Bron: venezuelanalysis 21 november 2021~~~

Live updates van het team van venezuelanalysis VA’s ter plekke terwijl de Venezolanen naar de stembus gaan om maar liefst 3.082 ambtenaren te kiezen.

Venezolanen gaan deze zondag, 21 november, naar de stembus voor regionale en lokale “mega-verkiezingen”. Er zullen 3.082 ambtenaren worden verkozen: 23 gouverneurs, 335 burgemeesters, 253 regionale wetgevers en 2.471 gemeenteraadsleden. Daarnaast zijn honderden internationale waarnemers ingezet, waaronder missies van de Europese Unie, de Verenigde Naties, het Carter Center en de Raad van Latijns-Amerikaanse deskundigen (CEELA).

Deze verkiezingen hebben de breedste stembusgang in jaren nadat de door de VS gesteunde hardlinie van de oppositie besloot kandidaten in te zetten en haar boycotstrategie op te geven. Hoe zal de correlatie tussen de krachten eruit zien?

Hou dit platform en onze sociale media-accounts (twitter, Instagram en Facebook) in de gaten, want ons team brengt regelmatig updates over de verkiezingsdag. En om alvast op de hoogte te zijn, kunt u onze verkiezingsgids en onze interactieve infografiek raadplegen voor alles wat u moet weten over deze verkiezingen.


Live updates van VA’s team ter plaatse.

EINDE VAN DE ROLLENDE COVERAGE | 12.53 pm

Venezuelanalysis stopt ermee na de hele dag live updates te hebben gebracht, tot aan de eerste officiële resultaten. Bedankt voor uw vertrouwen in ons en het volgen van onze rolling coverage! Blijf kijken voor een gedetailleerd nieuwsartikel en veel analyses. Goedenacht! Vergeet niet om ons te volgen op sociale media: Wij zijn overal @venanalysis.

1ST CNE VERSLAG | 23.57 uur

Venezuela’s mega-verkiezingen eerste bulletin resultaten van de Nationale Kiesraad (CNE): Met 90% van de stemcentra die resultaten rapporteren, is de opkomst 41,8% geweest (hoger dan de opkomst bij de parlementsverkiezingen van 2020, die 30% was).
Het door de regering geleide PSUV+ blok wint het gouverneurschap in 20 staten en het burgemeesterschap van Caracas, terwijl de door de VS gesteunde oppositie (MUD) er twee krijgt (de deelstaten Zulia en Cojedes) en een andere oppositiepartij (Neighborhood Force) Nueva Esparta wint.

Voorlopige resultaten die al een duidelijke trend vertonen:

Caracas' Libertador gemeente: Carmen Meléndez (PSUV) 58,93%
Deelstaat Anzoátegui: Luis Marcano (PSUV) 45,98
Deelstaat Apure: Eduardo Piñate (PSUV) 43,33
Deelstaat Aragua: Karina Carpio (PSUV) 51,76
Deelstaat Barinas: Argenis Chávez (PSUV) 37,05% (zeer krappe voorsprong)
Deelstaat Bolívar: Ángel Marcano (PSUV) 42,10%
Deelstaat Carabobo: Rafael Lacava (PSUV) 54,94
Deelstaat Cojedes: Alberto Galíndez (MUD) 48,52
Deelstaat Falcón: Victor Clark (PSUV) 43,39
Deelstaat Guárico: José Vásquez (PSUV) 47,07
Deelstaat Lara: Adolfo Pereira (PSUV) 45,91% (nipte voorsprong)
Deelstaat Mérida: Jehyson Guzmán (PSUV) 40,42
Deelstaat Miranda: Héctor Rodríguez (PSUV) 48,19%
Deelstaat Monagas: Ernesto Luna (PSUV) 45,59%.
Deelstaat Nueva Esparta: Morel Rodríguez (FV) 42,56% (nipte voorsprong)
Deelstaat Portuguesa: Primitivo Cedeño (PSUV) 45,78
Deelstaat Sucre: Gilberto Pinto Blanco (PSUV) 46,71
Deelstaat Táchira: Freddy Bernal (PSUV) 41,03% (zeer krappe voorsprong)
Deelstaat Trujillo: Gerardo Márquez (PSUV) 41,48
Deelstaat Yaracuy: Julio León Heredia (PSUV) 45,89
Deelstaat Zulia: Manuel Rosales (MUD) 56,90%
Deelstaat Amazonas: Miguel Rodríguez (PSUV) 40,16
Deelstaat Delta Amacuro: Lisett Hernández (PSUV) 59,95%
Deelstaat La Guaira: José Terán (PSUV) 50,12%.
CNE-voorzitter Pedro Calzadilla maakt de eerste resultaten bekend. (Twitter, @cneesvzla)

UPDATE | 23.30 uur

Nog geen nieuws over de resultaten, maar sommige kandidaten roepen hun aanhangers al op om naar buiten te gaan en te feesten. Volgens de onofficiële berichten heeft de oppositie in de deelstaat Zulia gewonnen. Maar PSUV-leden en -aanhangers lopen met de hashtag #ArrasóElChavismo, wat duidt op zeer hoge verwachtingen.

