Bron: telesur 3 februari 2023 ~~~~

De Nationale Vereniging van Journalisten van Peru (ANP) heeft aangegeven dat er 153 aanvallen op journalisten zijn geregistreerd sinds 7 december, toen de nationale protesten tegen de regering van de voorgedragen president Dina Boluarte begonnen na het ontslag van de voormalige Peruaanse president Pedro Castillo. begonnen

De gegevens werden verzameld door het Bureau voor de mensenrechten van journalisten van de ANP (OFIP) en geven aan dat de meeste agressie “geconcentreerd was in Lima en dat de opvallendste agressors politieagenten waren”.

Tijdens de protesten in januari van dit jaar werden 94 van dergelijke incidenten geregistreerd, meldde het ANP-kantoor in een persbericht, waarin het toevoegde dat het hoogste aantal aanvallen (19 op één dag) werd geregistreerd op 19 januari in het kader van de zogenaamde “inname van Lima”.

“Dit cijfer overtreft het record van 16 aanvallen die plaatsvonden op 10 november 2020, in het kader van protesten ter verdediging van de democratie.” aldus de vereniging

gedurende januari hebben we 94 aanvallen op journalisten geregistreerd tijdens de verslaggeving van sociale protesten. Dit, opgeteld bij het record van december, geeft een totaal van 153 aanvallen sinds 7 december, toen de landelijke mobilisaties begonnen.

De ANP voegde eraan toe dat het, via het Bureau voor de mensenrechten van journalisten, ” alert blijft met registreren van agressie tegen journalisten en bij het activeren, samen met publieke en maatschappelijke organisaties, van maatregelen voor preventie, verdediging en actie in het licht van aanvallen waarmee zij tijdens hun verslaggeving kunnen worden geconfronteerd”.

Het ontslag van voormalig president Pedro Castillo op 7 december leidde tot felle protesten in het hele land. Ongeveer 66 mensen zijn gedood bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen.

De volkseis richt zich op het aftreden van president Dina Boluarte, de sluiting van het Congres, vervroegde verkiezingen voor 2023 en het bijeenroepen van een grondwetgevende vergadering.

Het Peruaanse Congres heeft vandaag een advies verworpen waarin vervroegde parlementsverkiezingen en een referendum voor het bijeenroepen van een grondwetgevende vergadering halverwege dit jaar worden voorgesteld. Kortom, het verwierp een mogelijke oplossing voor de huidige crisis.

Topfoto: Tot nu toe zijn ongeveer 66 mensen gedood bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. 3 februari 2023. | Foto: Twitter/@jmkarg


Gerelateerd (berichten in dit archief):