Bron: Telesur 11 oktober 2021 ~~~

De documenten werden gebruikt als bewijs tijdens het proces tegen een voormalige paramilitaire leider die betrokken was bij systematische moorden en bloedbaden.

De Spaanse outlet El Pais publiceerde een artikel waarin werd beweerd dat gedeclassificeerde documenten van de Central Intelligence Agency (CIA) en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (DoE) aantonen dat de Colombiaanse staat en de paramilitaire groepen een “symbiotische relatie” onderhielden.

Deze informatie werd onthuld in het proces tegen Carlos Mario Jimenez, een Colombiaanse paramilitaire leider, in een federale rechtbank in Miami op 27 september 2021. Deze rechtbank stelde het bestaan vast van een relatie tussen de paramilitaire groepen, verantwoordelijk voor talrijke buitengerechtelijke executies en de Colombiaanse regering.

Rechter Edwin Torres stelde vast dat het Bolivar Centraal Blok (BCB), dat deel uitmaakte van de Verenigde Zelfverdedigingsstrijdkrachten van Colombia (AUC), mensenrechtenschendingen beging die werden aangemoedigd door het Colombiaanse leger.

“Er is een overvloed aan bewijs in dit dossier dat de BCB opereerde in een symbiotische relatie met Colombiaanse staatsactoren,” zei Torres, eraan toevoegend dat “staatsactoren de operaties van de BCB actief ondersteunden door het delen van inlichtingen, wapens en militaire uniformen.”

De CIA documenten tonen aan dat de BCB werd opgepakt, verplaatst en onmiddellijk vrijgelaten tijdens een militaire operatie.

“De Colombiaanse strijdkrachten hebben de leden van de paramilitaire groepen niet actief vervolgd omdat zij hen zien als bondgenoten in de strijd tegen de guerrilla”, verklaarde de Amerikaanse ambassade in Bogota, zoals vermeld in een vertrouwelijk rapport uit 1999.

In 2000 voerde de BCB de “Blood Party” van El Salado uit, een bloedbad waarbij de extreem-rechtse terroristen 60 mensen martelden en vermoordden in een tijdsbestek van 6 dagen. Dit gebeurde terwijl ze de slachtoffers dwongen deel te nemen aan een loterij om de volgorde van de executies te bepalen.

“Het leger wist dat de paramilitairen in de buurt van El Salado waren, maar ze vertrokken vlak voor het bloedbad”, staat in een andere briefing van de ambassade te lezen.

Carlos Mario Jimenez (alias Macaco) werd door de rechtbank aansprakelijk gesteld voor de moord op een gemeenschapsleider, Eduardo Estrada, en de marteling van zijn vrouw 20 jaar geleden. Zijn groep was verantwoordelijk voor verscheidene executies en bloedbaden gedurende meer dan 2 decennia.

Jimenez werd eerder uitsluitend berecht op beschuldiging van drugshandel, nadat hij in 2008 aan de VS was uitgeleverd in het kader van de demobilisatie-maatregelen van president Alvaro Uribe. Hij werd schuldig bevonden en veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf, maar zat er slechts 11 uit na te hebben samengewerkt met de Amerikaanse regering. In 2019 werd hij gerepatrieerd naar Colombia, waar hij in hechtenis blijft.

“De Amerikaanse regering had de mogelijkheid om Macaco te vervolgen voor zijn mensenrechtenschendingen toen ze zijn uitlevering uit Colombia eisten,” zei Daniel McLaughlin, een senior stafadvocaat bij het Center for Justice and Accountability, een internationale mensenrechtenorganisatie.

“Het besluit van de rechtbank om zich alleen te richten op de aanklacht van drugshandel, betekent echter dat de uitspraak misschien de enige verantwoording is die Macaco voor zijn mensenrechtenschendingen zal moeten afleggen,” voegde hij eraan toe.

De uitspraak van de rechtbank tegen Macaco is van civiele aard en dwingt hem alleen tot het betalen van een geldelijke schadevergoeding. Toch zou dit een belangrijk juridisch precedent kunnen zijn dat nieuwe rechtszaken van de slachtoffers van Colombia’s paramilitarisme met zich mee zou kunnen brengen.

Topfoto: Paramilitair Carlos Jimenez wordt gerepatrieerd naar Colombia, 20 juli 2019. | Foto: Twitter/ @ElNuevoSiglo