Bron: ultimasnoticias 29 mei 2021 (SP)
orinocotribune 29 mei 2021 (EN) ~~~

De president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Nicolás Maduro, heeft namens het Venezolaanse volk een boodschap van gelukwensen gestuurd aan het Syrische volk en aan zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad voor zijn overweldigende overwinning in de presidentsverkiezingen die op 26 mei zijn gehouden als resultaat van “een voorbeeldig democratisch proces” in Syrië.

In dit verband postte minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza deze donderdag 27 mei op zijn Twitter-account @jaarreaza: “President Nicolás Maduro feliciteert, namens het Venezolaanse volk en de regering, het Syrische volk met de voorbeeldige democratische procedure van 26 mei. De onmiskenbare triomf van broeder president Bashar al-Assad is een overwinning voor de vrede en de nationale soevereiniteit.” Bij deze woorden voegde hij de tekst van het formele communiqué dat door het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is uitgegeven.

Op donderdag 27 mei maakte de voorzitter van de Volksvergadering van Syrië, Hammouda Sabbagh, bekend dat de kandidaat voor de Baath Arabische Socialistische Partij, Bashar al-Assad, de presidentsverkiezingen in het land heeft gewonnen met 95,1% van de uitgebrachte stemmen.

Telesur’s correspondent in Syrië, Hisham Wannous, meldde dat “de presidentskandidaat en huidige president van Syrië, Bashar al-Assad, de presidentsverkiezingen heeft gewonnen met 95,1% van het totaal aantal stemmen,” en voegde de informatie toe van Sabbagh, die had gespecificeerd dat 13.540.860 stemmen werden uitgebracht op de zittende president.

Hier is de volledige officiële vertaling van het communiqué gepubliceerd bij het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

President Maduro feliciteert het Syrische volk met de voorbeeldige dag van de democratie en benadrukt de triomf van zijn tegenhanger Bashar al-Assad
De president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Nicolás Maduro Moros, feliciteert namens het Venezolaanse volk en de regering het Syrische volk met de voorbeeldige dag van de democratie die gisteren, 26 mei 2021, werd gevierd en die heeft geleid tot de belangrijke en onbetwistbare triomf van de broederpresident van de Arabische Republiek Syrië, Bashar al-Assad.

Het is de overwinning van de vrede en de nationale soevereiniteit over de wrede oorlog die is opgelegd aan het broederlijke Syrische volk dat, onder leiding van president al-Assad, met bewonderenswaardige waardigheid en patriottisme weerstand heeft geboden aan de aanvallen en de ambitie van de imperialistische machten en de terroristische groeperingen die hebben geprobeerd hen te verslaan, zonder succes.

Noch de oorlog, noch de economische agressie door onmenselijke en illegale sancties, noch de door de COVID-19-pandemie veroorzaakte gezondheidscrisis konden deze indrukwekkende volkstriomf verhinderen. De massale deelname aan de verkiezingen is een krachtige boodschap van verwerping door het volk van de agenda’s van de imperiale machten.

De Bolivariaanse Republiek Venezuela betuigt opnieuw haar krachtige steun aan de Arabische zusternatie en haar bereidheid de bilaterale samenwerking te verdiepen en uit te breiden om bij te dragen tot het wederzijdse welzijn van beide volkeren en tot de consolidatie van de soevereiniteit en het zelfbeschikkingsrecht in beide naties.

Caracas, 27 mei 2021

Topfoto: Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad vieren de uitslag van de presidentsverkiezingen in Damascus, Syrië, 27 mei 2021. REUTERS/Omar Sanadiki.