Bron: Telesur 28 november 2021

Na een historische opkomst van 62%, en ondanks pogingen van de rechtse Nationale Partij (PAN) om een vroege overwinning op te eisen, leidt de democratische socialistische kandidaat Xiomara Castro de Zelaya met een marge van bijna 20% in de presidentsverkiezingen van het land.

Na Nasry Asfura, huidig burgemeester van de hoofdstad Tegucigulpa en kandidaat voor de PAN, en Yani Rosenthal, kandidaat voor de Liberale Partij, is Castro op weg om de eerste vrouwelijke president van de Centraal-Amerikaanse natie te worden, en de eerste linkse leider van het land sinds haar man Manuel ‘Mel’ Zelaya in 2009 door een staatsgreep van de VS werd afgezet.

Met 16,01% van de stemmen, die in totaal bijna 3 miljoen stemmen vertegenwoordigen, heeft de winnares van de Libre Party 53,44% van de stemmen behaald, terwijl Asfura 34,01% en Rosenthal 9,23% hebben behaald, terwijl andere kandidaten de resterende 4% kregen.

De verdeling van de stemmen voor de 20 afgevaardigden in het Middenamerikaanse Parlement, de 128 afgevaardigden in het Nationale Congres en de lokale leiders van 298 gemeentebesturen zal in de komende uren door de Nationale Kiesraad van Honduras (CNE) worden bekendgemaakt.

Eerder op zondag kondigden PAN-leiders aan dat ze in het hele land aan de leiding gingen, ondanks de vele exit polls die het tegendeel aantoonden en ondanks de nationale kieswet die verbiedt om voortijdig victorie te kraaien voordat de bevoegde autoriteiten hun voorlopige resultaten bekendmaken ten minste drie uur voordat de stembussen sluiten, wat de CNE net na 20:00 uur lokale tijd deed.

“WIJ WONNEN! De oppositiealliantie onder leiding van @XiomaraCastroZ, @SalvaPresidente, @Doris_Gutierrez, Honduras Humana, en liberalen in oppositie, belegt een persconferentie om 20.00 uur in het hoofdkwartier van de @PartidoLibre.”

Castro, wiens echtgenoot Zelaya twaalf jaar geleden in een staatsgreep werd afgezet omdat hij naar links was overgestapt, zich had aangesloten bij het regionale integratiemechanisme ALBA-TCP en de multinationals onder controle had gekregen, is een zelfverklaarde democratische socialist in Hondurese stijl, die hoopt de diplomatieke betrekkingen met China te herstellen, abortus en het homohuwelijk te legaliseren en de belangen van de armen en de arbeidersklasse te verdedigen.

De vrees dat de militaire en zakelijke elite een soortgelijk scenario zullen herhalen als in 2017, toen verkiezingsfraude en manipulatie het presidentschap stalen van de liberale kandidaat Salvador Nasaralla (die Castro steunde) en het gaven aan de rechtse narco-dictator Juan Orlando Hernandez, is tot nu toe uitgebleven, nu Honduras klaar blijkt te zijn om in de straten en met hun leven te vechten voor de integriteit van hun democratische proces, indien nodig, zoals de recente geschiedenis heeft aangetoond.

Topfoto: De presidentskandidaat van de Libre Partij versloeg haar rechtse rivaal Nasy Asfura om het presidentschap van Honduras voor de komende termijn veilig te stellen. | Foto: Twitter/@XiomaraCastroZ