Bron: SputnikNews Buenos Aires 20200404 ~~~ 

Venezuela veroordeelt de steun van de Europese Unie voor het voorstel van de Verenigde Staten om een overgangsregering in het Latijns-Amerikaanse land te installeren en het stilzwijgen tegenover Washington’s “agressie tegen de Venezolaanse soevereiniteit”, aldus de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza.

“Venezuela veroordeelt de steun van de EU aan de ongrondwettelijke en interventionistische initiatieven van de VS. Venezuela veroordeelt het stilzwijgen van de EU tegenover de agressie van de Trump-regering tegen de Venezolaanse soevereiniteit,” schreef Arreaza op Twitter.

In maart hebben de Verenigde Staten het voorstel gedaan om een interim-regering in Venezuela op te richten als onderdeel van een breder plan om de Venezolaanse crisis op te lossen via wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een vreedzame democratische overgang noemde. De EU heeft het voorstel gesteund omdat het samenvalt met haar eigen opvattingen over de wijze waarop via onderhandelingen vrede in Venezuela kan worden bereikt.

Washington’s ‘democratisch overgangskader voor Venezuela’ betekent de vorming van een overgangsregering van Venezuela, bestaande uit leden van de Nationale Vergadering, die zowel door de zittende Venezolaanse regering als door de oppositie zijn goedgekeurd. Washington zei dat het de sancties van het Latijns-Amerikaanse land zou opheffen als het plan werd nageleefd, met inbegrip van de eis voor het houden van presidents- en parlementsverkiezingen in 6-12 maanden.

De politieke situatie in Venezuela ontspoorde in januari 2019 nadat oppositieleider Juan Guaido zichzelf tot interim-president had uitgeroepen. Verschillende landen, waaronder de VS, steunden hem als leider van Venezuela en drongen er bij de zittende president, Nicolas Maduro, op aan om af te treden.

De VS legde vervolgens verschillende sanctierondes op aan Venezolaanse functionarissen en entiteiten, waarbij 7 miljard dollar aan activa van Venezuela’s nationale olie- en gasmaatschappij Petroleos de Venezuela (PDVSA) en haar dochtermaatschappijen werd geblokkeerd. Maduro, wiens presidentschap werd gesteund door onder andere Rusland en China, heeft de sancties aan de kaak gesteld als een illegale poging om de soevereine activa van het land in beslag te nemen.