UPDATE | 22.55 uur

Venezolaanse Communistische Partij hekelt “ernstige schendingen van politieke rechten” in gemeente Jesús María Semprún in deelstaat Zulia. Aanhangers van de zittende PSUV-burgemeester hebben naar verluidt geprobeerd mensen te verhinderen te stemmen, met medeplichtigheid van de autoriteiten.

[Comunicación] PCV denuncia graves violaciones de derechos políticos y electorales en Jesús María Semprum (Zulia)

Tribuna Popular

De Partido Comunista de Venezuela heeft in een openbare mededeling aan de Consejo Nacional Electoral een reeks onregelmatigheden aan de kaak gesteld die zijn begaan tijdens de verkiezingsdag in …

UPDATE | 22.35 uur

PSUV vice-president Diosdado Cabello zegt dat de partij “genoeg redenen heeft om te glimlachen” in de regionale en lokale “mega-verkiezingen” van vandaag. Hij prijst het bewustzijn en de deelname van de bevolking.

UPDATE: 22.15 uur

Wilt u onze on-the-ground videoverslagen van de verkiezingsdag nog eens bekijken? We hebben het allemaal op één plek: https://www.facebook.com/watch/240214960141/1057759968097855

UPDATE: 22.00 uur

Het team van Venezuelanalysis was vandaag volledig ter plekke en op de sociale media om u uitgebreid verslag te doen van de “mega-verkiezingen” van vandaag.

Overweeg om een donatie te doen of abonnee te worden om ons werk te steunen, dat voor 100% door lezers wordt gefinancierd: https://venezuelanalysis.com/donate

UPDATE : 21.45 uur

Nog steeds geen bericht over wanneer de officiële resultaten worden verwacht, maar zittend president Rafael Lacava in de staat Carabobo lijkt vrij zeker te zijn van het winnen van de herverkiezing

BREAKING NEWS 15:00

Nog niet officieel, maar lokale bronnen melden ons dat communard Ángel Prado is verkozen tot burgemeester in de gemeente Simón Planas.

UPDATE: 21.05 uur

Hoewel er ook onafhankelijke en regionale/lokale kandidaten waren, stonden de kiezers bij de stembusgang in wezen voor vier belangrijke keuzes. Welke krachten zullen het beter doen (afhankelijk van hun doelstellingen)? Dit is tevens de laatste geplande verkiezing vóór de presidentsverkiezingen van 2024, en zal dus een indruk geven van het politieke landschap in de toekomst.

UPDATE 21.00 uur

Minister van Defensie Vladimir Padrino prees het verkiezingsevenement als een “vreedzame weg naar democratie”.

UPDATE | 20.35 uur

Terwijl we wachten op de resultaten is er genoeg tijd om te speculeren! De burgemeestersverkiezing voor de Libertador gemeente in de hoofdstad van het land is een belangrijke. PSUV-kandidate Carmen Meléndez werd gezien als de favoriet, maar de rechtse Tomás Guanipa en de onafhankelijke (ook rechtse) Antonio Ecarri zouden nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.
Bekijk onze interactieve infografiek voor andere verkiezingen die we in de gaten houden.

UPDATE: 20.25 uur

Je kunt er je klok op gelijk zetten Er zijn maar weinig vastheden in het leven. Daaronder zijn de dood en: HRW Americas chef José Miguel Vivanco die absurde onzin spuugt over Venezuela.

UPDATE: 20.15 uur

We kozen de naam ‘Back to the Ballot’ voor onze verslaggeving om de terugkeer van de hardlinie oppositie op het electorale pad te benadrukken. Maar hoe goed zullen de kandidaten het doen, nu er een lage opkomst wordt verwacht? Zullen de leiders van de oppositie het zich weer moeilijk maken?

UPDATE: 20.05 uur

Democratische inzet! Geweldige foto van Warao-stemmers (uit het oosten van Venezuela) die per boot naar hun stembureau gaan.

Warao-stemmers op weg naar hun stembureau. (Twitter, @OrlenysOV)

VA VIDEO VERSLAG #5 | 19.55 uur

Cira Pascual Marquina bracht het laatste verslag van de dag toen de stembussen in het hele land begonnen te sluiten.

OP DE STRAAT | 19.45 uur

Veel optimisme in Simón Planas nu Ángel Prado, woordvoerder van de gemeente El Maizal, zich kandidaat stelt voor het burgemeesterschap.

Gemeenteleider Ángel Prado was de hele dag hard aan het werk om kiezers te mobiliseren. (Katrina Kozarek, Venezolaanse Analyse)

UPDATE VAN HET DOORLOPEND VERSLAG: 19.30 uur

Dit is Ricardo Vaz die de laatste dienst van vandaag overneemt. Ons personeel, dat de hele dag op het terrein aanwezig was, gaat nu terug naar binnen terwijl we onze verslaggeving hier en via onze sociale media kanalen voortzetten.

