Bron: kawsachunnews 8 juni 2021 ~~~

Evo Morales heeft Peru’s extreem-rechtse kandidaat Keiko Fujimori veroordeeld voor het maken van ongefundeerde beschuldigingen van fraude nu de linkse kandidaat Pedro Castillo zijn voorsprong heeft behouden in de officiële telling van de stemmen. Met 97,3% van de acta’s verwerkt, is de kans op een ommekeer kleiner geworden.

“Hetzelfde discours van de racistische, fascistische en pro-coup: het stelt “fraude” aan de kaak zonder bewijs en valt de democratie aan die het beweert te verdedigen. Trump in de VS, (Carlos) Mesa in Bolivia, en Fujimori in Peru herhalen dezelfde leugen en negeren de stem van het volk. De uitslag moet worden gerespecteerd.

Tijdens de verkiezingen van 2019 in Bolivia verklaarde oppositiekandidaat Carlos Mesa dat de verkiezingen zouden gaan naar een tweede ronde tussen hemzelf en stemleider Evo Morales, terwijl de stemmen nog geteld werden. Toen Morales eenmaal de stemmen had behaald die nodig waren om de eerste ronde te winnen, riep Mesa op tot gewelddadige straatprotesten, die eindigden met het in brand steken van stemmentelcentrales in Potosí en Chuquisaca.

De gewelddadige protesten gingen door, aangemoedigd door een inmiddels ontkracht rapport van de OAS, net als de brandstichtingen in de huizen van MAS-leiders en ministers, waardoor een klimaat van chaos ontstond waarin het leger kon ingrijpen en Evo Morales kon bevelen af te treden, wat een jaar van ongekozen heerschappij inluidde onder Senator Jeanine Añez, nadat zij zichzelf tot President had uitgeroepen.