Bron: ultimasnoticias 1 november 2021 
orinocotribune 1 november 2021 ~~~

Op maandag 1 november heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie zeven aanklachten wegens het witwassen van geld tegen de Venezolaanse diplomaat Alex Saab verworpen, waardoor slechts één aanklacht wegens samenzwering tot het plegen van dat misdrijf overblijft.

De motie werd ingediend door de openbare aanklager Kurt Lunkenheimer, op de dag dat een hoorzitting was gepland waarin de acht aanklachten aan Saab zouden worden voorgelezen, een procedure die werd uitgesteld tot 15 november aanstaande, meldde persbureau EFE.

Het verzoek werd gedaan omdat het openbaar ministerie niet voldoende bewijs kon vinden om de beschuldigingen te bewijzen, zoals Saab’s verdediging had aangevoerd. Het besluit sluit aan bij het feit dat het Zwitserse openbaar ministerie begin dit jaar zijn eigen onderzoek heeft geseponeerd wegens gebrek aan bewijs om de door Washington verzonnen zaak te ondersteunen.

“Om te voldoen aan de garanties die de VS aan de Republiek Kaapverdië heeft gegeven tijdens de uitlevering van de beschuldigde, Alex Nain Saab Moran, verzoeken de VS respectvol om de aanklachten 2 tot en met 8 van de aanklacht tegen Alex Nain Saab Moran te seponeren,” verklaarden de Amerikaanse aanklagers – te zien op de fotoscan hierboven – in een poging om enige rechtvaardiging voor het besluit te geven.

De verdediging verklaarde dat deze motie van de aanklagers “onthult dat de aanklager nooit over materiële elementen beschikte die de Venezolaanse diplomaat in verband brachten met witwaspraktijken, zoals de VS beweerden in hun mediacampagne om de door Venezuela aangeklaagde ontvoering te rechtvaardigen,” citeerde de website FuserNews.

Deze beslissing werd genomen bij gebrek aan bewijsmateriaal ter ondersteuning van de beschuldigingen die in de media werden gebruikt om de ontvoering van de speciale gezant van de Venezolaanse regering te rechtvaardigen.

De enige aanklacht tegen Saab – die illegaal uit Kaapverdië werd gehaald om voor een Amerikaanse rechtbank te verschijnen – is die van “samenzwering om geld wit te wassen”.

De pers kreeg geen toegang tot Saab, via Zoom of in persoon, na een verzoek van de verdediging, nadat verschillende foto’s van de beschuldigde tijdens de eerste hoorzitting op 18 oktober waren gepubliceerd.

Bovenstaande foto: Tekening van de eerste hoorzitting in de zaak Alex Saab in de Amerikaanse rechtbank. Daniel Pontet / Reuters.