Bron: misionverdad 26 januari 2021 (SP), 
orinocotribune 27 januari 2021 (EN) ~~~ 

Tijdens een persconferentie heeft de Venezolaanse afgevaardigde van de Nationale Assemblee (AN), Freddy Bernal, verslag uitgebracht over de resultaten van een onderzoek door het Directoraat-Generaal van de Militaire Contraspionage (DGCIM) in Caracas, naar de zogenaamde Operatie Rode Oktober.

Deze operatie had tot doel verscheidene burgers en militairen te vermoorden en militaire infrastructuur te beschadigen, en zou zijn geleid door de voormalige anti-Chavista afgevaardigde Juan Guaidó.

Bernal benadrukte dat de operaties werden georganiseerd door een persoon die in Colombia is geboren, maar de Noord-Amerikaanse nationaliteit heeft, genaamd Ben Smith Benson.

De parlementariër specificeerde dat het doel van Benson was “om de SECODENA antennes van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) te saboteren”. Bernal benadrukte dat het de bedoeling was om reacties op een eventuele gewapende inval van paramilitaire aard tegen Venezuela “vanuit Colombia” te minimaliseren.

Volgens de onderzoeken van het DGCIM omvatte de missie van Benson de executie van verscheidene burgers en militairen, waaronder plaatsvervangend parlementslid Yhon Luna, Rafael Belisario (voorzitter van Gas Táchira) en plaatsvervangend parlementslid Bernal zelf.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn verschillende personen gearresteerd wegens samenwerking met en het verstrekken van informatie aan Benson. Onder de gearresteerden bevinden zich een vrouw met de naam Karelys Silva, alias “La Negra”, en Jean Carlos Roa, alias “Porki”, die banden heeft met de paramilitaire Colombiaanse drugsbende Los Rastrojos.

De komende dagen zal meer informatie over de operatie worden bekendgemaakt, zodra het onderzoek door de autoriteiten is uitgediept aan de hand van de getuigenverklaringen van de arrestanten.

Topfoto: Colombiaanse narco-paramilitaire bende Los Rastrojos betrokken bij de ontmantelde Operatie Rode Oktober (Foto: Bestand)