Bron: Jonatan Pfeifenberger, 
Amerika21 15 oktober 2020 ~~~ 

OAS met hetzelfde personeel ter plaatse – Nieuw telsysteem waarschijnlijk minder transparant – De rechtervleugel zou volgens de peilingen de overwinning van MAS niet accepteren.

La Paz. In de week voor de parlements- en presidentsverkiezingen in Bolivia aanstaande zondag zijn er steeds meer stemmen in beide kampen, evenals van onafhankelijke organisaties, die vrezen voor hernieuwde verkiezingsfraude of een voortzetting van de staatsgreep van vorig jaar. Sommige omstandigheden suggereren dat het verhaal van vorig jaar zich zou kunnen herhalen.

De Movement for Socialism (MAS), die in recente peilingen ver vooruit is gegaan, ziet de hernieuwde aanwezigheid van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) onder dezelfde personeelsleiding als vorig jaar als een ernstig probleem. De OAS heeft 40 mensen uit 12 landen gestuurd, onder leiding van Manuel González uit Costa Rica. Door de pandemie van Covid 19 zal hij echter alleen in virtual reality aanwezig zijn. Ter plaatse zal Francisco Guerrero de leiding hebben over de OAS. Het feit dat González opnieuw de hoofdverantwoordelijke zal zijn, heeft woordvoerster van de MAS, Marianela Paco, beschreven als een “belediging van het Boliviaanse volk”.

Met haar beschuldigingen van onregelmatigheden bij de verkiezingen van 20 oktober 2019 had de OAS aanzienlijk bijgedragen aan de omverwerping van de gekozen president Evo Morales en de daaropvolgende ontwikkeling met de vervolging van MAS-politici en bloedbaden tegen hun aanhangers. Deze dinsdag heeft de OAS opnieuw een auditrapport gepresenteerd, waarin “kwaadwillige manipulatie” en “ernstige onregelmatigheden” in de toezending van de resultaten van de verkiezingen van vorig jaar zouden zijn vastgesteld.

Dit standpunt is echter al herhaaldelijk ontkracht en weerlegd, zoals blijkt uit studies en analyses van de Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie Center for Economic and Policy Research (CEPR) en het Amerikaanse dagblad New York Times.

Desalniettemin heeft de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro, ongeveer twee weken geleden voorzorgsmaatregelen genomen door een verkiezingsoverwinning van MAS-kandidaat Luis Arce, die binnen het bereik van het mogelijke lag, uit te roepen tot een mogelijke verkiezingsfraude in de eerste ronde van de stemming op zondag (zoals amerika21 meldde).

Het hoofd van de OAS-missie in Bolivia heeft dinsdag “alle politieke krachten in het land” opgeroepen om de resultaten in ieder geval te accepteren. Het is echter te vrezen dat met name extreemrechts en de OAS in de persoon van Almagro dat niet zullen doen, zoals vorig jaar.

Na de ervaringen van vorig jaar ziet de MAS het gevaar dat de geschiedenis zich herhaalt en dat een overwinning in de eerste ronde niet wordt geaccepteerd door de politieke concurrenten. MAS-woordvoerster Paco zei eerder deze week dat er een “tweede aanval op de democratie” aan de gang was omdat het nieuw ontwikkelde telsysteem van de Hoge Kiesraad (TSE), dat voor het eerst op zondag zal worden gebruikt, “volledig ondoorzichtig” zou zijn.

Eerder had de voorzitter van de TSE, Salvador Romero, verklaard dat er dit jaar geen foto’s van de verkiezingsprotokollen zullen worden gemaakt. Dit betekent dat noch de media, noch de bevolking de telling kan controleren. Bovendien is het telsysteem nog niet internationaal erkend, aldus Paco.

De CEPR heeft gisteren dezelfde bezorgdheid geuit. In een persbericht verwees het naar een antwoord van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties dat op Twitter is gepubliceerd, waarbij ook wordt aangenomen dat “er geen aparte download van de resultaten in Excel-formaat mogelijk zal zijn”. Dit was bij de verkiezingen van vorig jaar wel mogelijk geweest. Hierdoor kon de beschuldiging van de OAS, dat er sprake zou zijn geweest van onregelmatigheden van een zodanige omvang dat de verkiezingen op doorslaggevende wijze zijn gemanipuleerd ten gunste van de MAS, weerlegd worden

Er heerst ook scepsis onder de bevolking dat de verkiezingen zonder manipulatie zullen plaatsvinden. Dit zou te zien zijn in een studie van de SPD-gelieerde Friedrich Ebert Stichting, waarover in het Boliviaanse dagblad La Razón verslag is uitgebracht. Volgens die studie zou toch nog 67,6 procent van de ondervraagden van mening zijn dat het Hooggerechtshof (TSE) “schone en transparante” verkiezingen kan garanderen, maar heeft 38 procent geen “vertrouwen” in de OAS als waarnemer bij vrije verkiezingen.

Op de vraag wie een overwinning voor de MAS zou accepteren, zouden de respondenten van deze studie geloven, dat 44 procent van de supporters van de de facto president, Jeanine Áñez, die nog steeds in functie is, maar door zich gebrek aan kansen niet verkiesbaar stelt, dit niet zullen doen. 83 procent van de aanhangers van de ultra-rechtse kandidaat Fernando Camacho zouden volgens de inschatting van ondervraagden een MAS-overwinning niet erkennen.

Echter, 75 procent van de ondervraagden zou volgens die studie geloven dat de meer gematigde kandidaat en Arce’s grootste rivaal, Carlos Mesa, de verkiezingsuitslag zou erkennen. Als het MAS echter verliest, gelooft 54 procent van de respondenten dat Arce, het MAS en hun supporters het resultaat niet zullen accepteren.

Dat rechts en ultrarrechts zich uitsluitend bezig lijken te houden met het voorkomen dat de MAS weer aan de macht komt, werd duidelijk in de verontrustende verklaringen van de de facto minister van Binnenlandse Zaken, Arturo Murillo. Op zaterdag had hij de politieagenten verteld dat ze de “plicht hadden om de terugkeer van links te voorkomen”.

Ernesto Suárez, de vice-voorzitter van de Partido Democrático, die geen eigen kandidaat heeft, heeft ook bevolen dat de aanhangers van zijn partij in de eerste ronde beter op Mesa kunnen stemmen dan op de ultrarechtse Camacho. “Helaas zullen we voor Mesa moeten stemmen,” betreurde Suárez.

Topfoto: De OAS en vertegenwoordigers van het Hooggerechtshof van Bolivia zijn overeengekomen om “precies zoals vorig jaar” door te gaan. Bron: @TSEBolivia


Eerdere berichten hierover in dit archief:

Vorig jaar: