Bron: orinocotribune 4 april 2020 ~~~

Deze zaterdag presenteerde de Venezolaanse marine het bewijs van de binnenkomst deze week van een passagiersschip onder Portugese vlag, RCGS Resolute, in de Venezolaanse wateren zonder toestemming.

In een persconferentie presenteerde de Commandant Generaal van de Marine, Admiraal Giuseppe Alessandrello, audios en video’s van het gesprek tussen de autoriteiten van het kustwachtschip Naiguatá (CG-23) en de bemanning van RCGS Resolute, waarbij hij geen twijfel liet bestaan over het misdadige en onrechtmatige gedrag van het Portugese schip.

Gereletateerd: Het tot zinken brengen van het schip van de Venezolaanse marine baart zorgen – Varkensbaai Herinnering

“RCGS Resoulte kwam zonder toestemming in de Venezolaanse zee aan en bleef volgens eigen zeggen, met audiobestanden als bewijs, 2 dagen in de Venezolaanse wateren. Ze negeerden de instructies van de Naiguatá kustwacht die hen uitnodigde om op het eiland Margarita aan te meren voor inspectie, weigerden instructies op te volgen, ondanks het feit dat ze in de audio-opname erkenden dat ze zich inderdaad zonder toestemming in Venezolaanse wateren bevonden, maar in plaats daarvan hervatten ze hun weg naar Curaçao op volle kracht,” benadrukte de marine admiraal.

De Naiguatá (CG-23) bemanning nam contact op met het Portugese schip, wiens commandopersoneel toegaf dat ze zonder toestemming twee dagen in de Venezolaanse wateren gelegen waren, maar hun weg naar Curaçao, hun eindbestemming, hervatten.

De bemanning van de Resolute gaf geen gehoor aan het bevel om de motor uit te zetten voor onderzoek en ramde het Venezolaanse kustwachtschip in duidelijk agressief gedrag, nadat uit voorzorg schoten in het water waren gelost door de Venezolaanse autoriteiten, in overeenstemming met het internationale protocol voor deze gevallen.

In een dia (hierboven) gepresenteerd door de Navy-commandanten, lieten zij een volgorde zien waarbij in een 1e moment beide schepen parallel voeren, in een 2e moment duidelijk te zien is dat RCGS Resolute in botsing kwam met een schip van een autoriteit die zij herkenden in de audio’s, terwijl ze erkenden dat ze een overtreding hadden begaan. In een 3e moment laten ze zien hoe de criminele bemanning van de RCGS Resolute niet stopte na het eerste contact dat de scheepsromp van de Naiguata (CG-23) ernstig beschadigde waardoor deze zonk. Ze wezen er ook op dat het Portugese schip een Arctisch schip is met een versterkte romp, dat speciaal is ontworpen om met ijsbergen en bevroren water om te gaan.

Daarnaast wees het hoofd van de Venezolaanse marine erop dat het een misdaad is die door de internationale wetgeving wordt gesanctioneerd om geen hulp te verlenen aan een schip na een incident van deze aard, en voegde eraan toe dat de criminele bemanning van de RCGS Resolute op dat moment hun GPS-systeem uitschakelde (een ander crimineel en verdacht gedrag) en pas meer dan 24 uur later aanmeerde in Curacao. Curacao ligt slechts 5 uur over zee van de plaats van het incident, wat meer argwaan wekt over de aard van de activiteiten die dit schip in de Venezolaanse wateren uitvoerde.