Bron: fightbacknews.org 21 december 2023 ~~~~

Miami, FL – Alex Saab, een Venezolaanse diplomaat, is nu vrij na lange onderhandelingen tussen de regering van Venezuela en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Saab vloog op woensdag 20 december terug naar Venezuela in de wachtende armen van zijn vrouw, Camilla Fabri Saab. Hij zal zijn kinderen kunnen omhelzen na meer dan drie jaar opsluiting en gevangenschap door de Amerikaanse regering.

Het zal een heldenontvangst zijn voor Alex Saab wanneer president Nicolás Maduro hem begroet in het Miraflores Paleis en heel het land zijn kracht en vastberadenheid viert. Saab is een man die nederig het volk van Venezuela heeft gediend door met Iran en andere landen te onderhandelen over voedsel en medicijnen, maar ook over technologieën om de olie-industrie weer op te bouwen. Vanwege de door de VS opgelegde sancties tegen de Venezolaanse economie, nam president Nicolas Maduro hem in dienst om olie en goud te ruilen om de door de VS opgelegde economische crisis te overwinnen.

De Amerikaanse sancties tegen Venezuela brokkelen momenteel af omdat het Witte Huis Venezolaanse olie nodig heeft voor zijn Europese bondgenoten. De VS hebben echter hun eigen crisis gecreëerd door de oorlog in Oekraïne en nu de Israëlische genocide in Palestina te financieren en te bewapenen, wat de wereld woedend maakt.

Venezuela wil dat zijn economie voorziet in de behoeften van zijn bevolking in plaats van enkel winst te maken voor banken en bedrijven op Wall Street of Londen City. Sinds president Hugo Chavez in 1999 de Bolivariaanse Revolutie lanceerde, is het doel van de VS geweest om alle vooruitgang te wurgen. De Bolivariaanse Revolutie heeft productieve boerderijen opgezet om mensen te voeden in plaats van 80% van het voedsel te importeren, 4 miljoen nieuwe appartementen en kleine huizen gebouwd met stromend water en elektriciteit, gezorgd voor openbaar onderwijs tot en met de middelbare school, 13 nieuwe openbare universiteiten, basisgezondheidszorg voor iedereen en nieuwe productieve industrieën naast de oliewinning.

Alex Saab is grotendeels verantwoordelijk voor het falen van de Amerikaanse economische sancties tegen Venezuela en de VS wilde hem straffen. De Amerikaanse Drug Enforcement Agency probeerde hem te rekruteren om hun vuile werk uit te voeren, maar hij wilde niet buigen. Dus namen de VS Saab in juni 2020 illegaal in hechtenis uit een vliegtuig in Kaapverdië voor de kust van Afrika. Amerikaanse ambtenaren doorzochten zijn diplomatieke tas en bezittingen terwijl de lokale politie hem vasthield en gevangen zette.

De Amerikaanse regering bracht Saab vervolgens in oktober 2021 naar Miami, omdat de nieuw gekozen president van Kaapverdië beloofde hem vrij te laten. Sindsdien zat Saab in een federale cel en verscheen hij op een rechtszitting in Miami op 12 december 2022, waar de Amerikaanse rechter boog voor de eisen van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis en de wet en bergen bewijs die aantoonden dat Saab een speciale afgezant van de Bolivariaanse Republiek Venezuela was, negeerde.

Nieuwsbronnen melden dat Venezuela een aantal Amerikanen zal vrijlaten, waaronder twee voormalige Groene Baretten en huurlingen die een mislukte invasie van Venezuela ondernamen. Ze werden gesteund door bedrijven uit Miami toen Donald Trump president was. De huurlingen werden snel gevangen genomen in hun boten, ontwapend door lokale Bolivariaanse milities en overgedragen aan de autoriteiten.

Naast onderhandelingen over olie en gevangenen, proberen de VS ook de door hen gekozen presidentskandidaat aan Venezuela op te dringen, ondanks dat die persoon gediskwalificeerd is wegens het overtreden van verkiezingswetten.

Tom Burke van de Freedom Road Socialist Organization zei: “Dit is een grote dag voor Alex Saab, voor Camilla en haar kinderen, en voor de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela! Het laat zien dat internationale solidariteit krachtig is!”

Topfoto: Miami protest eist vrijheid voor Alex Saab. | Fightbacknews, staf


gerelateerd (berichten in dit archief):