Bron: RT 5 januari 2020 ~~~ 

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido is beschuldigd van het trekken van een PR-stunt nadat een dramatische video hem over een hek liet ziet klimmen, om het parlement in te gaan, dat stemde om hem te vervangen als het hoofd van de wetgevende macht.
De door de oppositie geleide Nationale Vergadering veranderde zondag van wacht, waarbij de meerderheid van de wetgevers koos voor Luis Parra, een parlementslid van de centrist Justice First, een partij die zich verzette tegen de United Socialist Party (PSUV) van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Een van de afwezigen was het door de VS gesteunde oppositiekophoofd Juan Guaido, de nu ex-leider van de Nationale Assemblee, die zich een jaar geleden tot ‘interim-president’ verklaarde.

Guaido en een groep van zijn handlangers werden gefilmd in een poging een hek rond de wetgevende macht te beklimmen, met geüniformeerde bewakers die hen terugduwden. De video heeft zich als een lopend vuurtje online verspreid en is opgepikt door de reguliere media in het Westen, die het hebben gedemonstreerd als bewijs dat Guaido werd uitgesloten van deelname aan de belangrijkste parlementaire stemming door het zogenaamd ‘sinistere’ Maduro ’regime.’

deelname aan de belangrijkste parlementaire stemming door het zogenaamd ‘sinistere’ Maduro ’regime.’

Maar er is een keerzijde. Andere beelden tonen dat Guaido met leden van de Nationale Garde chat en weigert het terrein te betreden, tenzij zijn metgezellen, naar verluidt vijf andere afgevaardigden die in afwachting van strafrechtelijke vervolging van hun parlementaire immuniteit zijn beroofd, zouden worden toegelaten. Nadat zijn pleidooi was afgewezen, maakte Guaido naar verluidt kabaal op en probeerde hij het gebouw te bestormen.

Nadat zijn poging mislukte, riep Guaido een parallelle vergadering bijeen op een kantoor van de pro-oppositiekrant El Nacional. Zijn aanhangers ‘herkozen’ Guaido en ‘zwoeren hem in’ als leider van het parlement en verklaarden de recente stemming van de Nationale Vergadering onwettig.

Sommigen zeggen dat Guaido het kantoor van de krant klaar had staan ​​voor de ceremonie lang voordat hij zijn aanval op het hek gooide, suggererend dat dit niets meer was dan een publiciteitsstunt.

Dat weerhield sommige politieke topfiguren er niet van – zoals de Amerikaanse staatssecretaris en de zelfverklaarde interim-president Jeanin Anez – Guaido te feliciteren met zijn ‘herverkiezing’, en Caracas te beschuldigen dat het zijn toegang tot het gebouw zou hebben belemmerd.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza hekelde de stunt als een zoveelste poging van de VS om “nepregeringen te installeren” na de “spraakmakende mislukking” van zijn “staatsgreepstrategie” in 2019.

https://www.facebook.com/teleSUREnglish/videos/447594092811406/