Bron: telesur 22 juli 2021 ~~~

Zerón stond aan het hoofd van het Criminele Onderzoeksbureau en vraagt momenteel asiel aan in Israël, waardoor het uitleveringsverzoek wordt verhinderd. De voormalige rechercheur wordt beschuldigd van ontvoering en marteling, en verduistering.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft Israël donderdag verzocht om uitlevering van een van de hoofdonderzoekers in de Ayotzinapa-zaak, Tomás Zerón, omdat hij betrokken is bij de verdwijning van de 43 studenten.

“Ik hoop dat de regering van Israël handelt met respect voor de mensenrechten, omdat de uitlevering van deze overheidsfunctionaris wordt gevraagd, onder andere voor daden van foltering,” zei de president, bekend als AMLO.

“De transformatie van Mexico is aan de gang. Ochtendconferentie.”

Zerón stond aan het hoofd van het recherchebureau en vraagt momenteel asiel aan in Israël, wat het uitleveringsverzoek in de weg staat. De voormalige rechercheur wordt beschuldigd van ontvoering en marteling, en verduistering.

Lopez Obrador heeft sinds zijn campagne toegezegd de zaak Ayotzinapa te onderzoeken en de families met rechtvaardigheid te compenseren, aangezien de vorige regering van Enrique Peña Nieto informatie voor de families verborgen hield.

Topfoto: Lopez Obrador heeft sinds zijn campagne toegezegd de zaak Ayotzinapa te onderzoeken en de families schadeloos te stellen met gerechtigheid. | Foto: Twitter/ @OCCRP