Bron: telesur 18 oktober 2021 ~~~

Topambtenaren van het Añez-regime en buitenlandse huurlingen beraamden een plan om Luis Arce te vermoorden voordat hij de president van de republiek kon worden.

De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken Eduardo del Castillo heeft maandag gemeld dat Colombiaanse huurlingen betrokken waren bij een moordpoging tegen Luis Arce in 2020.

Del Castillo presenteerde audiotapes, e-mails en documenten waaruit blijkt dat de voormalige minister van Defensie Fernando Lopez, die deel uitmaakte van het door Jeanine Añez geleide coup-regime, contact had met illegale groeperingen die een nieuwe staatsgreep in dit Andesland planden.

De contacten tussen Boliviaans extreem-rechts en buitenlandse huurlingen werden gefaciliteerd door Pretel Arcangel, een Colombiaanse burger die een “zakenreis” naar Bolivia organiseerde voor het einde van de presidentsverkiezingen van 2020, waaraan Luis Arce deelnam als kandidaat van de Beweging naar Socialisme (MAS). Arcangel wordt er momenteel van beschuldigd één van de intellectuele auteurs te zijn van de moord op Haïti’s president Jovenel Moise.

Een andere huurling die betrokken is bij deze moord is German Rivera, die in dezelfde periode ook Bolivia bezocht samen met andere Colombiaanse huurlingen.

De toenmalige commandant van de strijdkrachten Gen. Sergio Orellana was ook betrokken bij het plan. De plotters waren bereid 300 personen in te huren en verwachtten buitenlandse interventie.

Onenigheid tussen de ministers en verdeeldheid binnen de Boliviaanse strijdkrachten lijken het plan te hebben gedwarsboomd. Ook de populariteit van Arce na de verkiezingen lijkt van invloed te zijn geweest op het besluit om van het plan af te zien.

“We weten wat jullie hebben gedaan en wat jullie aan het doen zijn. Wij vragen u allen te stoppen en de regels van de democratie en de instellingen van dit land te respecteren. We zullen niet toestaan dat jullie de democratie van het volk nog een keer vermoorden en stelen”, aldus Del Castillo.

Topfoto: Minister van Binnenlandse Zaken Eduardo del Castillo La Paz, Bolivia, 18 oktober 2021. | Foto: Twitter/ @AymaraRadio