Bron:   Telesur 6 april 2020 ~~~ 

In het document wordt gezegd dat de VS te midden van een wereldwijde noodsituatie als gevolg van de door het coronavirus veroorzaakte pandemie de economische belegering van Venezuela, Cuba en Iran en van Israël tegen de Gazastrook ‘onmenselijk’ heeft vergroot.

Ongeveer 60 organisaties in Spanje eisten maandag de opschorting van de sancties en blokkades tegen Venezuela, Cuba, Iran en Palestina, zodat ze de COVID-19-uitbraak met volle kracht het hoofd kunnen bieden.

Verwant: US Weaponizing COVID-19 tegen Venezuela, Iran: Oliver Stone

In een gezamenlijke verklaring hebben de fracties aangegeven dat deze dwangmaatregelen verschillende internationale organisaties ervan weerhouden om de bevolking van deze landen van voedsel en medicijnen te voorzien.

De entiteiten stuurden hun klacht naar de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, naar de president en de vice-president van de regering van Spanje en naar de respectieve ambassades.

In het document zeiden ze dat de VS, te midden van een wereldwijde noodsituatie als gevolg van de door het coronavirus veroorzaakte pandemie, de economische belegering van Venezuela, Cuba en Iran en van Israël tegen de Gazastrook ‘onmenselijk’ heeft vergroot.

De strenge beperkingen die aan deze landen zijn opgelegd, belemmeren de stroom van voedsel en medicijnen naar deze vier en meer landen, uit angst voor bedreigingen en vergelding vanuit de Verenigde Staten, gaven zij aan.

Bovendien is de Venezolaanse regering niet in staat om Venezolaanse burgers te redden die in andere landen worden vastgehouden als gevolg van de sancties die zijn opgelegd aan de Venezolaanse luchtvaartmaatschappij CONVIASA, zeiden ze.

In hun oproep eisten zij dat er dringend actie moet worden ondernomen tegen deze onmenselijkheid en tegen de schending van de meest elementaire mensenrechten, omdat “het immers de burgers van deze volkeren zijn die zulke afschuwelijke gevolgen ondervinden”.

De bijna 60 groepen vragen de Spaanse regering en de organisatie van de Verenigde Naties een verzoek te sturen naar de Amerikaanse regering om de genoemde blokkades en sancties onmiddellijk op te schorten.

Het opheffen van de dwangmaatregelen zou deze naties in staat stellen om in momenten van extreme nood te voorzien in de behoeften van hun respectievelijke volkeren, zoals er in de rest van de wereld solidariteit is.

Topfoto: De VS voeren eenzijdige dwangmaatregelen uit tegen Venezuela’s primaire luchtvaartmaatschappij