Parlementslid Rodríguez dient klacht in bij het Internationaal Strafhof

Bron: Misión Verdad 13 oktober 2021 
orinocotribune 13 oktober 2021 ~~~

Het bureau van de procureur-generaal van Venezuela heeft de regering van Iván Duque beschuldigd van de moord, op 8 oktober, op twee jonge Venezolanen, van wie één minderjarig, in de gemeente Tibu in het departement Norte de Santander, Colombia

Tarek William Saab bood deze dinsdag, 12 oktober, een persconferentie aan om te spreken over de acties die het bureau van de procureur-generaal zal ondernemen, en verzekerde dat gerechtigheid zal worden geëist voor de gebeurtenissen in kwestie.

“We hebben het over het bestaan van structureel geweld tegen Venezolanen in dat land, uitgelokt door het anti-Venezolaanse discours dat overheerst binnen de politieke en media elites,” zei Saab. “Ik zou daar historische en voorouderlijke afgunst aan willen toevoegen.” Daarnaast toonde hij enkele gegevens over het geweld dat in Colombia wordt gepleegd tegen Venezolaanse migranten:

  • Het moordcijfer van de Venezolaanse bevolking in Colombia ligt 2,8 keer hoger dan dat van de rest van de bevolking.
  • Alleen al tussen januari en augustus 2021 werden 362 Venezolanen vermoord. Het aantal moorden op Venezolaanse medeburgers liep de afgelopen jaren op tot 3.000.

De Venezolaanse kinderen in kwestie werden dood aangetroffen langs de kant van de weg, nadat ze waren gearresteerd op beschuldiging van een overval op een kruidenierswinkel. Een video-opname van de gebeurtenis toont het moment waarop ze in de winkel worden opgepakt en aan hun handen worden vastgebonden. Een man zegt dat de jongeren aan de veiligheidsdiensten moeten worden overgedragen “zodat ze niet dood aan de kant van de weg verschijnen”.

In de regio Catatumbo, waar de gebeurtenis plaatsvond, is de aanwezigheid van paramilitaire gewapende groepen toegenomen. “Er heerst angst, stilte, en niemand kan iets zeggen. Het is een zeer complexe kwestie die de autoriteiten heel goed kennen,” zei Wilfredo Cañizares, directeur van de NGO Progresar, in augustus van dit jaar, verwijzend naar het paramilitaire geweld dat belangrijke regio’s van Colombia teistert.

Het paramilitarisme, de drugshandel en de inefficiëntie van de Colombiaanse autoriteiten hebben een negatieve invloed op de inwoners van Colombia en brengen ook het leven van Venezolaanse migranten in gevaar.

Vice-president Delcy Rodríguez dient klacht in tegen Duque
Tijdens een persconferentie op woensdag 13 oktober meldde Delcy Rodríguez, uitvoerend vice-president van Venezuela, dat zij de president van Colombia, Iván Duque, voor het Internationaal Strafhof (ICC) zullen dagen wegens de misdaden van uitroeiing en vervolging van Venezolaanse migranten.

“Venezuela zal Iván Duque voor het Internationaal Strafhof brengen voor de misdaad van uitroeiing, een vervolging zoals bedoeld in artikel 71H van het Statuut van Rome,” zei ze. “Voor de vervolging van onze migranten, voor de moord op onze migranten, dat een systematisch en wijdverspreid beleid tegen onze landgenoten is geworden.”

Rodríguez vroeg de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), de Internationale Organisatie voor Migratie en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, om commentaar op de gebeurtenissen, en om een onderzoek naar de moorden te openen.

In dit verband deelde Rodríguez mee dat president Nicolás Maduro de minister van Buitenlandse Zaken, Félix Plasencia, heeft verzocht bij de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, een verzoek in te dienen om de zaak van de vermoorde kinderen te onderzoeken.

Daarnaast veroordeelde Rodríguez het feit dat internationale organisaties zich tot op heden niet hebben uitgesproken om de moorden op deze twee Venezolaanse kinderen te veroordelen. Een van de kinderen behoorde tot de Wayuu etnische groep en het andere kind moet nog worden geïdentificeerd.

Topfoto: Venezuela eist gerechtigheid voor de moord op Venezolaanse kinderen in Colombia (Foto: Archief).