Bron: Aporrea (spaans), 
orinocotribune (engels) 11 maart 2020 ~~~

10 maart 2020 – De Venezolaanse ambassadeur Jorge Valero nam deel aan de hoorzitting waarin Michelle Bachelet een update van het verslag van Venezuela aan de Mensenrechtenraad presenteerde.

De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, erkende niet alleen het negatieve effect van de Amerikaanse sancties en het initiatief van de Nationale Dialoogtafel, maar bekritiseerde ook de vermeende misstanden die de regering van Venezuela zou hebben begaan tegen oppositiesectoren, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en journalisten.

In dit verband betreurde de Venezolaanse ambassadeur bij de VN in Genève, Jorge Valero, dinsdag dat het verslag van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, over het Zuid-Amerikaanse land wordt geplaagd door leugens en het noodzakelijke evenwicht mist.

“Wij betreuren het dat uw presentatie het noodzakelijke evenwicht mist, aangezien zij methodologische gebreken vertoont en vooringenomen informatie gebruikt die de mediacampagne tegen Venezuela kan voeden”, aldus de Venezolaanse diplomaat.

GERELATEERDE INHOUD: Accion Democratica’s Ramos Allup dringt er bij de oppositie op aan om deel te nemen aan de Parlementsverkiezingen

Valero antwoordde dat “het de bedoeling is om een onsuccesvol controlemechanisme op te leggen, waarvan de uitvoering meer dan twee en een half miljoen dollar kost, om een verslag op te stellen dat wordt geplaagd door leugens”.

“Het iseen onverantwoordelijke uitgave van de schaarse middelen die beschikbaar zijn voor het Universele Mensenrechtensysteem,” merkte hij op.

De ambassadeur bekritiseerde de landen die het rapport tegen Venezuela promoten omdat ze de situatie van de mensenrechten op hun eigen grondgebied niet in acht nemen.

Valero verwees naar Colombia, Brazilië, Peru en Canada en merkte daarbij op dat deze landen de bloedige staatsgreep tegen de president van Bolivia, Evo Morales, niet hebben veroordeeld.

De ambassadeur herhaalde ook dat Venezuela het slachtoffer is van economische sancties van de Verenigde Staten die “misdaden tegen de menselijkheid” vormen.

“De supremacistische regering van Donald Trump heeft de Monroe-doctrine opgegraven en dreigt ons land militair binnen te vallen,” zei hij, en voegde eraan toe dat de eenzijdige dwangmaatregelen van Washington “116 miljard dollar hebben gestolen van Venezuela, wat overeenkomt met zes jaar [van de nationale] begroting.”

Deze maatregelen, zo waarschuwde hij, verminderen de middelen van de Venezolaanse regering voor sociale uitgaven, waarvoor meer dan 70 procent van de begroting van het land wordt uitgetrokken.

  • Uitgebreide informatie in dit archief over de partijdige positie van ohchr commissaris Michelle Bachelet is tagged: ohchr
  • Informatie over (de geheime agenda van) ngo’ s is tagged: ngo’s