Bron: prensalatina 9 november 2021 ~~~

Lima, 9 november (Prensa Latina) Een politieke en mediacampagne gebaseerd op beschuldigingen van afgeloste militaire chefs heeft vandaag geleid tot geruchten dat de rechterzijde in het parlement voorbereidingen treft om de president van Peru, Pedro Castillo, in staat van beschuldiging te stellen.

Het spookbeeld van een vacature doemde op toen het staatshoofd een lange vergadering hield met de hoofden van het leger, de luchtmacht, de marine en de politie, die aan het eind van de vergadering vertrokken zonder een verklaring af te leggen.

Parlementaire bronnen vertelden verslaggevers dat de vacature werd voorbereid door een rechtse partij, waaronder Fuerza Popular (FP) en Renovación Popular (FP) er geen geheim van maken dat zij een einde willen maken aan de regering die iets meer dan drie maanden geleden is aangetreden.

Uit de versie blijkt dat zij dit zouden doen op grond van het feit dat de president het misdrijf van beïnvloeding had begaan door te pleiten voor de bevordering van enkele kolonels tot de rang van generaal.

RPP-televisiepresentator Jaime Chincha citeerde deze versies en wees op het toeval dat de woordvoerder van de parlementaire bank van RP, Alejandro Muñante, verklaarde dat de aan de kaak gestelde officiële acties een misdaad van beïnvloeding zouden zijn.

Gevraagd naar het vermeende plan om de zetel vacant te stellen, zei FP-wetgever Alejandro Aguinaga dat de kwestie nog niet kon worden behandeld omdat een wetsvoorstel van de regering in behandeling is waarin wordt voorgesteld de grondwettelijke regel te wijzigen die het Congres machtigt de president te ontslaan wegens “permanent moreel onvermogen”.

De voormalige opperhoofden van het leger, José Vizcarra, en van de luchtmacht, Jorge Chaparro, beweren dat zij door de entourage van de president onder druk zijn gezet om bepaalde officieren te bevorderen en dat zij, na dit geweigerd te hebben, vorige week zonder bekende reden uit hun functie zijn ontheven.

De beschuldigingen zijn breed uitgemeten door de politieke krachten en de media van de oppositie, die de aandacht vestigen op de bewering van Vizcarra dat president Castillo hem een telefoonbericht heeft gestuurd waarin stond dat “hij een boodschap voor hem had in verband met de promoties”.

De gretigheid om Castillo erbij te betrekken bleek ook uit de extreem-rechtse wetgever Adriana Tudela, die op Twitter schreef dat “het niet kan worden genegeerd dat Castillo degene is die Ayala benoemt en orders geeft”, hoewel de grondwet de president vrijstelt van verantwoordelijkheid en deze aan de ministers toekent.

Vizcarra ging vandaag naar de defensiecommissie van het parlement, die door de oppositie wordt gecontroleerd, en zei eerder dat hij de wetgevers de van Castillo ontvangen berichten zou laten zien.

Het schandaal heeft minister van Defensie Walter Ayala er gisteren toe gebracht zijn post ter beschikking te stellen, waardoor zijn ontslag als aanstaande wordt beschouwd.

De woordvoerder van de regerende partij Peru Libre, Waldemar Cerrón, heeft vraagtekens geplaatst bij de druk die wordt uitgeoefend door de houding van de voormalige militaire leiders die zijn vervangen en heeft gevraagd waarom zij deze druk niet aan de kaak hebben gesteld zodra deze zich voordeed, bij het begin van het bevorderingsproces.

Het gezamenlijk commando van de strijdkrachten heeft er gisteren aan herinnerd dat actieve militairen geen uitspraken kunnen doen omdat dit “handelingen van politieke beraadslaging zijn”.

Topfoto: Pedro Castillo, president van Peru