Bron: telesurenglish  8 juni 2021 ~~~ 

Het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties heeft dinsdag uitspraak gedaan over de illegale detentie van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab en de regering van Cabo Verde (Kaap Verdi) verzocht zijn uitleveringsprocedure aan de Verenigde Staten op te schorten.

“Op grond van regel 94 van het reglement van orde van het Comité is de Staat die partij is verzocht af te zien van de uitlevering van de heer Alex Nain Saab Moran aan de Verenigde Staten van Amerika zolang zijn zaak in behandeling is bij het Comité of tot nader order,” staat in een brief die is ondertekend door Helene Tigroudja en Arif Bulkan, leden van het Comité voor de Rechten van de Mens speciale rapporteurs inzake nieuwe mededelingen en interim-maatregelen.

“De Staatspartij is verder verzocht alle noodzakelijke maatregelen te nemen om toegang tot passende gezondheidszorg voor de auteur te verzekeren, bij voorkeur door onafhankelijke en gespecialiseerde artsen van zijn keuze,” voegt de brief eraan toe.

Niettemin kan het Comité zijn beslissing herzien op basis van de informatie die door Cabo Verde en de advocaten van Saab is verstrekt.

Alex Saab werd in juni 2020 door Interpol aangehouden tijdens een technische tussenstop op de luchthaven Amilcar Cabral van Cabo Verde. Aanleiding voor deze actie was een arrestatiebevel dat de VS hadden uitgevaardigd toen hij terugkeerde uit Iran.

Eerder had het Hof van Beroep van Barlavento zich al tweemaal uitgesproken over de uitlevering van de diplomaat. Zijn detentie werd door Venezuela echter als “willekeurig” en een “schending van het internationaal recht en de internationale normen” bestempeld.

In het kader van hun economische intimidatiecampagne tegen de Bolivariaanse regering hebben de Verenigde Staten Saab beschuldigd van vermeende illegale handelscontracten en het witwassen van geld.

Volgens bisschop Filipe Teixeira, SJ, die momenteel een humanitaire delegatie in Kaapverdië leidt, “is het een belangrijke beslissing voor deze afdeling van de Verenigde Naties, het Mensenrechtencomité, omdat het meer reden zal zijn voor het Grondwettelijk Hof in Kaapverdië om hopelijk de juiste beslissing te nemen, zodat diplomaat Alex Saab niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten van Amerika. Ten tweede zal het hem de kans geven om onafhankelijke dokters hem en zijn kankerziekte te laten bezoeken en te zien hoe het met hem gaat, aangezien hij al een jaar verstoken is van medische zorg in de Republiek Kaapverdië.”

Verder vertelde Teixeira aan teleSUR dat, “Alex Saab niet in goede omstandigheden verkeert, aangezien iedereen met een kankerdiagnose om de zoveel tijd een dokter moet zien, en verstoken blijven van medische zorg is een slecht teken … we zijn op het eiland Sal, we probeerden hem te bezoeken maar we werden aangevallen door de politieagenten en het leger met machinegeweren. We hadden confrontaties met hen en ze wilden ons niet laten gaan.”

Teixera verklaarde tenslotte: “[Saab] staat onder huisarrest, hij heeft geen internet of sleutels van het huis, geen telefoon, geen bezoekers, hoewel ze onlangs zijn zus en zwager hebben toegelaten om hem te bezoeken vanuit Venezuela. De Venezolaanse ambassadeur die in Dakar, Senegal woonde, kwam bijna een jaar geleden naar Sal in Kaapverdië, om toegang te krijgen tot Alex Saab, wat erg moeilijk is, want als de ambassadeur hem komt bezoeken, wordt hij gefouilleerd, hij mag niets meenemen, zelfs zijn mobiele telefoon niet. Er zijn dus heel wat schendingen van de 09mensenrechten, en daarom denken wij dat de Verenigde Naties de juiste beslissing hebben genomen. Zoals ik al eerder zei, moeten we nu afwachten hoe de Kaapverdische regering gaat reageren op het besluit van de Verenigde Naties.”

UPDATE: Later op de avond gaf het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit waarin het besluit werd toegejuicht en waarin het volgende stond “Venezuela is verheugd over het besluit van de VN-mensenrechtencommissie, waarin de Republiek Kaapverdië wordt verzocht een aantal maatregelen te nemen om de mensenrechten van ambassadeur Alex Saab te waarborgen.

Wij herhalen de oproep om een einde te maken aan zijn illegale detentie.”

Topfoto: Jongeren houden een protest om de vrijlating van Alex Saab te eisen. | Foto: Twitter/ @Jeff_Tymer_