Bron: RedRadioVE  11 oktober 2021 (SP)
orinocotribune 12 oktober 2021 (EN) ~~~

In een interview met Voice of America heeft de voortvluchtige voor de Venezolaanse wet, Leopoldo López, nieuwe conflicten onthuld in de crisis binnen de Venezolaanse oppositiefacties.

De kritiek van de ultrarechtse politicus op zijn vermeende bondgenoten voegt zich bij een reeks van reeds frequente geschillen die toenamen met het faillissement van het bedrijf Monómeros, een Venezolaans bezit dat gevestigd is in Colombia en door Colombia in beslag is genomen van het Venezolaanse volk.

In zijn woorden gaf López, die nog steeds onder bescherming van de Spaanse regeringsautoriteiten staat, toe dat “de oppositie zich op een kritiek moment bevindt waarop zij het risico loopt dat ‘de vlam dooft’ en de Venezolanen geloven dat ‘het niet de moeite waard is om te blijven vechten'”.

Zoals bekend heeft de voormalige burgemeester van de chique gemeente Chacao, in Caracas, herhaaldelijk geprobeerd de regering in Venezuela aan te vallen, met medeplichtigheid van de Amerikaanse regering. Hij beschuldigde president Nicolás Maduro er echter van aan de macht te blijven “vanwege de steun die hij krijgt van China, Rusland, of de Islamitische Republiek Iran, Cuba en Turkije.

“We hebben aanzienlijke steun gehad van de Verenigde Staten, Europa en de internationale gemeenschap,” gaf López toe, “maar een heel andere steun. We hebben politieke, diplomatieke en strategische steun gekregen.” López verzuimde gemakshalve te vermelden dat er alleen al in de afgelopen drie jaar militaire dreigementen, invallen van huurlingen, moordaanslagen en couppogingen zijn gepleegd, allemaal gefinancierd door Washington en Colombia.

Kritiek op Guaidó

Anderzijds wees Leopoldo López ook op de tegenstrijdigheden rond voormalig plaatsvervanger Juan Guaidó, medeplichtige van de Colombiaanse regering bij de onteigening van de miljoenenfirma Monómeros uit Venezuela.

“Ik ben verbaasd dat president Guaidó een herstructurering en een externe audit heeft voorgesteld” …, “en dat Julio Borges, de eigen commissaris voor buitenlandse zaken van president Guaidó, de persoon is die de herstructurering en de externe audit heeft tegengehouden” merkte López op

Daarmee haalde López uit naar zijn voormalige nauwe bondgenoot Julio Borges, die onlangs nog kritiek had geuit op Guaidó’s misdadige omgang met het miljoenenbedrijf Monómeros.

Deze crisis binnen de rechtervleugel leidde tot een botsing tussen Juan Guaidó – die zichzelf het hoofd noemt van een niet-bestaande Nationale Assemblee die parallel loopt aan de legitieme – en de afgevaardigden van zijn vermeende parlement.

Ook uit de verklaringen die voortdurend door leden van de oppositiepartij Justice First worden afgelegd, blijkt dat figuren als Enrique Capriles en Julio Borges afstand nemen van Guaidó. Deze breuklijnen doen zich voor enkele weken voor de megaverkiezingen van 21N (21 november), de eerste verkiezingen sinds 2016 waaraan de oppositie zal deelnemen.

Topfoto: Oud-afgevaardigde Guaidó (links), Leopoldo López (midden), en Julio Borges (rechts). Bestandsfoto met dank aan RedRadioVE.