DONATIES | STEUN VA!

VA wordt voor 100% gefinancierd door lezers. We bieden op feiten gebaseerd nieuws en analyses over Venezuela’s Bolivariaanse proces en de strijd van het volk. We zorgen er ook voor dat er geen dag voorbij gaat zonder dat de wereld op de hoogte is van het dodelijke door de VS geleide sanctieprogramma dat tegen het Venezolaanse volk is ingesteld. Als u kunt, doe dan alstublieft een donatie (geen bedrag is te klein). Klik hier voor een eenmalige donatie of hier om mecenas te worden.

UPDATE 19:00 uur

Volgens de planning sluiten de stemlokalen om 19.00 uur, maar meestal blijven ze open als er nog kiezers buiten zijn.

Uitzicht op Caracas. (Cira Pascual Marquina, Venezuelanalysis.com)

OP DE STRAAT 18.55 uur

VA’s Cira Pascual Marquina maakte een stop bij de Enrique Chauner school in La Pastora, in het westen van Caracas. Een gemelde 32 procent opkomst tot nu toe in dit centrum w / ongeveer 4.000 kiezers.

Stembureau in La Pastora, west Caracas. (Cira Pascual Marquina, Venezolaanse Analyse)

UPDATE: 18.51 uur

Enkele interessante feiten over Venezuela’s regionale en lokale verkiezingen die de media niet vertellen:

  • Van de 70.244 kandidaten zijn er 67.162 in de oppositie tegen het door de regering geleide PSUV+ blok. Dit benadrukt natuurlijk alleen maar het gebrek aan eenheid van de oppositie.
  • 87 politieke partijen (9 behoren tot het regeringsblok) stelden kandidaten en andere namen deel via allianties. Daartoe behoren de door de VS gesteunde rechtse krachten wier leiders couppogingen en gewelddadige protesten hebben geleid en opriepen tot sancties die tienduizenden Venezolanen het leven hebben gekost.
  • De door de VS gesteunde oppositie leidde gewelddadige pogingen om de regering van Maduro af te zetten en boycotte de laatste drie verkiezingen geheel of gedeeltelijk (regionale verkiezingen van 2017, presidentiële verkiezingen van 2018 en parlementsverkiezingen van 2020), waardoor zij nu een schaarse regionale machtsbasis hebben.
  • Meer dan 300 internationale gasten uit 55 landen zijn ter plaatse in Venezuela om de verkiezingen te observeren/begeleiden. Ongeveer 100 komen uit de Europese Unie, en er zijn ook veel onafhankelijke journalisten.
  • Het Bolivariaanse Proces heeft inclusie gebracht in alle aspecten van Venezuela, vooral in de politiek. Voor de “mega-verkiezingen” van morgen zijn 49% van de kandidaten vrouwen. In het geval van het door de regering geleide blok, stijgt dat aantal lichtjes met 52% vrouwelijke deelnemers.
Dit is het stembiljet voor de mega-verkiezingen van vandaag. (CNE)

WAT MENSEN ZEGGEN 18.43 uur

Cira Pascual Marquina van Venezuelanalysis sprak met Barbara Martínez, vice-voorzitter van de Podemos-partij (bondgenoot van de PSUV) en tevens woordvoerster in de El Panal-gemeente in het westen van Caracas. “Dit is weer een uiting van de waardigheid en zelfbeschikking van het Venezolaanse volk,” vertelde ze VA.
“Te midden van een crisis, blokkade en demonisering van ons (Bolivariaans) Proces, blijft het Venezolaanse volk zich inzetten voor participatieve en protagonistische democratie om de erfenis van Chávez voort te zetten,” zei Martínez.

Barbara Martínez, vice-voorzitter van de Podemos-partij (van het PSUV+-blok) en woordvoerster in de El Panal-gemeente in het westen van Caracas. (Cira Pascual Marquina, Venezuelanalyse)

VA VIDEO VERSLAG #4 | 18.20 uur

VA-schrijver José Luis Granados Ceja doet verslag vanuit El Carrizal in de deelstaat Miranda: “Het stemmen is vandaag grotendeels zonder incidenten verlopen.

OP DE STRAAT | 18.08 uur

Sargent Segundo Ángulo vertelde VA dat de opkomst 50% nadert in het Gabriela Mistral onderwijscentrum in 23 de Enero barrio in Caracas. Ángulo sprak van een vreedzaam, ordelijk proces sinds de vroege uren van de ochtend.

Gabriela Mistral onderwijscentrum in Caracas’ 23 de Enero barrio. (Cira Pascual Marquina, Venezolaanse Analyse)

OP DE STRAAT: 17.50 uur

In de openbare bibliotheek La Cañada in barrio 23 de Enero, een populaire wijk in het westen van Caracas, hebben de plaatselijke autoriteiten VA verteld dat om 15.00 uur ongeveer 30% van de 1500 geregistreerde kiezers zijn stem heeft uitgebracht. De parlementsverkiezingen van december 2020 kenden een opkomst van 30%. Voor de megaverkiezingen van vandaag wordt een vergelijkbaar resultaat verwacht. Analisten beweren dat de aanhoudende economische crisis (nog verergerd door de sancties van de VS), de Covid-19 pandemie, het gebrek aan politiek project van de oppositie en de ontevredenheid over het regeringsbeleid hebben geleid tot politieke onenigheid.

