NootBron: Manuela Solé,
venezuelanalysis, 29 oktober 2020 
(met update hov-nl, 3 november 2020) ~~~ 

De explosie vernietigde een toren in de Amuay-raffinaderij, die deel uitmaakt van het grootste raffinagecomplex van het land.

Mérida, 29 oktober 2020 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse president Nicolas Maduro veroordeelde een ‘terroristische aanval’ op de grootste raffinaderij van het land.

Tijdens een internationale persconferentie in het paleis van Miraflores op woensdag gaf Maduro aan dat “high potency weaponry” werd gebruikt om de dag ervoor een toren op te blazen in de raffinaderij van Amuay, in de Falcon State.

Hij voegde eraan toe dat Venezuela geconfronteerd wordt met permanente aanvalsplannen tegen zijn raffinaderijen en infrastructuur, “gesteund, gefinancierd en gepromoot door de Amerikaanse regering”.

Donderdag meldde de minister van Olie, Tareck El Aissami, dat de voorlopige bevindingen wezen op een raket die werd afgevuurd vanuit een drone of een schip. Hij voegde eraan toe dat er een commissie was opgericht om verder onderzoek te doen.

“Onderzoek heeft een zeer sterke explosie, veroorzaakt door een raket, vastgesteld. We onderzoeken de bron van deze terroristische aanval,” vertelde hij aan verslaggevers. El Aissami veroordeelde de herhaalde aanvallen op de olie-industrie en de elektriciteitsinfrastructuur in Falcon State.

Hoewel de explosie geen verwondingen veroorzaakte, betekent het de zoveelste tegenslag voor de destillatie-eenheid die momenteel inactief is terwijl de arbeiders proberen de productie opnieuw op te starten. Uit voorlopige rapporten bleek dat de ontplofte toren wellicht niet meer te herstellen is en wellicht volledig moet worden herbouwd.

Amuay heeft een verwerkingscapaciteit van 645.000 vaten per dag (bpd) en vormt samen met de 310.000 bpd Cardon raffinaderij het Paraguana Raffinage Complex, het op één na grootste ter wereld.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft de afgelopen maanden te kampen gehad met ernstige benzinetekorten en is gedwongen om brandstof uit Iran te importeren. Vanwege de sancties die de Venezolaanse oliesector zwaar hebben getroffen, heeft Teheran ook Caracas geholpen om de raffinage-industrie weer op gang te brengen. De raffinaderijen van El Palito en Cardon hebben de afgelopen maanden met tussenpozen gewerkt, waarbij technische problemen hebben geleid tot herhaalde stilleggingen.

De Venezolaanse president deelde ook mee dat op 26 oktober twee buitenlandse mannen zijn aangehouden in de staat Zulia. Hij beweerde dat zij banden hadden met “extremistische groeperingen” en “van plan waren leiders van de Bolivariaanse revolutie te vermoorden”. Er werden geen verdere details en namen onthuld.

Maduro herinnerde er ook aan dat in september de Venezolaanse veiligheidstroepen Matthew John Heath, een voormalige Amerikaanse marinier, in de buurt van het Paraguana Raffinagecomplex arresteerden, en dat Heath en drie Venezolaanse mannen met wapens en grote hoeveelheden Amerikaanse dollars werden gevangen genomen.

Bewerkt en met extra rapportage door Ricardo Vaz van Merida.

Topfoto: Arbeiders onderzoeken de getroffen destillatie-eenheid van Amuay. (MPPCI); Manuela Solé 29 oktober 2020


Update 3 november 2020.
Commentaar van Handsoffvenezuela-Nederland : We hebben hier mogelijk te maken met Nederlandse betrokkenheid. Voor zo’n precisieaanval is strategische data vereist, die het op Curacao gestationeerde JSTARS commando & verkenningsvliegtuig zou hebben kunnen aanleveren. Deze JSTARS maakt sinds juli 2020 vanaf Curaçao regelmatig vluchten langs de Venezolaanse kust en verzamelt strategische data. Officieel wordt het , samen met een AWACS en twee stratotankers, ingezet voor de bestrijding van drugstransporten. Alles wat van dit type verkenningsvliegtuig bekend is, waaronder de gegevens van van de bouwer, Northrop Grumman, bevestigen echter het aanvalskarakter. Voor drugsbestrijding is het totaal ongeschikt. (Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de AWACS en de Stratotankers)

Volgens de voorlopige conclusie van de Venezolaanse regering is de aanval mogelijk vanaf een drone of een schip uitgevoerd.
Drones zijn sinds mei 2020 gestationeerd op Aruba, waar een 20 koppig Nederlandse squadron ermee oefent. De kans is klein dat deze drones, of de faciliteiten, zijn gebruikt voor de aanval 40km ten zuiden van Aruba.

Een Amerikaanse oorlogsschip, de USS William P. Lawrence, vaart sinds 1 oktober 2020 aan de rand van de Venezolaanse territoriale wateren. Het is een gemoderniseerde Arleigh Burke-klasse guidedmissile-destroyer, die met de strategische data van de JSTARS zo’n aanval geautomatiseerd zou kunnen uitvoeren. Op de dag van de aanval was de USS William P. Lawrence in oefening, samen met de BNS Brasil (Brazilie), voor ‘geavanceerde technieken’

Uiteraard kunnen ministers Blok (BuZa.) en Bijleveld (Def.) niet weten of de strategische data voor deze precisieaanval inderdaad door de op Curacao gestationeerde verkenningsvliegtuigen geleverd is. Wat ze wel kunnen weten is, dat de FOL-bases op Aruba en Curacao , die door de VS uitsluitend voor antidrugs operaties gebruikt mag worden, sind juli 2020 ter voorbereiding van zulk soort aanvallen op Venezuela gebruikt wordt. Deze ministers hebben iets uit te leggen.


Verwante artikelen in het openbaararchief: