. Later begreep hij echter dat het een verwijzing was naar Operatie Gideon, een poging van een semi-private huurlingenfirma uit Florida om een amfibische invasie van Venezuela uit te voeren, zich een weg te schieten naar het presidentiële paleis, Maduro gevangen te nemen, vast te houden of te “verwijderen”, en Guaidó als “president” te installeren.

Operatie Gideon werd slechts enkele weken na de bijeenkomst uitgevoerd, maar mislukte spectaculair omdat de zwaarbewapende huurlingen al werden overmeesterd voordat ze aan land kwamen, toen zij door ontevreden kreeftenvissers van het plaatselijke visserscollectief werden ontwapend met niet meer dan vismessen en oude revolvers. De gebeurtenis is sindsdien Trump’s “Bay of Piglets.” (baai met biggetjes) gedoopt.

Hoewel de operatie met buitengewone incompetentie werd uitgevoerd, mag de ernst van de gebeurtenis niet worden onderschat. Guaidó zelf ondertekende een contract met SilverCorp USA, een aan Trump gelieerd huurlingenbedrijf, waarin stond dat de groep na de opstand zijn persoonlijke doodseskader zou worden, met de macht om alle mensen die zich verzetten tegen de nieuwe regering te doden en te liquideren. Voor deze dienst beloofde Guaidó aan SilverCorp een aanvankelijk honorarium van ongeveer een kwart miljard dollar te betalen. De deal werd ondertekend in Trump’s Mar a Lago resort in Florida. De Amerikaanse militairen die deelnamen aan de mislukte operatie werden veroordeeld tot 20 jaar in een Venezolaanse gevangenis.

“Ik was helemaal niet verrast door de onthullingen van Mark Esper, gezien de lange en smerige geschiedenis van de VS in het destabiliseren van regeringen die niet naar hun zin zijn,” zei Steve Ellner, een gepensioneerd professor in economische geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Universidad de Oriente in Venezuela.

Ellner, een Amerikaan die meer dan 40 jaar in Venezuela heeft gewoond en de oplopende spanningen tussen de twee naties van dichtbij heeft bestudeerd, voegde daaraan toe:

Esper’s onthullingen leiden tot niets minder dan de conclusie dat Washington betrokken was bij de abortieve drone-aanval in augustus 2018 die ontplofte op een publiek evenement dat bedoeld was om Maduro, zijn vrouw Celia Flores en verschillende militaire topcommandanten te doden. Het leidt ook tot de conclusie dat Washington betrokken was bij de Operatie Gideon van 2020 die de ontvoering van Maduro als doel had.”

Het boek van Bolton zinspeelt ook op Amerikaanse betrokkenheid bij de moordaanslag van 2018, die hij als “hilarisch” omschrijft. Kort na de aanslag eiste Trump dat Bolton “het voor elkaar kreeg” – met “het” wordt de verwijdering van Maduro bedoeld. “Dit is de vijfde keer dat ik erom vraag”, voegde hij eraan toe.

Terreur-eenheid

Esper’s memoires onthult ook dat hoge Amerikaanse functionarissen vaak openhartig spraken over het uitvoeren van golven van terreuraanvallen op de Venezolaanse civiele infrastructuur, een onthulling die een nieuw licht werpt op een aantal zeer verdachte explosies, branden, black-outs en andere ongelukken binnen Venezuela – gebeurtenissen waarvan de regering-Maduro al lang de schuld geeft aan de Verenigde Staten. Westerse media hebben deze beschuldigingen echter stelselmatig afgedaan als samenzweringstheorieën.

Esper beweert dat O’Brien op 9 juni 2020 een militaire aanval voorstelde op een kusthaven die een groot deel van de olie-import en -export van het land verwerkte. “Het middel zou een luchtaanval kunnen zijn of het gebruik van Navy SEALs,” zei hij. Het effect zou zijn om “hun energievoorziening verder te verstoren en meer onrust uit te lokken.” Volgens Esper verwierp de groep het plan ten gunste van een gecoördineerde cyberaanval op kritieke Venezolaanse infrastructuur.