Stembureau in de 23 de Enero poular barrio in Caracas. (Cira Pascual Marquina, Venezuelanalysis)

UPDATE: 17.39 uur

De regerende vice-president van de Socialistische Partij, Diosdado Cabello, gaf een persconferentie en zei dat er “een buitengewoon hoog niveau van deelname van onze mensen is geweest”, verwijzend naar de kiezers van het PSUV+ blok. “Deze dag is nu al een succes. We gaan de resultaten van de Nationale Kiesraad (CNE) afwachten.”

De Verenigde Socialistische Partij (PSUV) vice-president Diosdado Cabello geeft een persconferentie in Caracas. (Twitter, @PartidoPSUV)

WAT MENSEN ZEGGEN | 17.21 uur

VA’s Paul Dobson interviewde volksleider Fela Rodríguez uit Llanitos de Tabay (deelstaat Mérida). Ze moedigde de burgers aan om te gaan stemmen om de problemen van het land verder op te lossen.

WAT MENSEN ZEGGEN| 17.07 uur

Jaime Rosales, een kiezer in La Candelaria parochie (Caracas) sprak kort met Venezuelanalysis: “Te midden van de Amerikaanse blokkade zal dit proces aantonen dat wij Venezolanen onze problemen kunnen oplossen door te stemmen, zoals het hoort in democratische landen.”
VA’s Cira Pascual Marquina interviewt een kiezer in de parochie La Calendaria, Caracas. (Venezuelanalyse, Cira Pascual Marquina)

Kiezers in de Andrés Bello middelbare school, centraal Caracas.


OP DE STRAAT: 16.55 uur

VA’s Cira Pascual Marquina blijft live verslag doen van de mega-verkiezingen van vandaag. Ze doet verslag vanaf de Andrés Bello middelbare school in het centrum van Caracas, waar de opkomst volgens de leiders rond de 30 procent lag om 16.00 uur. Dit is een onofficieel cijfer. Alleen de Nationale Kiesraad (CNE) is gemachtigd om de resultaten bekend te maken, die hier live te volgen zullen zijn.

te volgen wedstrijden om 16.50 uur
De kans is groot dat de APR bij de regionale en lokale verkiezingen van vandaag een van de belangrijkste posten zal winnen. Hun kandidaat voor gouverneur in de deelstaat Portuguesa, Antonia Muñoz, is echter als favoriet uit de bus gekomen. We zullen alle resultaten op deze feed zetten, blijf op de hoogte! We hebben dit interactieve stuk gemaakt met interessante wedstrijden om in de gaten te houden. Je vindt het hier.

UPDATE 16.40 uur

Vooraanstaande kandidaten van het linkse Revolutionaire Volksalternatief (APR) hebben eerder in Caracas gestemd. Het blok, dat in 2020 brak met de door de regering geleide PSUV+ coalitie, stelde kandidaten op voor de Communistische Partij (PCV). APR heeft haar campagne geconcentreerd op het bestrijden van corruptie en het eisen van hogere lonen en pensioenen.

APR-kandidaat voor de gemeenteraad van Caracas, Janohi Rosas, brengt haar stem uit (Twitter, @janohirosas)

VA VIDEO VERSLAG #3 | 16.31 uur

VA’s Paul Dobson is ter plaatse in Mucurubá, gemeente Rangel, deelstaat Mérida. Hij meldt dat de opkomst in de namiddag is toegenomen. Het tekort aan benzine en diesel (te wijten aan de Amerikaanse blokkade) betekent ernstige moeilijkheden voor de campesinos om voedsel te verbouwen en de gewassen vervolgens naar de grote stedelijke centra te vervoeren.

UPDATE: 16.22 uur

Berichten over een schietpartij buiten een stemlokaal in de gemeente San Francisco, deelstaat Zulia. Een dode en twee gewonden, volgens lokale bronnen. De politie is ingezet in het gebied.

OP DE STRAAT: 16.15 uur

VA’s Cira Pascual Marquina is ter plaatse in Chacao, een anti-regerings bastion in het oosten van Caracas dat de oppositie in 2017 wist te veroveren ondanks het feit dat de meeste partijen de verkiezingen boycotten. Naar verluidt is de opkomst tot nu toe laag geweest.

Verkiezingsstrijd bekijken | 16.05 uur

De deelstaat Lara is een belangrijke handelscorridor die de regio’s van het land met elkaar verbindt. De gematigd rechtse kandidaat Henri Falcón was de op één na meest gekozen kandidaat in de presidentsverkiezingen van 2018 en vormt nu een reële bedreiging voor de zittende PSUV-gouverneur.

