Bron handsoffvenezuela.org 6 april 2020 ~~~ 

De afgelopen dagen is er een gevaarlijke escalatie geweest in de dreigementen en provocaties van Washington tegen Venezuela. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft president Maduro en andere Venezolaanse functionarissen aangeklaagd op grond van valse beschuldigingen van onder andere drugshandel. Dit werd ondersteund door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat beloningen tot 15 miljoen dollar bood voor “informatie die leidde tot de arrestatie” van de aangeklaagden. Onmiddellijk kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat hij oorlogsschepen naar de Caraïben stuurde, voor de kust van Venezuela, met als doel de “drugssmokkel” te bestrijden.

Tegelijkertijd kondigden de Amerikaanse speciale gezant voor Venezuela Elliot Abrams en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een “democratisch overgangskader” voor Venezuela aan, waarvan het eerste punt de verwijdering van president Maduro zou zijn.

Laten we duidelijk zijn: dit is de voortzetting van de “regime-change” aanval, die in januari 2019 begon met de eenzijdige uitroeping van Juan Guaidó als “president in charge”, gesteund door de VS. Zestien maanden lang heeft Washington alle middelen ingezet om de regering van president Maduro te verwijderen: diplomatieke intimidatie, demonisering van de media, sancties, olie-embargo, militaire staatsgreep, dreigementen met een militaire invasie, provocaties aan de grens. Ze hebben gefaald. President Maduro is nog steeds aan de macht. Juan Guaidó is in diskrediet gebracht, ontsierd door beschuldigingen van corruptie vanuit zijn eigen kamp en bezoedeld door banden met Colombiaanse narcobendes.

Nu, in een verkiezingsjaar waarin Tromp geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn ontstellende aanpak van de COVID-19-epidemie en een diepe economische recessie, besluit hij de dreigementen tegen Venezuela te laten escaleren, ter afleiding van zijn falen op het gebied van de binnenlandse politiek.

Het idee dat dit iets te maken heeft met “de strijd tegen de drugshandel” is belachelijk. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Drughandhaving wordt 92 procent van de in beslag genomen cocaïne in de VS geproduceerd in Colombia, en 93 procent van de cocaïne die vanuit Zuid-Amerika in de VS aankomt, reist door de Mexico-Centraal-Amerikaanse corridor, waarbij slechts 6-7 procent door de Caraïbische corridor reist [Noot redaktie: Dit is laag vanwege effectieve handhaving door autoriteiten, die er verder op geen enkele manier bij betrokken zijn]. Het roept de vraag op waarom Washington zich concentreert op Venezuela, in plaats van zich te concentreren op de regering van Duque in Colombia en de Midden-Amerika-Oostelijke Stille Oceaancorridor voor zijn militaire bravoure.

Als economische sancties in het beste geval illegaal zijn en mensenlevens kosten, dan is het gewoon misdadig om ze midden in een grote wereldwijde gezondheidscrisis te handhaven, terwijl ze het vermogen van regeringen als die van Venezuela en Cuba aantasten om de nodige middelen te verkrijgen om COVID-19 te bestrijden. In hun wraakzucht blokkeren de VS zelfs de inspanningen van de Venezolaanse regering om Venezolaanse burgers die in de VS wonen en die nu naar hun land willen terugkeren, te repatriëren.

Wij eisen:

  • Een onmiddellijk einde aan de Amerikaanse dreigementen en inmenging in Venezuela.
  • Een onmiddellijke opheffing van alle sancties en het handelsembargo tegen Venezuela en Cuba.
  • De onmiddellijke vrijlating van het 1,2 miljard dollar aan Venezolaans goud dat de Bank of England illegaal in haar bezit heeft, zodat het kan worden gebruikt in de noodsituatie op het gebied van de gezondheidszorg.