Tien dagen later stemde de Amerikaanse regering (inclusief Esper zelf) echter in met wat hij de ontwikkeling noemde van “kinetische en niet-kinetische opties, zowel openlijk als [ VERTROUWELIJK], die Venezuela’s olie- en wapentransporten zouden kunnen verstoren. De opties zouden acties moeten omvatten die een wezenlijke impact zouden hebben op belangrijke industriële en andere hoogwaardige doelen.”

Slechts enkele weken na dit besluit werd Matthew Heath, voormalig marinier en CIA-agent, gearresteerd buiten het grootste olieraffinagecomplex van Venezuela. Toen hij werd aangehouden, had Heath een machinepistool, een granaatwerper, vier blokken C4-explosieven, een satelliettelefoon, stapels Amerikaanse dollars en gedetailleerde informatie over het complex bij zich. Zowel de Amerikaanse regering als de Amerikaanse media hebben Heath’s proces voor terrorisme en wapenhandel grotendeels genegeerd, wat er sterk op wijst dat hij inderdaad op heterdaad betrapt werd terwijl hij op “officiële zaak” was.

De Beto O’Rourke van Venezuela

Terwijl Trump in het openbaar de loftrompet stak over Guaidó en hem steunde als de ware leider van een vrij Venezuela, zei hij achter gesloten deuren precies het tegenovergestelde. Volgens Esper vond Trump Guaidó een opvallend “zwakke” politicus, vooral vergeleken met de “sterke” en “taaie” Maduro.

Trump maakte een opmerking over het feit dat Guaidó’s vrouw, Fabiana Rosales, niet eens een trouwring droeg, nog een teken van zwakte, volgens de president. In feite, zegt Esper, “leek Trump meer onder de indruk van Rosales dan van haar man,” hij maakte altijd tijd om met haar te praten in plaats van met hem, en hij behandelde haar zeer hartelijk. De 73-jarige president merkte op dat de 27-jarige Rosales er “erg jong” en aantrekkelijk uitzag.

Bolton’s boek vermeldt ook dat Trump snel verzuurde naar Guaidó, maar intens geïnteresseerd bleef in zijn vrouw. Na meerdere mislukte staatsgrepen noemde Trump hem naar verluidt “de Beto O’Rourke van Venezuela” – wat suggereert dat hij Guaidó zag als iemand die een goed verhaal vertelde, maar geen inhoud of steun achter zich had.

President Donald Trump, right, listens during a meeting with Fabiana Rosales, left, a Venezuelan activist who is the wife of Venezuelan opposition leader Juan Guaido, as she speaks in the Oval Office of the White House in Washington, Wednesday, March 27, 2019. (AP Photo/Susan Walsh)

Trump, rechts, ontmoet Fabiana Rosales, links, echtgenote van Juan Guaido in de Oval Office, 27 maart 2019. Susan Walsh | AP

Trumps oordeel lijkt beter te zijn geweest dan dat van de mensen om hem heen. Na een reeks mislukte staatsgrepen en verduisteringsschandalen lijkt de steun die Guaidó had te zijn weggeëbd, nu volgens sommige opiniepeilingen nog maar 4% van het Venezolaanse publiek hem steunt. Terwijl de bevolking lijdt, blijft Guaidó een leven van extreme luxe leiden, grotendeels met Venezolaanse fondsen die door de VS in beslag zijn genomen. “Op dit moment is Juan Guaidó niets anders dan een grap in Venezuela,” vertelde Ellner aan MintPress, eraan toevoegend:

Ik zeg dat niet alleen omdat hij totaal in diskrediet is gebracht bij het Venezolaanse volk, maar ook omdat leiders van de hard-line factie van de oppositie zich van hem hebben gedistantieerd, en natuurlijk geldt dat nog meer voor de andere helft van de georganiseerde oppositie, die voorstander is van een dialoog met Maduro.”

Sequera was het daarmee eens en noemde Guaidó de “frontman van een criminele operatie die onze eigen goederen steelt”.

Financieel terrorisme en het binnenvallen van Afrika

De regering-Trump heeft de strop rond de economie van Venezuela ook strakker aangetrokken door de sancties van de regering-Obama aan te scherpen. Bedrijven die de Amerikaanse economische blokkade overtraden, konden worden gesloten, beboet, en hun leidinggevenden bedreigd met tientallen jaren gevangenisstraf. Het resultaat was een ineenstorting van de Venezolaanse economie en enorme tekorten aan goederen. Een speciale rapporteur van de Verenigde Naties, die het land bezocht, vergeleek de acties van de regering Trump met een middeleeuwse belegering, schatte dat meer dan 100.000 Venezolanen als gevolg daarvan waren gestorven, en beval de VN aan de VS te onderzoeken wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Esper beweert dat toen Venezuela en Iran probeerden manieren te vinden om handel met elkaar te drijven om te voorkomen dat hun economieën zouden instorten en om massale sterfgevallen te voorkomen, zijn team “naar manieren zocht om die activiteiten stil te leggen.” Een van deze methoden was het arresteren en kidnappen van de Venezolaanse zakenman en diplomaat Alex Saab, die tussen de twee landen reisde om een handelsovereenkomst te sluiten. Op bevel van de VS werd Saab gearresteerd nadat zijn vliegtuig een tussenlanding had gemaakt in Cabo Verde, een eilandnatie voor de westkust van Afrika. Saab werd vastgehouden en wordt nu gegijzeld in Florida. In november reisde MintPress naar Caracas om te spreken met Saab’s vrouw Camila.

De detentie van Saab – die op dienstreis was met een diplomatiek paspoort – was een grove schending van het internationaal recht. Esper onthult dat de regering Trump paranoïde was dat Rusland, een Venezolaanse bondgenoot, een speciale operatiemissie zou organiseren om Saab te redden. Uit voorzorg beval het ministerie van Defensie onmiddellijk de Amerikaanse vloot in de Middellandse Zee in te zetten bij Cabo Verde – inclusief duizenden mariniers.

FILE – In this Sept. 9, 2021 file photo, pedestrians walk near a poster of Alex Saab that reads in Spanish “Alex Saab Free. They haven’t been able to bend him,” in Caracas, Venezuela. Newly unsealed court records show that the Colombian businessman linked to Venezuelan President Nicolas Maduro was secretly signed up by the D.E.A. as a cooperating source in 2018 and gave agents information about bribes he paid to Venezuelan officials. However, he was deactivated as a source after failing to meet a deadline to surrender himself and was indicted in Miami federal court on charges of siphoning millions from state contracts. (AP Photo/Ariana Cubillos, File)

Een muurschildering van Alex Saab waarop in het Spaans staat: “Bevrijd Alex Saab. Ze zijn niet in staat geweest om hem te buigen,” in Caracas. Ariana Cubillos | AP

Op die manier zouden de VS Cabo Verde binnenvallen onder het voorwendsel dat Rusland zou proberen om de ontvoerde diplomaat vrij te krijgen. Esper en anderen maakten te elfder ure een einde aan dit plan, maar de VS houden Saab nog steeds gevangen.

Tegen de tijd van de Saab-affaire, was Bolton uit het Witte Huis gezet. Maar zijn relaas over de Amerikaanse sancties tegen Venezuela vertelt een soortgelijk verhaal (hoewel hij veel sadistischer taal gebruikt dan Esper). Volgens Bolton “hadden we Maduro bij de luchtpijp en moesten we hem vernauwen”. “We begonnen stappen te bedenken om directe stappen te ondernemen tegen Maduro’s regime, en ook tegen Cuba,” legde hij uit. “Oliesancties waren een natuurlijke keuze, maar waarom Venezuela niet verklaren tot ‘staatsponsor van terrorisme’, iets wat ik voor het eerst voorstelde op 1 oktober 2018, en ook Cuba terug op de lijst zetten nadat Obama het had verwijderd?” vroeg hij, daarmee onbedoeld toegevend dat de lijst van staatsponsoren van terrorisme niets te maken heeft met terrorisme en slechts een lijst is van regeringen die de VS omver willen werpen.

Zoals Bolton – een veel openlijker koelbloedig persoon dan Esper – stelt, gaan sancties niet over gerechtigheid, maar over “het gebruik van de enorme economische macht van Amerika om onze nationale belangen te bevorderen”.