Bekijk hier onze interactieve kaart met de te volgen wedstrijden

UPDATE | 15.59 uur

De gematigde oppositie heeft verschillende oproepen gedaan om te gaan stemmen in deze mega-verkiezingen. Henri Falcón, gouverneurskandidaat van de Democratische Alliantie in de deelstaat Lara: “Het heeft geen zin om te klagen over de situatie en de toekomst in andermans handen te laten”.

Kandidaat voor gouverneur in de deelstaat Lara, Henri Falcón (gematigde oppositie). (Twitter, @HenriFalconLara)

UPDATE: 3:26 pm

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft in Caracas gestemd en noemde het proces “extreem snel en gemakkelijk.” “Elke man en vrouw die stemt, stemt voor democratie”, zei hij tegen verslaggevers.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro stemt vandaag bij de regionale en lokale verkiezingen.

ROLLING COVERAGE UPDATE | 3.20 pm

Andreína Chávez neemt deze live feed voor haar rekening. Aan het roer bij sociale media Ricardo Vaz. Vanuit Caracas José Luis Granados Ceja. Verslaggeving vanuit Mérida Paul Dobson. Verslaggeving vanuit Simón Planas, Lara Katrina Kozarek.

UPDATE | 3.10 pm

Iets meer beweging in de Simón Bolivar school in Santa Rosalía, centraal Caracas. Midden- en lagere middenklasse gebieden als deze zijn de sleutel voor de oppositie.
Stemlokaal in de Simón Bolivar-school in Santa Rosalía, in het centrum van Caracas. (Ricardo Vaz, Venezolaanse Analyse)

VENEZUELA’S “MEGA-ELECTIES” IN AANTAL | 14:50 pm

Bij de zogenoemde mega-verkiezingen zullen 21,2 miljoen mensen kiezen uit 70 244 kandidaten van 111 politieke partijen om 3 082 ambtenaren te kiezen: 23 gouverneurs van de deelstaten, 335 lokale burgemeesters, 253 regionale wetgevers en 2 471 gemeenteraadsleden.

RACES TO WATCH | 14.35 uur

VA heeft een aantal van de interessantste verkiezingen voor u op een rijtje gezet, waarbij de regeringshegemonie aan het wankelen kan worden gebracht door de strijd tussen de hardlinie van de MUD en de regeringspartij PSUV+ (of, in het geval van Portuguesa, tussen de linkse APR en de PSUV+).
Bekijk hier de interactieve kaart.

DONEREN! | 14.25 uur

Vindt u onze berichtgeving over de verkiezingen goed?
VA heeft uw steun nodig! Onafhankelijk van de overheid of bedrijven backers, onze on-the-ground verslaggeving is 100% afhankelijk van bijdragen van lezers zoals jij. Een bijdrage van $10, 20 of 30 per maand helpt onze onafhankelijke journalistiek in stand te houden. Geen donatie is te klein!
Klik hier om te doneren.

UPDATE: 14.05 uur

Een waarschuwing van Chavista leider Diosdado Cabello: “de Europese Unie heeft haar rapport al klaar voor de verkiezingen” en voegt eraan toe dat “Venezuela zich niet veel aantrekt van de mening van hen die ons als een kolonie zien. De deelname van het volk is wat telt.”

Diosdado Cabello (Juan Kursk)

OP DE STRAAT: 13.55 uur

Op dit uur doet VA’s Paul Dobson verslag van de lage opkomst in de Andesstad Merida.
Stembureaus in Libertador, deelstaat Mérida (Paul Dobson, Venezolaanse Analyse)

VA VIDEO VERSLAG 2: 13.40 uur

Wie wordt verkozen? | 13.35 uur

De “mega-verkiezingen” worden terecht zo genoemd. In totaal hebben maar liefst 70.244 kandidaten zich ingeschreven, met gemiddeld 23 kandidaten per post. De gouverneurs en burgemeesters worden gekozen volgens het systeem van de eerste stemronde, terwijl 60% van de parlements- en gemeenteraadsleden wordt gekozen volgens de methode van de evenredige vertegenwoordiging volgens D’Hondt en 40% volgens de methode van de eerste stemronde. Alle ambten hebben een ambtstermijn van vier jaar.

WAT MENSEN ZEGGEN | 13.25 uur

Burgerbeschermer Agustín Álvarez in El Valle, deelstaat Mérida, vertelde VA dat hij vandaag heeft gestemd omdat “stemmen een daad van onafhankelijkheid is” en om “de autodeterminación van ons land te bevestigen tegen de belangen van hen die zich hier willen opdringen.”

Militant Agustín Álvarez in El Valle, deelstaat Mérida. (Paul Dobson, Venezolaanse Analyse)

UPDATE: 13.15 uur

CNE-voorzitter Pedro Calzadilla zei enkele minuten geleden in een persconferentie dat “er een goede deelname is in de stembureaus” en dat “elke stem een stem voor vrede is.”

