Bron: kawsachunnews 25 januari 2023 ~~~ 

Sociale bewegingen uit heel Peru protesteren voor de Amerikaanse ambassade in Lima om de rol van de VS in de staatsgreep tegen Pedro Castillo te veroordelen. De belangrijkste boodschap van de demonstranten is: “Janki-moordenaars, vertrek uit Peru!”.

“We zijn hier omdat we van ons land houden (…) daarom staan we hier buiten de Amerikaanse ambassade omdat we weten dat het via de Amerikaanse ambassade was dat Dina Boluarte en [premier] Otarola deals sloten over bescherming door dat land,” zei een demonstrant uit de provincie Sandia, Puno. 

“De Amerikaanse ambassade heeft altijd geprobeerd ons te controleren (…) we hebben er genoeg van om door de VS gedomineerd te worden, we willen een vrij land zijn, een vrij Peru, met soevereiniteit. We mogen ons niet overgeven, deze mobilisatie is ter verdediging van onze natuurlijke hulpbronnen, voor de sluiting van het congres, het aftreden van Dina Boluarte, een nieuwe grondwet, algemene verkiezingen”, zei een andere demonstrant tegen Radio Pachamama. 

De algemene staking in Peru, tegen het coupregime van Dina Boluarte, woedt sinds 4 januari, maar de protesten zijn al gaande sinds december 2022. In die tijd heeft het coupregime van Peru meer dan 60 demonstranten gedood. 

Vrijwel onmiddellijk na de staatsgreep tegen Pedro Castillo kondigde de Amerikaanse ambassadeur in Peru een subsidie van 8 miljoen dollar aan het regime aan, zogenaamd om de drugshandel te bestrijden. Haar vorige banen waren: 9 jaar bij de CIA; senior adviseur van Mike Pompeo; politiek adviseur bij het Pentagon; directeur van het bureau Irak van het State Department; en adjunct-directeur van het politieke bureau Irak.