Bron: Telesur 12 Juli 2021 ~~~

De gerenommeerde Spaanse analist Julián Macías Tovar heeft de heftige campagne die de afgelopen dagen in de digitale sociale netwerken tegen de Cubaanse Revolutie is gevoerd, ontmaskerd. Deze is vanuit het buitenland gelanceerd en heeft als referent de Argentijn Agus Antonelli, een rechtse politicus die heeft deelgenomen aan verschillende operaties tegen linkse processen in Latijns-Amerika.

De operatie maakte intensief gebruik van robots, algoritmen en accounts die onlangs voor de gelegenheid waren aangemaakt, met de bedoeling de berichten van de referenten van de manipulatiecampagne van veel stemmen te voorzien.

Het eerste account dat de hashtag #SOSCuba gebruikte in verband met de COVID-situatie in het land, was een in Spanje gevestigde account. Het plaatste meer dan duizend tweets op 10 en 11 juli, met een automatisme van 5 retweets per seconde.

De onderzoeker wijst als een van de referentiepunten van de operatie de Argentijn Agustín Antonetti aan, die deel uitmaakt van de rechtse Fundación Libertad. Antonetti heeft actief deelgenomen aan de campagnes van hoaxes en bots in sociale netwerken tegen linkse processen in Latijns-Amerika, onder andere tegen de Boliviaan Evo Morales en de Mexicaan Andrés Manuel López Obrador, zoals uit eerder onderzoek is gebleken, uit de sanctie die Facebook heeft opgelegd aan talrijke accounts voor politieke operaties in de netwerken.

Tovar wijst er in zijn nauwgezette onderzoek op dat er campagnes werden gevoerd om artiesten te laten deelnemen met een tweet met de Hashtag #SOSCuba, vanwege de doden veroorzaakt door COVID en het gebrek aan medische middelen. Het opvallende is dat als je deze reacties analyseert, ze bijna allemaal afkomstig zijn van nieuw aangemaakte accounts of een maximale leeftijd van een jaar hebben. Meer dan 1.500 van de accounts die deelnamen aan de operatie met de hashtag #SOSCuba werden aangemaakt tussen 10 en 11 juli.

De internationale media namen vervolgens de taak op zich om de campagne die met de artiesten werd gevoerd zichtbaar te maken.

Op zondag 11 juli, met honderdduizenden tweets en de deelname van vele artiestenaccounts, werd de hashtag een wereldwijde trend in verschillende landen. Op dat moment werd de eerste demonstratie in San Antonio de Los Baños in de Verenigde Staten gepubliceerd door het account van ene genaamd Yusnaby met duizenden RTs. Zoals Tovar opmerkt: “Vreemd genoeg is Yusnaby (US Navy) het account dat verreweg het meest naar voren komt in mijn threads omdat het een van de patronen is van geautomatiseerde nepaccounts die hoaxen en haatcampagnes verspreiden. Als je zoekt op mijn @ + Yusnaby, zul je er oneindig veel vinden.”

Wat gebeurt er in Cuba?
Ik analyseerde de meer dan twee miljoen tweets met behulp van de Hashtag #SOSCuba die vroegen om humanitaire hulp gezien de toenemende COVID-doden, met de deelname van artiesten en duizenden nieuw gecreëerde accounts en bots en eindigden in mobilisaties in de straten.

De netwerkanalist onthult dat bij het analyseren van de hashtag van de campagne, het meest opvallende de herhaling van exacte tweets is, wat duidt op het bestaan van geautomatiseerde patronen met honderdduizenden tweets en een vergelijkbaar aantal volgers als gevolg van het geautomatiseerde systeem om volgers te verwerven.

Een ander duidelijk element van de operatie is het massale gebruik van matrixaccounts, met zeer veel voorkomende matrices in andere internationale campagnes zoals de staatsgreep in Bolivia of de actieve aanwezigheid van Latijns-Amerikaanse rechtse woordvoerders zoals Tertsch, Cabal, en Tuto Quiroga.

Tovar hekelt ook het gebruik van gemanipuleerde beelden of gebeurtenissen in andere landen en het samengaan met de netwerkdiensten van verschillende rechtse media op het continent.

Het onderzoek bevestigt de verklaring van de Cubaanse autoriteiten dat het gaat om een gecoördineerde operatie in de digitale publieke ruimte, waaraan “aanzienlijke middelen worden besteed, het is niet iets geïmproviseerds. Het is iets zeer goed ontworpen, door structuren en agentschappen van de Verenigde Staten met laboratoria gewijd aan het creëren van deze voorwaarden en het bereiken van hun doelstellingen.”

Topfoto: De blokkade die de Verenigde Staten tientallen jaren lang tegen Cuba hebben opgeworpen, met afwijzing van alle landen van de wereld behalve Israël, is genocide en zou het mikpunt moeten zijn van de woede van alle Cubanen en van alle internationale instellingen in dit conflict. | Foto: Twitter/@JulianMaciasT