CNE President Pedro Calzadilla tijdens een persconferentie op de Bolivariaanse Universiteit, Caracas. (CNE)

Wat zijn de opties van de kiezers | 12.55 uur

Er zijn 111 politieke partijen actief, waarvan 37 nationale en 74 regionale of lokale. De nationale partijen zijn grotendeels gegroepeerd in vier coalities, met enkele kleinere partijen die onafhankelijke kandidaten stellen.
Als je de basis van Venezuela’s mega-verkiezingen wilt leren bergrijpen, lees dan: https://venezuelanalysis.com/analysis/15382

Elektronische stemmachine gebruikt in Venezuela. (CNE)

OP DE STRAAT: 12.50 uur

Terwijl het proces in de José Avalos-school in El Valle (Caracas) in volle gang is, vertelde een leider van de achterban aan Venezuelanalysis dat hij een opkomst verwacht van rond de 30%, zoals bij de parlementsverkiezingen van december 2020.

V.E. José Avalos in El Valle, Caracas (Ricardo Vaz, Venezuelanalysis)

UPDATE | 12.45 uur

Roberto Picón, verkiezingsautoriteit van Venezuela’s CNE, zegt dat 95% van de stemcentra open zijn en draaien. Hij nodigt mensen uit om te gaan stemmen.

Roberto Picón (CNE)

OP DE STRAAT | 12.30 uur

Wij hebben een bezoek gebracht aan het Liceo Pedro Emilio Coll in Coche, Caracas.
Volgens de kiezers verloopt het proces vlot, efficiënt en met enthousiasme van regerings- en oppositieaanhangers.

Liceo Pedro Emilio Coll, Coche, Caracas (José Luis Granados Ceja, Venezuelanalysis)

OP DE STRAAT | 23.55 uur

Stembureau Domingos Sarmiento School in El Recreo, Caracas. Hoge opkomst tot nu toe, volgens verkiezingsfunctionarissen.

Domingo Sarmiento School, El Recreo, Caracas (Ricardo Vaz, Venezolaanse Analyse)

WAT MENSEN ZEGGEN | 11.50 uur

Rigel Sergent, afgevaardigde en woordvoerder van de Huurdersbeweging, legt aan VA uit dat het niet lang duurt voor de mensen die in de rij staan, omdat er snel gestemd kan worden. “Mensen zijn al vanaf heel vroeg actief. We hebben een constante stroom gezien in de stemcentra, en we hopen dat dit de hele dag zo blijft.”

Rigel Sergent (rechts), Caracas. (Ricardo Vaz, Venezolaanse Analyse)

WAT MENSEN ZEGGEN | 11.45 uur

Willi Romero van de gemeente El Maizal aan VA: “Wij maken gebruik van ons recht om te beslissen in deze nationale mega-verkiezingen. Hier in de gemeente strijden we al jaren om deze ruimtes van onderaf te veroveren.”

Willys Romero, Simón Planas, deelstaat Lara ((Katrina Kozarek, Venezuelanalysis)

STEUN VENEZURLANALYSIS!

Wij herinneren u eraan dat onze berichtgeving over de verkiezingen en al het andere dat gaande is in Venezuela voor 100% wordt gesteund door de lezers. Om ons werk te steunen, kunt u overwegen een donatie te doen of een vaste abonnee te worden (crypto-donaties ook mogelijk!): www.venezuelanalysis.com/donate

INTERNATIONALE WAARNEMERS | 11.25 uur

Er zijn meer dan 300 internationale waarnemers. De Europese Unie stuurt er bijna 100, nadat ze sinds 2006 bij elke verkiezing een uitnodiging afwees. Zij zullen zich voegen bij een groot aantal multilaterale organisaties, waaronder de Verenigde Naties en het Carter Center, die ter plaatse zijn voor zowel de campagne, de controles als de verkiezingsdag zelf. De Raad van Latijns-Amerikaanse verkiezingsdeskundigen (CEELA) zal eveneens aanwezig zijn, samen met tal van onafhankelijke journalisten, verkiezingsdeskundigen, politici en academici.

OP DE STRAAT 11.15 uur, Caracas en Miranda

VA is op straat. De stembusgang verloopt op dit moment vreedzaam.

Stembureau in Petare, Miranda.
Stembureau in La Candelaria, Caracas.

Wie stemt? | 11.05 uur

21,2 miljoen mensen zijn geregistreerd, 500.000 meer dan bij de parlementsverkiezingen van 2020. Buitenlanders die in Venezuela wonen, mogen stemmen, maar Venezolanen die in het buitenland wonen niet.
Als u de basisfeiten wilt weten over de mega-verkiezingen van vandaag in Venezuela, lees dan onze grondige inleiding: https://venezuelanalysis.com/news/15375

ROLLING COVERAGE UPDATE | 11.00 am

Cira Pascual Marquina neemt deze live feed voor haar rekening. Aan het roer van sociale media is Andreína Chávez. Verslaggeving vanuit Caracas doen Ricardo Vaz en José Luis Granados Ceja. Verslaggeving vanuit Mérida doet Paul Dobson. Verslaggeving vanuit Simón Planas doet Lara Katrina Kozarek.

