Bron: Telesur-engels 27 december 2020 ~~~

Vasquez was secretaris-generaal van de Unie van Landarbeiders (UTC) in het departement La Paz en pre-kandidaat voor het Congres.

De inheemse leider van Lenca, Félix Vásquez, werd zaterdagavond vermoord in zijn huis in het dorp Ocotal, in Santiago de Puringla, in het zuidelijke departement van La Paz, Honduras.

De overval op zijn huis vond plaats rond 20.30 uur met familieleden thuis, voornamelijk jongeren en kinderen die naar verluidt sinds het overlijden van zijn vrouw vorig jaar afhankelijk waren van Vasquez. Vier mannen met bivakmutsen kwamen gewapend met een 9mm pistool en machetes het huis binnen, waarbij ze Vasquez doodschoten en de familie terroriseerden.

Een paar maanden geleden meldde Vasquez aan de autoriteiten dat hij en zijn familie het slachtoffer waren van doodsbedreigingen.

Vasquez was de secretaris-generaal van de Unie van Landarbeiders (UTC) in het departement La Paz en was een pre-kandidaat voor het Congres van de linkse partij Libertad y Refundación (LIBRE), de partij van voormalig president Manuel Zelaya. Hij had besloten de verkiezingspolitiek in te gaan als een manier om rechten te verdedigen, met name tegen het binnendringen van grootgrondbezitters in natuurreservaten.

Op 16 december was kameraad Félix Vásquez een van degenen die de demonstratie steunden en de vrijlating eisten van de inheemse leider van Simpinula, Víctor Vásquez, die gevangen werd gezet omdat hij andere inheemse leiders vergezelde bij de verdediging van hun grondgebied.

Hij had net deelgenomen aan zijn laatste bijeenkomst op zaterdagmiddag, met het Fondo Cafetero. Felix Vasquez wordt herinnerd als een man die zich inzet voor de sociale strijd, met name voor de verdediging van de gemeenschappelijke goederen van de natuur, het bos en de rivieren, het land en het grondgebied.

De doelgerichte moord wordt rond Honduras veroordeeld. “Wij veroordelen de moord op Felix Vasquez, inheems leider, verdediger van rivieren en bossen, strijder van LIBRE en pre-kandidaat voor Somos Más voor het departement La Paz” tweette voormalig president Zelaya.

Topfoto: Recente foto van de inheemse leider van Lenca, campesino vakbondsleider, milieuverdediger en pre-kandidaat Félix Vásquez