Wat komt er na ‘sociopaat’?

In zijn hele relaas schildert Esper zichzelf af als een lankmoedige maar loyale bureaucraat die probeerde het beste te doen voor zijn land terwijl hij omringd was door dwazen en losgeslagen kanonnen. Hoewel hij overwoog om uit protest ontslag te nemen, zelfs wetende dat hij daarvoor als een “held” zou worden behandeld, besloot hij door te zetten omdat “het het juiste was om voor ons land te doen”. “Mijn soldaten kunnen niet opgeven als het moeilijk wordt, dus ik ook niet,” voegde hij eraan toe. Op sommige momenten presenteert Esper zichzelf zelfs als een ware heilige, door te beweren dat “Leah meer dan eens tegen me zei: ‘Als je vrouw, stop alsjeblieft. Als Amerikaans staatsburger, blijf alsjeblieft.'”

Ondanks zijn beste bedoelingen, komt Esper over als een sociopaat die probeert de wereld tot onderwerping te intimideren.
In het boek vertelt hij vaak over hoe hij Trumps wens om eindeloze oorlogen te beëindigen en vrede te sluiten met zijn tegenstanders, voortdurend van tafel moest vegen.

Trump zelf stelde een volledige terugtrekking voor van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en Zuid-Korea, naties waar Amerikaanse troepen respectievelijk al bijna 20 en 70 jaar gestationeerd zijn. Voor Esper was dit “bizar”. Hij legde Trump uit dat, “[zonder de Amerikaanse bezetting], we het hefboomeffect zouden verspillen dat een voortdurende Amerikaanse militaire aanwezigheid en de dreiging van geweld ons gaven”.

Esper was ook “walgend” over het voorstel van Trump om de Taliban te ontmoeten voor vredesbesprekingen die de oorlog hadden kunnen beëindigen. Volgens Esper was het hele team tegen het beëindigen van de bezetting, verklarend:

Terwijl de president de kamer rondging, probeerden we hem allemaal op verschillende manieren te ontmoedigen. Ik raadde het af en herinnerde hem eraan dat ‘de Taliban het bloed van Amerikaanse militairen aan hun handen hebben, om nog maar te zwijgen van hun rol in de dood van bijna drieduizend burgers die op 9/11 op ons eigen grondgebied werden gedood’.

Esper verzuimde op te merken dat geen van de kapers op 9/11 Afghaan was en dat de meesten afkomstig waren uit Saoedi-Arabië, een bondgenoot van de VS.

Trump was naar verluidt ook zeer sceptisch over de noodzaak om Oekraïne met wapens te overspoelen, vroeg zich af waarom de Verenigde Staten zo’n corrupte regering als die van Zelensky moesten steunen en vroeg waarom Duitsland of andere Europese landen dat niet konden doen als het zo dringend was. Tot Esper’s opluchting konden de haviken in de zaal ook op dat punt het pleit winnen.

MintPress sprak ook met Joe Emersberger, co-auteur van het boek “Extraordinary Threat: The U.S. Empire, the Media, and Twenty Years of Coup Attempts in Venezuela”. Volgens Emersberger is er “absoluut geen reden om te twijfelen aan de waarheid van de fragmenten van Esper die zo vaak zijn geciteerd.” Zoals hij uitlegde:

Esper ‘bekent’ niets dat hemzelf of andere Amerikaanse functionarissen in de problemen kan brengen. De VS heeft Venezuela op klaarlichte dag moorddadige en volstrekt misdadige sancties opgelegd en pronkt met zijn extreme straffeloosheid. Esper spreekt met [de] kalme openhartigheid van een huurmoordenaar die al een keiharde deal heeft gesloten met de aanklagers en nergens bang voor is.”

Trump was echter verre van een anti-oorlogsactivist en was vastbesloten om het regime in Venezuela te veranderen, koste wat het kost. De miljardair zag het naar verluidt als een enorme geldopbrenger en was geobsedeerd door het verkrijgen van de controle over Venezuela’s enorme olievelden, iets wat Esper als onbeholpen beschouwde. Esper was ook vastbesloten om Maduro omver te werpen, maar alleen op “de juiste manier, de slimme manier.”

