Bron: ultimasnoticias 29 mei 2021 (SP) 
orinocotribune 30 mei 2021 (EN) ~~~

Ten minste 10 mensen stierven vrijdag in de Colombiaanse stad Cali, waardoor het een van de dodelijkste dagen was in de anti-regeringsdemonstraties die een maand geleden in Colombia begonnen en die te lijden hebben gehad onder de harde repressie van de politie. Dit werd gemeld door het kantoor van de burgemeester op zaterdag 29 mei.

“Tien mensen” stierven [alleen op vrijdag] “is het verslag dat we hebben vanmorgen” over gebeurtenissen in verband met “het protest en de civiele dynamiek” in de hoofdstad van Valle del Cauca, zei de secretaris van de veiligheid van de stad, Carlos Rojas, op Caracol Radio .

Acht van de doden waren veroorzaakt door vuurwapens, volgens een politierapport.

Het geweld brak vrijdag vroeg uit toen een menigte een officier van justitie lynchte die twee demonstranten had gedood omdat ze hem hadden tegengehouden op een geblokkeerde laan. Later waren er burgers te zien die met geweren schoten naast politieagenten tegen demonstranten, in video’s die op sociale media werden geplaatst met mensen die aan de kaak stelden dat als burgers verkleed politiepersoneel verantwoordelijk was voor de schietpartijen.

“In het zuiden van de stad was er een ware confrontatie en bijna een stadsoorlog, waarbij niet alleen veel mensen het leven verloren, maar ook een aanzienlijk aantal gewonden viel,” betreurde Rojas.

In een maand tijd heeft het bureau van de burgemeester alleen al in Cali 550 gewonden gerapporteerd.

Cali (zuidwesten), met ongeveer 2,2 miljoen inwoners, is het epicentrum van voortdurende protesten en wegblokkades door een deel van de bevolking dat zich ergert aan de autoriteiten, en deze zijn brutaal onderdrukt door de politie.

De wegblokkades verdelen de regering en het meest zichtbare front van het protest, die al twee weken praten zonder tot een akkoord te komen.

Naast de mishandelingen door de openbare macht, die door de internationale gemeenschap zijn veroordeeld, zijn er voortdurende aanvallen van burgers tegen demonstranten en zelfs medische missies, zoals in talrijke video’s is vastgelegd.

Het is “onaanvaardbaar dat burgers onze stad praktisch in een oorlogszone veranderen”, voegde Rojas eraan toe.

Tot overmaat van ramp heeft president Iván Duque de opdracht gegeven om meer dan 7000 soldaten in te zetten in het hele departement onder het mom van “militaire bijstand”, een eufemisme voor de militarisering van de stad waar reeds een uitgaansverbod geldt.

In een maand van volksopstand waren er tot vrijdag in het hele land 49 doden te betreuren, volgens de officiële telling. Het bureau van de openbare aanklager heeft vastgesteld dat ten minste 17 van de gevallen rechtstreeks verband houden met de demonstraties.

Tijdens de gewelddadige protesten in Venezuela in 2014 lanceerde de internationale gemeenschap een harde campagne die leidde tot strafrechtelijke sancties die momenteel miljoenen Venezolanen treffen en president Maduro ervan beschuldigden een dictator te zijn, terwijl in werkelijkheid zijn gedrag en het gedrag van de Venezolaanse autoriteiten veel minder repressief waren dan wat nu door Iván Duque wordt getoond.

Deze keer beweert zelfs de door de VS en bedrijven gefinancierde NGO Human Rights Watch (HWR) dat er in Colombia “geloofwaardige berichten” zijn over 63 doden, waarvan 28 verband houden met de crisis. Het aantal vermisten neemt echter toe, er worden al lijken ontdekt in lege kavels en ook in rivieren, en de Colombianen hebben het over massagraven, een betreurenswaardig verschijnsel dat niet nieuw is in Colombia.

De huidige crisis begon toen de regering de arbeidersklasse en de lagere middenklasse, die al zwaar getroffen waren door de pandemie, wilde belasten met meer belastingen om het gat te dichten dat was ontstaan door de economische noodsituatie die het gevolg was van de pandemie.

Duque trok het voorstel later in, maar de repressie van de politie wakkerde de woede van de bevolking aan. Vandaag de dag zijn de straten van Colombia vol met jonge mensen zonder werk of opleiding, die vragen om een meer menselijke staat in het licht van de verwoestingen van COVID-19.

Topfoto: Demonstranten bij een wegversperring in Colombia. Foto met dank aan EFE.