Door José Luis Granados Ceja 
venezuelanalysis 10 november 2021 ~~~

In navolging van Washingtons strategie voor regimewisseling in Venezuela verklaarden VS-functionarissen dat er nieuwe unilaterale sancties op komst zijn.

Mexico Stad, Mexico, 10 november 2021 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse president Nicolás Maduro vierde de herverkiezing van Daniel Ortega en het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN) in Nicaragua, waar de voormalige guerrillastrijder een vierde opeenvolgende presidentiële termijn won.

“[Nicaragua] bekrachtigde … een politiek proces dat in het laatste decennium het herstel van de fundamentele mensenrechten heeft gegarandeerd, die door het opleggen van het neoliberalisme waren uitgekleed,” luidde een verklaring van het Venezolaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken op 9 november.

De overwinning van het FSLN afgelopen zondag, waarbij Ortega ongeveer 76 procent van de stemmen behaalde, werd ook toegejuicht door leiders van Cuba, Bolivia en Rusland.

Ondertussen veroordeelden de VS, Canada en de Europese Unie de verkiezingen al snel, waarbij de sterkste kritiek kwam van de Amerikaanse president Joe Biden, die een verklaring aflegde voordat de resultaten bekend waren en het proces een “pantomime-verkiezing” noemde.

Biden ondertekende vervolgens de “Reinforcing Nicaragua’s Adherence to Conditions for Electoral Reform Act of 2021” of de “RENACER Act” in wet op woensdag. De wet is, net als de Nicaraguaanse wet inzake mensenrechten en corruptiebestrijding, bekritiseerd vanwege de schade die Nicaraguanen ervan ondervinden.

In navolging van de Amerikaanse strategie voor regimeverandering in Venezuela roept de RENACER-wet ook op tot meer coördinatie met de Europese Unie en Canada en meer toezicht op internationale leningen aan Managua. Beperkingen op de toegang van Caracas tot multilaterale financiële instellingen hebben tot een aantal van de meest straffe gevolgen geleid, beperkingen die er berucht voor hebben gezorgd dat de levering van levensreddende Covid-19-vaccins vertraging opliep.

Een hoge ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde Reuters op dinsdag dat de regering-Biden van plan is “zeer binnenkort” nieuwe unilaterale sancties op te leggen aan de Centraal-Amerikaanse regering.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van zijn kant veroordeelde de pogingen van de VS en de EU om de verkiezingen van 7 november in Nicaragua niet te erkennen.

“Het is duidelijk dat deze verklaringen geen rechtsgeldigheid hebben voor Nicaragua. We zullen de Nicaraguanen nog steeds volledig steunen bij het verdedigen van hun recht op een soevereine en onafhankelijke ontwikkeling,” zei de woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei dat de pogingen van de VS om de stemming te verwerpen “onaanvaardbaar” waren. De verklaringen van Moskou kwamen na een officieel bezoek van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Félix Plasencia, waarbij beide landen hun verdediging van het multilateralisme en het Handvest van de Verenigde Naties bekrachtigden.

Aan de Nicaraguaanse verkiezingen werd deelgenomen door 225 internationale officiële verkiezingsbegeleiders uit 27 landen.

In een persconferentie op dinsdag karakteriseerden de leden van de internationale missie het proces als efficiënt, transparant, met een hoge opkomst en deelname van oppositiepartijen.

Als reactie op hun interventionistische rol bij recente verkiezingen in de regio waren waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) niet uitgenodigd.

Het hoofd van de OAS, Luis Almagro, was niettemin ook snel met een afwijzing van de stemming en een oproep aan de organisatie om de kwestie op de eerder geplande Algemene Vergadering van de organisatie op woensdag in Guatemala aan de orde te stellen. In een 17 pagina’s tellend rapport van het Secretariaat voor de Versterking van de Democratie van de OAS werd er eveneens bij de internationale gemeenschap op aangedrongen “de annulering te eisen” van de verkiezingen van 7 november in Nicaragua.

Nicaragua rekende eerder op de hulp van de OAS bij eerdere verkiezingen, maar beëindigde de samenwerking met het orgaan in de nasleep van gewelddadige protesten tegen de regimeverandering in 2018, gericht op het omverwerpen van de Sandinistische regering.
De verkiezingsmissie van de OAS speelde ook een belangrijke rol bij het promoten van het valse verhaal dat de Boliviaanse verkiezingen van 2019 werden bezoedeld door fraude, wat uiteindelijk leidde tot een staatsgreep die de gekozen regering van Evo Morales afzette.

Bewerkt door Ricardo Vaz vanuit Mérida.

Topfoto: Leden van een internationale begeleidingsmissie zeiden dat de Nicaraguaanse verkiezingen efficiënt en transparant waren en dat de opkomst groot was. (@KawsachunNews / Twitter)