Bron: COPINH copinh.org 2 november 2022 
orinocotribune 12 november 2022 ~~~

Bericht 18 – 2022

De Hondurese sociale beweging COPINH heeft de volgende verklaring uitgegeven nadat de Nederlandse bank FMO, die betrokken is bij de moord op Berta Cáceres, haar Latijns-Amerikaanse hoofdkantoor in Costa Rica heeft geopend.

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO Bank), waarvan de voormalige CEO is veroordeeld voor het organiseren van de moord op de Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres, heeft een nieuw hoofdkantoor geopend in San José, Costa Rica. De bank weigert de verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de dood van Cáceres en het geweld tegen andere inheemse activisten. De bank heeft de slachtoffers nog geen schadevergoeding betaald en breidt in plaats daarvan haar activiteiten in de regio uit.

De FMO, waarvan de Nederlandse staat voor 51% aandeelhouder is, financierde van 2014 tot 2017 het illegale Agua Zarca hydro-elektrische project van de oligarchische familie Atala Zablah, waardoor de inheemse gemeenschap van Río Blanco schade werd orinocotribuneberokkend.

Ongeveer 17,2 miljoen dollar (ongeveer 413 miljoen lempiras) werd gebruikt om daden van repressie en moord tegen de Lenca-gemeenschap te betalen, die openlijk aan de kaak werden gesteld door Berta Cáceres en COPINH. Cáceres en andere activisten kregen te maken met moordpogingen, gewelddadige aanvallen, vervolging, bedreigingen en sabotage door de corrupte politie en plaatselijke burgemeesters.

Als vergelding spanden activisten in 2018 een civiele rechtszaak aan tegen de bank wegens nalatigheid.

De Centraal-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie (CABEI) en FinnFund zijn ook verantwoordelijk, omdat zij FMO toestonden haar fondsen door te sluizen naar David Castillo en de familie Atala Zablah voor het uitvoeren van repressiedaden. Slechts drie dagen voor de moord op Berta Cáceres werd een discrete betaling van 1,2 miljoen dollar gedaan aan David Castillo.

David Castillo, de belangrijkste contactpersoon en verbindingsman van de FMO, algemeen directeur van Agua Zarca en rechterhand van de familie Atala Zablah, werd veroordeeld tot 22 en een half jaar gevangenisstraf voor de moord op Berta Cáceres.

Na de eisen van COPINH en meerdere Hondurese en internationale organisaties heeft FMO zich in 2017 officieel teruggetrokken uit het Agua Zarca-project. De voorwaarden van haar terugtrekking worden geheim gehouden voor de slachtoffers. Wel is bevestigd dat de FMO de schuld van de familie Atala Zablah heeft kwijtgescholden en zo miljoenen dollars heeft gegeven aan degenen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de moord op Berta Cáceres.

Daarom verklaren wij, 80 maanden na de moord op Berta Cáceres, het volgende:

  1. COPINH, samen met de kinderen van Berta Cáceres, veroordeelt de vestiging van een FMO hoofdkantoor in Latijns-Amerika en eist dat de bank wordt gestopt met investeren als zij de mensenrechten en de instemming van inheemse gemeenschappen niet kan garanderen.
  2. Wij waarschuwen de organisaties en gemeenschappen van Costa Rica en Centraorinocotribuneal Amerika dat de aanwezigheid van de FMO uw veiligheid bedreigt. We moeten alert zijn en deze roofdieren in de gaten houden.
  3. COPINH eist dat de FMO de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het geweld waaronder Berta Cáceres, de Lenca-gemeenschap van Río Blanco en COPINH hebben geleden. Dit betekent dat zij haar investeringen daadwerkelijk moet aanpassen, de slachtoffers schadeloos moet stellen en hun misdaden moet erkennen.

COPINH

Verklaard in La Esperanza, Intibucá, op 2 november 2022

Met de voorouderlijke kracht van Berta, Lempira, Mota, Iselaca en Etempica verheffen wij onze stem vol leven, rechtvaardigheid, vrijheid, waardigheid en vrede!