Bron: Sara Meyer 
amerika21 11 oktober 2021 ~~

Táchira. In het grensgebied met Venezuela heeft Colombia gedurende deze week een militair commando van 14.000 soldaten opgericht. Volgens het Colombiaanse ministerie van Defensie zijn deze maatregelen bedoeld om “de veiligheid en de beheersing van mogelijke bedreigingen in het grensgebied te waarborgen”.

Venezuela had dinsdag zijn grenzen met het buurland heropend na een sluiting die meer dan twee jaar had geduurd. De regering van Venezuela heeft ook de wens uitgesproken om de handelsbetrekkingen in het grensgebied te hervatten. Vice-president Delcy Rodriguéz zei dat president Nicolás Maduro had gevraagd “om aan de bevolking van de staat Táchira, aan de grens met Colombia, aan te kondigen dat we de handel tussen onze landen zullen openen.” Het besluit is volgens Rodriguéz “in de geest van het volk, broederschap en samenwerking tussen de volkeren van Colombia en Venezuela”.

De Colombiaanse president, Iván Duque, verklaarde zich vervolgens bereid een ordelijk proces op gang te brengen, zodat de grensovergang zou kunnen worden beveiligd. Hij voegde er echter aan toe dat “dit niet zal gebeuren met ‘chambonadas’ (door onhandigheid veroorzaakte fouten) en niet plotseling”.

Na de recente heropening van de Internationale Simón Bolívar-brug, die de twee staten Táchira (Venezuela) en Norte de Santander (Colombia) met elkaar verbindt, heeft het Colombiaanse Ministerie van Defensie onaangekondigd besloten de militaire aanwezigheid in het gebied uit te breiden tot 14.000 soldaten en politieagenten in uniform.

Afgelopen maandag liet het ministerie van Defensie via Twitter weten: “Wij beschermen de soevereiniteit van ons land; bij elke grensovergang garanderen soldaten en politie van onze openbare macht de rechten en vrijheden van elke Colombiaan.” Gevolgd door de hashtag #YoProtejoMiPaís.

Sinds 2 juni van dit jaar is de grens aan Colombiaanse zijde officieel heropend. Deze werd echter geblokkeerd door hekken en containers van Venezolaanse zijde. De autoriteiten hebben deze aan het begin van de week verwijderd.

De Colombiaanse minister van Defensie Diego Molano verklaarde dat president Duque de opdracht gaf om het grensgebied nu te militariseren om “een veilige, gereguleerde en biologisch veilige grens met Venezuela” te hebben. Bovendien, zo zei hij, moet een verhoogde militaire aanwezigheid het hoofd bieden aan gewapende actoren zoals de ELN-guerrilla en dissidente Farc-leden, alsook aan de machinaties van de Clan del Golfo.

Molano zei verder dat “een toename van de strijdkrachten er in hoge mate toe bijdraagt dat illegaal gewapende groepen onder controle worden gehouden, aangezien zij vanuit Venezuela misdaden plegen, criminele activiteiten ontplooien en proberen de integriteit van onze soldaten en politieagenten in gevaar te brengen of de drugshandel te vergemakkelijken”. Daarom, zo zei hij, zijn in het grensgebied vier verenigde commandoposten opgericht, die onder meer gebruik maken van drone-technologie.

Topfoto: President Iván Duque is ook voorstander van een “ordelijke grensovergang” | Bron: @ivanduquemarquez