Defense Secretary Mark Esper speaks about the coronavirus and illegal drugs in the James Brady Press Briefing Room of the White House, Wednesday, April 1, 2020, in Washington, as Chairman of the Joint Chiefs Gen. Mark Milley, listens. (AP Photo/Alex Brandon)

Esper, links, licht de pers in over de Amerikaanse “counter-narcotica” operatie rond Venezuela, 1 april 2020, naast Gen. Mark Milley. Alex Brandon | AP

Volgens Emersberger, ging Trump er onwetend van uit dat de regering Maduro een makkelijk doelwit zou zijn, iets wat een bullebak als Trump niet kon weerstaan, met name het vooruitzicht van een directe plundering van zijn olie. Tegen de tijd dat hij zich het tegendeel realiseerde, zaten hij en zijn bende vast in een escalatiecyclus die Biden in wezen heeft volgehouden, waarbij hij slechts lichtjes is teruggekrabbeld vanwege de fall-out van de oorlog in Oekraïne”.

Terwijl Esper geen duif was, lijken anderen in Trump’s inner circle zich te hebben uitgeleefd in wreedheid. Esper beweert dat de senior beleidsadviseur van de president, Stephen Miller, betoogde dat de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten de hoofden van vijandelijke troepen zouden moeten afhakken, ze in varkensbloed zouden moeten smeren (wat moslims als onheilig beschouwen), en ze in het openbaar zouden moeten tentoonstellen als een middel voor psychologische oorlogsvoering.

Yesper

Esper’s nieuwe boek maakt ook een aantal andere sensationele beweringen over wat er zich achter gesloten deuren in het Witte Huis afspeelde. Daaronder is dat Trump woedend was over de George Floyd protesten in Washington, en Generaal Milley vroeg waarom hij ze niet gewoon allemaal in de benen zou schieten zoals hij had gevraagd. Trump eiste 10.000 troepen in de straten van de hoofdstad van het land om “de orde te herstellen”.

Trump heeft naar verluidt ook gesproken over het sturen van 250.000 manschappen naar de Mexicaanse grens en het afvuren van raketten in Mexico om door kartels gerunde drugslaboratoria te vernietigen. “We kunnen gewoon wat Patriot-raketten afschieten en de laboratoria stilletjes uitschakelen… niemand zou weten dat wij het waren,” drong hij aan.

Trump heeft de opmerkingen over het in de benen schieten van demonstranten van zijn kant verworpen, hoewel hij weigerde commentaar te geven op het idee van de raketten in Mexico. “Mark Esper was een stijve die wanhopig was om zijn baan niet te verliezen,” antwoordde Trump. “Hij was een lichtgewicht en een boegbeeld, en ik realiseerde me dat al heel vroeg.” Trump zei verder dat Esper een “RINO [Republikein in naam alleen] was die niet in staat was leiding te geven” en dat hij hem “Yesper” noemde – een bijnaam die suggereert dat hij hem zag als een ruggengraatloze ja-knikker.

Hoewel de onthullingen over Mexico en de protesten van George Floyd veel aandacht hebben gekregen in de media, is de tweepartijenconsensus in Washington over Venezuela zo groot, dat het voeren van oorlogen, regimewisselingsoperaties, terroristische aanslagen en moordaanslagen tegen een gekozen buitenlands staatshoofd is genegeerd. Als het op het Amerikaanse imperium aankomt, zit iedereen op dezelfde golflengte, zo lijkt het.

Minister van defensie Mark Esper spreekt tijdens militaire ceremonies, zaterdag, 13 juni 2020, in West Point, N.Y. John Minchillo | AP

Topfoto: Minister van Defensie Mark Esper spreekt tijdens militaire ceremonies, zaterdag, 13 juni 2020, in West Point, N.Y. John Minchillo / AP.

Alan MacLeod is Senior Staff Writer voor MintPress News. Na het voltooien van zijn doctoraat in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting enPropaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, als ook aan een aantal academische artikelen. Hij heeft ook bijgedragen aan FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, en Common Dreams.



Over de ‘Operatie Gideon’ van 3-5 mei 2020