Bron: panorama 29 oktober 2020 (SP), 
orinocotribune 29 oktober 2020 (EN ~~~ 

De regering van Pedro Sánchez sluit uit dat er een nieuwe ambassadeur gestuurd wordt. De zaak Leopoldo López zet de bilaterale betrekkingen op gespannen voet.

De Spaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Cristina Gallach, heeft aangekondigd dat het Koninkrijk Spanje geen nieuwe ambassadeur naar Venezuela zal sturen ter vervanging van Jesús Silva, maar een zaakgelastigde zal benoemen.

Er was aangekondigd dat de huidige Spaanse ambassadeur in Cuba, Juan Fernández Trigo, de leiding van de legatie zou overnemen ter vervanging van Jesús Silva, de huidige ambassadeur, die zijn functie zal neerleggen.

“Wat betreft de benoeming van een nieuwe ambassadeur in Venezuela, deze zal worden uitgevoerd door een zaakgelastigde met een portefeuille en een kabinet, en niet als ambassadeur”, onthulde de diplomaat Gallach. Het doel is vast te leggen dat de Europese Unie en haar lidstaten de presidentsverkiezingen van 2018 – waarop het huidige mandaat van Nicolás Maduro is gebaseerd – niet als “eerlijk of transparant” hebben beschouwd.

In de Commissie Buitenlandse Zaken van het Congres legde Gallach uit dat het dezelfde route is die Italië en Nederland hebben gevolgd, die kort geleden hun missiehoofdkwartier in Venezuela hebben vernieuwd.

Diplomatieke bronnen verzekerden Europa Press dat het besluit om de volgende Spaanse vertegenwoordiger in Caracas op het niveau van de zaakgelastigde te maken, en niet als ambassadeur, enkele weken geleden was genomen en dat het niets te maken heeft met de ontsnapping van oppositiefiguur Leopoldo López of met de spanning die om deze reden met de regering van Venezuela is ontstaan.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro beschuldigde de Spaanse ambassadeur in Venezuela, Jesús Silva, ervan de “medeplichtige” van López te zijn, een bewering die het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder had geuit en dat door Spaanse diplomatieke bronnen werd ontkend.

“Onlangs reisde ambassadeur Silva naar Spanje, onderhandelde met de Spaanse regering over de reis van Leopoldo López naar Spanje, keerde terug naar Venezuela en nam Leopoldo López mee, conform deze onderhandelingen met de regering van Spanje, voor zover ik dat vandaag kan zeggen”, zei president Maduro onlangs in een persconferentie.op basis

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, herinnerde eraan dat López een “gast van de Spaanse ambassade” in Caracas was, vrij om te vertrekken wanneer hij maar wilde, omdat “een gast geen gijzelaar is”. Daarbij negerend dat de “gast” verantwoordelijk was voor het organiseren van een staatsgreep op 30 april 2019, waarvan de hele wereld getuige was, en dat hij zich onttrok aan het huisarrest dat hem werd opgelegd nadat hij door de Venezolaanse justitie schuldig was bevonden aan aanklachten van terroristische, in verband met de gewelddadige protesten in 2014.

Topfoto: met dank aan Eco Republicano.