Bron: telesur 15 november 2021 ~~~

“Vanaf het begin van het protest hebben extreem-rechtse groeperingen te kennen gegeven dat het hun doel is de regering omver te werpen,” zei minister Maria Prada van het presidentschap.

Zondag kondigde de voorzitter van het Pro-Santa Cruz Comité (PSCC), Romulo Calvo, aan dat zijn organisatie een staking voor onbepaalde tijd zal voortzetten, ook al heeft de Boliviaanse president Luis Arce ingestemd met de intrekking van de wet tegen illegale inkomsten en de financiering van terrorisme (wet 1386), die door de extreem-rechtse organisaties als voorwendsel werd gebruikt om een nationale “burgerstaking” uit te roepen.

Om de Boliviaanse politieke situatie te kalmeren na vier dagen van gewelddadige acties in Santa Cruz, heeft Arce zaterdag een wetsvoorstel ingediend tot intrekking van Wet 1386, die door de politieke oppositie was verworpen met het argument dat zij kleine ondernemingen schaadt en de uitvoerende macht te veel macht geeft.

Ondanks het besluit van de regering Arce eist de PSCC nu wijzigingen in de procedures die de Senaat gebruikt om wetten goed te keuren.

“Als we eenmaal aan de eis van de mensen hebben voldaan, wordt het politieke en destabiliserende karakter van de protesten duidelijk. Vanaf het begin van het protest hebben extreem-rechtse groeperingen te kennen gegeven dat het hun doel is de regering omver te werpen,” aldus de minister van het presidentschap, Maria Prada.

“Aangezien wij ons aan de belofte van president Arce zullen houden, zou er geen ander argument moeten zijn om door te gaan met het creëren van chaos in het land,” zei de voorzitter van de Tweede Kamer, Freddy Mamani.

“We weten niet meer of de oppositiesectoren ooit echt tegen de wet waren, of dat het slechts een excuus was. Nu eisen ze iets anders. Wie weet wat ze nog meer zullen blijven eisen.”

De laatste maanden proberen dezelfde politieke en sociale organisaties die de coup van 2019 tegen president Evo Morales steunden, de nieuwe regering van de Beweging naar Socialisme (MAS) omver te werpen. Hoewel ze er niet in geslaagd zijn om steun te krijgen van inheemse en boerenorganisaties, hebben hun acties een ernstige invloed op de Boliviaanse economie.

Topfoto: Pro-Santa Cruz Comité voorzitter Romulo Calvo, Bolivia, 2021. | Foto: Twitter/ @BoliviaExpress