Bron: Venezuela wekelijks, week 40 
op Chicago Alba Solidarity 11 oktober 2019  ~~~ 

Venezuela-ALBA Wekelijks 11-10-2019 , Ecuador: anti-neoliberale opstand beroert Zuid-Amerika.

Ecuador Opstand

Protesten tegen de pijnlijke IMF-neoliberale maatregelen van Lenin Moreno blijven Ecuador wakker schudden.
Protesten tegen IMF-bezuinigingen bereikten hun achtste dag in Ecuador, terwijl maatschappelijke organisaties het toegenomen politiegeweld aan de kaak stellen, waarbij het Public Defender-kantoor van het land bevestigde dat er tot nu toe vijf mensen zijn gedood.

‘Lenin Moreno heeft de realiteit verloren’, president Maduro.
De uitspraak van president Maduro, vond plaats nadat Lenin Moreno hem de schuld gaf van de volksopstanden in Ecuador en hem een ‘autoritaire klootzak’ noemde. De Venezolaanse president herinnerde eraan dat Latijns-Amerika momenteel het toneel is van het geschil tussen twee verschillende visies op de economie. “We hebben twee modellen: het IMF-model dat alles privatiseert en de rechten van mensen op gezondheid, onderwijs en werk wegneemt; en het humanistisch-progressieve model dat in opkomst is in Latijns-Amerika en waarbij de Bolivariaanse revolutie voorop loopt. “

Een verzwegen onrust in Ecuador? De schuld van de media.
Er is vrijwel geen berichtgeving voor de enorme weerstand tegen Moreno in Ecuador in de gevestigde media in de VS. We weten maar al te goed hoe de berichtgeving zou zijn als dit bijvoorbeeld in Venezuela of Bolivia aan de hand was.

Vooruitstrevende regeringen en sociale bewegingen ondersteunen anti-neoliberale protesten in Ecuador.
Sociale organisaties zoals Brazilië’s MST, Argentinië’s beweging voor het volk, Colombia’s nationale inheemse organisatie (ONIC), samen met presidenten Maduro en Evo Morales hebben hun solidariteit met de demonstranten betuigd.

Inheemse demonstranten gijzelen acht politieagenten tijdens de onrusten in Ecuador

‘Absolute chaos’ terwijl duizenden protesteren in de hoofdstad van Ecuador, traangas trotseren en botsingen met de politie aangaan

.

Venezuela

Het laatste nieuws over de diplomatieke oorlog tegen Venezuela.
De Trump-regering, evenals haar bondgenoten in de Lima-groep en de Venezolaanse oppositie, waren van plan om de diplomatieke oorlog tegen de Venezolaanse regering bij de Algemene Vergadering van de VN te intensiveren. Hun plan had verschillende doelen: Verhogen van het aantal landen dat Juan Guaidó erkent (de president van de Nationale Vergadering die door de Trump-regering tot interim-president van Venezuela is gezalfd); Venezuela in erband brengen met Colombiaanse guerrillagroepen; en meer landen overtuigen om sancties op te leggen. Er was zelfs een samenzwering om de status van Venezuela bij de Verenigde Naties in te trekken.

USAID wijst $ 98 miljoen meer toe voor operaties voor regime-change in Venezuela.
Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling heeft dinsdag een multi-miljoen dollar overeenkomst gesloten met de Venezolaanse oppositie. De deal van $ 98 miljoen die in Washington wordt ondertekend, gaat naar projecten op middellange en lange termijn waarbij niet-gouvernementele organisaties (zgn NGO’s) zijn betrokken, evenals naar de door de oppositie gecontroleerde National Assemblee.

Venezuela ontvangt $ 4 miljard aan Russische investeringen en arresteert meer corrupte overheidsfunctionarissen.
De nieuwe overeenkomsten openen de weg voor ‘de deelname van Russische bedrijven aan elk gebied van de strategische productie van [Venezuela]’, inclusief transport, olie, mijnbouw, petrochemicaliën en nationale defensie. Naar verluidt omvatten ze ook de overdracht van technologie aan lokale industrieën. Rusland stemde ermee in om 1,5 miljoen griepvaccins en 5 miljoen andere diverse behandelingen, waaronder insuline, aan Venezuela te leveren, en t.a.v. de landbouw, sprak Maduro van “zeer geavanceerde projecten” die naar verluidt zullen worden uitgevoerd met “de directe aanwezigheid van Russische investeringen en technologie”. Russisch graan export naar Caracas zal ook verdrievoudigen, van 254.000 ton in 2018 naar 600.000 in 2019.

Code Pink: Geen Britse sancties tegen Venezuela! Vraag Groot-Brittannië om het goud van Venezuela terug te geven

Ron Paul Institute: Trump zet alles op Regime-verandering in Venezuela, terwijl hij er zelf mee te maken krijgt.
De gigantische hypocrisie van het bevorderen van ‘democratie’ buiten beschouwing latend, door de leider van een ander land uit te kiezen, de gekozen regering te verbieden en een militaire staatsgreep te onderschrijven, wat gaat iemand doen wanneer het project blijft mislukken? Nog meer inzetten, uiteraard. Als wereldmacht geef je nooit je fouten toe. Zonder een greintje zelfbewustzijn beschuldigen de Democraten Trump nu van het in gevaar brengen van de democratie, terwijl Republikeinen de Democraten beschuldigen van een staatsgreep. Toch lijken beide partijen perfect OK te gaan met beide – zolang het de VS is en elders.

Brief waarin Alexandrië Ocasio-Cortez wordt aangespoord om de dialoog te ondersteunen en moorddadige sancties in Venezuela te beëindigen.
“We hopen dat u in de toekomst zult afzien van partijdigheid, zoals Nancy Pelosi heeft gedaan, in het interne conflict in Venezuela en zult aandringen op een dialoog tussen beide kampen, zoals Mexico, Uruguay, Noorwegen, Zwitserland, de secretaris-generaal van de VN en het Vaticaan hebben gedaan. We hopen ook dat u er alles aan zult doen om een ​​einde te maken aan de dodelijke sancties van de regering, die neerkomen op economische oorlogvoering tegen de burgers van Venezuela. We raden u aan wetgeving in te voeren om deze sancties op te heffen in samenwerking met uw progressieve collega’s in huis.”

De wekelijks berichtgeving van Chicago Alba over
Venezuela en de overige landen van de Caribic
vindt u op het openbaararchief.nl/caribic