OP DE STRAAT 10.50 uur

Verkiezingstrijd meekijken | 10.38 am

Kandidaat voor het gouverneurschap van de deelstaat Táchira voor het regerende PSUV+ blok Freddy Bernal heeft zojuist gestemd. Dit is een van de verkiezingen die VA vandaag nauwlettend in de gaten houdt. Laidy Gómez, de zittende oppositiepartij, wil de regeringspartij uit de regio houden. Bernal riep mensen op om te gaan stemmen in deze grensstaat.

Verkiezingstrijd meekijken | 10.22

OP DE STRAAT | 10.20 uur

Communard Ángel Prado (kandidaat voor het burgemeesterschap van de PSUV+, Simón Planas, deelstaat Lara) heeft een video uitgebracht waarin hij de inwoners oproept om op deze “historische dag” te gaan stemmen. Volgens Prado, die favoriet is om te winnen, zijn redenen om te gaan stemmen onder meer om “noodzakelijke veranderingen” in de politieke richting van de gemeente te bewerkstelligen.

OP DE STRAAT | 10.10 am

VA VIDEO VERSLAG #1 | 10.00 am

VA’s Ricardo Vaz stuurt deze reportage vanuit de San Agustin-barrio in Caracas, waar alles tot dusver vlot verloopt.

HERINNERING

VA zal de hele dag ononderbroken verslag uitbrengen totdat vanavond de resultaten bekend worden gemaakt. We zullen ook videoverslagen brengen van onze correspondenten die de hele dag door het land verspreid zijn. Blijf op de hoogte voor de meest actuele informatie!

Verkiezingstrijd meekijken | 9.34 uur

UPDATE 09.15 uur

De Venezolanen blijven deze ochtend massaal naar de stemlokalen trekken om over de lokale en regionale overheden te beslissen. Naar verluidt verloopt alles tot nu toe rustig en burgers-centraal. Dit is de 27e verkiezing sinds 1998, dus ze hebben zeker genoeg kunnen oefenen!

DONATE! | 8.55 uur

Houdt u van onze verkiezingsverslaggeving?
VA heeft uw steun nodig! Onafhankelijk van de overheid of bedrijven backers, onze on-the-ground verslaggeving is 100% afhankelijk van bijdragen van lezers zoals jij. Een bijdrage van $10, 20 of 30 per maand helpt onze onafhankelijke journalistiek in stand te houden. Geen donatie is te klein!
Volg deze link om te doneren.

Wat is de verwachte internationale reactie? | 8.50 uur

Gezien de deelname van de door Washington gesteunde rechtse partijen, de internationale waarnemers van de EU en de pas benoemde verkiezingsautoriteiten vorig jaar, is het mogelijk dat de VS, de EU en hun bondgenoten een andere toon aanslaan, nadat ze in het verleden herhaaldelijk fraude hebben geroepen (zonder met bewijzen te komen). De geschiedenis toont echter aan dat de erkenning van de verkiezingen door de VS afhankelijk is van de vraag hoe goed hun kandidaten het er op de dag zelf vanaf brengen. De lopende (zij het gestopte) onderhandelingen tussen Caracas en de door de VS gesteunde oppositie, alsook de verbeterde betrekkingen met Brussel, wijzen er echter op dat er betere voorwaarden zijn voor een meer volledige internationale erkenning.

Verkiezingsstrijd om naar te kijken | 8.45 am

Caracas is een belangrijke strijdtoneel, met sommige opiniepeilers die Guanipa aan de leiding plaatsen en anderen die zeggen dat Meléndez zal winnen. Hoe belangrijk zullen APR en andere onafhankelijke stemmen, die de twee hoofdkandidaten zullen missen, zijn voor het bepalen van de uitslag?

UPDATE | 8.35 uur

In het stemlokaal van de Fermin Toro-school in Caracas staan lange rijen. Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen december ging slechts 30,5% van de mensen naar de stembus. Bij de regionale verkiezingen van 2017 was dat nog 61%.

Wat zijn de opties voor de kiezers? | 8.12 uur

Deze verkiezingen behoren tot de breedste van de afgelopen jaren wat het aantal kandidaten betreft. Er hebben zich 111 politieke partijen aangemeld, waarvan 37 nationale en 74 regionale of lokale. De nationale partijen zijn grotendeels gegroepeerd in vier coalities (regerende PSUV+, linkse APR op PCV ticket, gematigd rechtse Democratische Alliantie en hard rechtse MUD), met een aantal kleinere partijen die onafhankelijke kandidaten hebben.

Verkiezingstrijd meekijken| 8.11 am

Een van de spannendste Verkiezingstrijds is in de zeer productieve en grotendeels agrarische deelstaat Lara, waar de gematigd rechtse Democratische Alliantie een slag kan toebrengen aan het regerende PSUV+ blok. Katrina Kozarek van VA is vandaag ter plaatse om verslag uit te brengen.

