Bron: Paul Dobson
op Venezuelanalysis, 2 december 2019 ~~~ 

Ondanks de verlenging proberen raffinaderijen de 34-jarige samenwerking te beëindigen onder druk van Amerikaanse sancties.

Mérida ~~ Het door de staat gerunde oliemaatschappij PDVSA in Venezuela is erin geslaagd zijn lease op Isla’s raffinaderij op Curaçao tijdelijk te verlengen.

De overeenkomst stelt PDVSA in staat de raffinaderij maximaal één extra jaar te blijven gebruiken als onderdeel van een “overgang” naar een nieuwe operator, volgens een verklaring van RdK (Refineria di Koursou) de raffinaderij-eigenaar in handen van de staat,op zondag.

De deal werd gesloten tijdens een ontmoeting tussen PDVSA-president Manuel Quevedo en RdK-vertegenwoordiger Marcelino de Lannoy, zaterdag in Caracas, en bevat naar verluidt een toezegging van PDVSA om te investeren in onderhoud in 2020.

De Isla Refinery, op slechts 140 kilometer van de noordkust van Venezuela, heeft een capaciteit om 335.000 vaten per dag (bpd) ruwe olie te verwerken tot conventionele brandstoffen, polymeren, petrochemicaliën, asfalt en ruwe wassen, evenals smeeroliën. Het biedt ook opslagfaciliteiten voor op olie gebaseerde producten uit Venezuela.

PDVSA huurt het pand sinds 1985 continu, maar RdK overweegt van exploitant te veranderen om dwangmaatregelen uit Washington te vermijden. Het bedrijf begon in september gesprekken met het Europese industriële conglomeraat Klesch Group, maar er zijn nog geen verdere details bekendgemaakt.

Ondanks een bescheiden stijging van de productie in oktober, blijft de olieproductie van Venezuela minder dan de helft van die van 2018, met knelpunten in de verwerking, distributie en verkoop in de afgelopen maanden terwijl Amerikaanse sancties blijven bijten.

De Trump-regering legde in 2017 voor het eerst verlammende financiële sancties op aan de industrie, waarna ze in januari een olie-embargo uitvaardigde en Amerikaanse entiteiten verbood met PDVSA te handelen.

Sancties werden verder uitgebreid tot een algemeen verbod op de omgang met de Venezolaanse staat in augustus, waarbij met secundaire sancties tegen externe actoren werd gedreigd.

Sindsdien heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën zich rechtstreeks gericht op niet-Amerikaanse, in de Caraïben gevestigde rederijen die met PDVSA werken, in een poging de Venezolaanse export van ruwe olie verder te belemmeren

In mei kreeg RdK een vrijstelling van sancties van het US Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC), waardoor het bedrijf tot januari 2020 met PDVSA kon blijven werken. Volgens woordvoerders van RdK staat de Washington-vergunning een extra jaar toe. Een respijtperiode gedurende welke de raffinaderij inkomsten kan genereren voor onderhoud en salarissen, maar geen winst mag generen. Noch PDVSA noch de OFAC hebben opmerkingen gemaakt over de huurverlenging.

ConocoPhillips is bezig CITGO in te pikken

PDVSA ondervindt ook problemen met zijn buitenlandse activa in de Verenigde Staten, nadat het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips vorige week een rechtszaak had aangespannen, om aandelen in de CITGO-dochter van PDVSA over te nemen.

Tot zover de vertaling.  Lees verder 
op Venezuelanalysis 2 december 2019 (Engelstalig)