Wie controleert op dit moment de regionale en lokale overheden? | 8.03 uur

In 2017 en 2018 hebben regeringsgezinde partijen de regionale en lokale verkiezingen gewonnen. Ze wonnen negentien gouverneurschappen (alle, behalve de deelstaten Táchira, Mérida, Anzoátegui en Nueva Esparta) en 300 van de 335 burgemeestersschappen. De regeringspartij en haar bondgenoten wonnen ook de overgrote meerderheid van de regionale wetgevers en lokale raadsleden, omdat een groot deel van de oppositie het proces boycotte.

UPDATE | 7.59 uur

Volgens de verkiezingsautoriteiten is tot nu toe 76% van de stemlokalen open en actief.

Wat doen lokale en regionale overheden in Venezuela? | 7.56 uur

De meeste bevoegdheden in Venezuela zijn gecentraliseerd. Gouverneurs en burgemeesters hebben echter zeggenschap over een aantal (gedeeltelijke of volledige) zaken, vooral op het gebied van openbare diensten. Deze omvatten water, onderwijs, politie, gezondheidszorg, vuilnisophaaldienst en wegenonderhoud. Zij zijn ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor de uitvoering en coördinatie van het federale beleid, met inbegrip van sociale projecten en huisvesting. De regionale en lokale wetgevende instanties keuren de begrotingen van respectievelijk de gouverneurs en de burgemeesters goed en houden toezicht op de naleving ervan, en schrijven de lokale wetten voor. De afgelopen jaren heeft de regering ook staatsactiva overgedragen aan regionale instanties, die zich vervolgens tot de particuliere sector hebben gewend in het kader van zogenaamde “strategische allianties”.

UPDATE: 7.36 uur

In het hele land staan de kiezers in de rij om te gaan stemmen. TeleSUR brengt beelden vanuit de deelstaat Miranda, waar een spannende strijd gaande is tussen de rechtse David Uzcátegui en de zittende PSUV-er Hector Rodríguez.

UPDATE | 7.30 am

Vandaag is er een massaal team van verkiezingsbegeleiders in Venezuela, waaronder meer dan 300 door de Nationale Kiesraad (CNE) uitgenodigde deskundigen (waaronder de EU, het Carter Center, de VN en CEELA), en een vergelijkbaar aantal door het ministerie van Buitenlandse Zaken en elke politieke partij uitgenodigde deskundigen. De CNE-waarnemers hebben ontmoetingen gehad met alle vier de politieke blokken die kandidaten hebben afgevaardigd, om hun mening te vernemen over het verloop van het proces, met inbegrip van de zelfbenoemde Guaidó.

Wij zullen u later al hun verslagen en getuigenissen brengen.
VA heeft een aantal van de interessantste verkiezingen voor u op een rijtje gezet, waarbij de regeringshegemonie aan het wankelen kan worden gebracht door de strijd tussen de MUD, de hardlinie van de oppositie, en het regerende PSUV+ (of, in het geval van Portuguesa, tussen het linkse APR-blok en de PSUV+).

Hier zijn alle harde cijfers over het proces van vandaag, dat terecht wordt beschouwd als een “mega-verkiezing”.

UPDATE: 7.18 uur

Weet u niet wat er op het spel staat bij deze verkiezingen? Maak je geen zorgen! VA heeft een aantal nuttige hulpmiddelen samengesteld om u te helpen alles te begrijpen!
Bekijk onze geweldige verkiezingsgids, infographic of podcast, evenals ons exclusieve interview met twee kandidaten uit Caracas.

UPDATE | 7.15 uur

Volgens de eerste berichten gaan de stemlokalen volgens schema om 7 uur ‘s ochtends open, met een aantal kiezers al in de rij om te stemmen en partijpolitieke getuigen op hun plaats. 21,2 miljoen Venezolanen mogen vandaag stemmen, inclusief buitenlanders die in het land verblijven.

Welkom bij VA’s live verslag.

Welkom bij VA’s exclusieve verslag van de verkiezingen van vandaag. Ons ervaren team is door het hele land gestationeerd om u het belangrijkste nieuws van deze belangrijke mega-verkiezingen te brengen.

Vanuit Caracas doen José Luis Granados, Cira Pascual Marquina, Ricardo Vaz en Gregory Wilpert verslag, terwijl Katrina Kozarek in Simón Planas, deelstaat Lara is en Paul Dobson in deelstaat Mérida. We hebben ook een reeks mensen in andere regio’s die ons op de hoogte houden van hoe de dag zich ontvouwt. Paul Dobson begint ons met de doorlopende verslaggeving tot 11 uur.

Welkom bij het verslag van Venezuelanalysis over de regionale en lokale verkiezingen van 2021.

Met meer dan 70.000 kandidaten die strijden voor zo’n 3.000 posten, werden de wedstrijden terecht “mega-verkiezingen” genoemd. Hoe zal het politieke landschap eruit zien als de stemmen geteld zijn?