Bron: W.T. Whitney Jr.
op Global Research, 25 November 2019 ~~~ 

Een staatsgreep op 10 november verwijderde de socialistische regering van de Boliviaanse president Evo Morales. De Amerikaanse regering trof voorbereidingen en orkestreerde de laatste fasen van de staatsgreep. Ze had de leiding.
Morales en vice-president Álvaro García Linera waren bijna 14 jaar aan de macht en hadden op 20 oktober de verkiezingen gewonnen. De twee leiders zouden elk een vierde ambtstermijn hebben uitgeoefend.

Bewijs van de Amerikaanse misdaad verschijnt hieronder. Het gaat om geld, Amerikaanse invloed binnen het Boliviaanse leger en Amerikaanse controle over de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS):

  1. Gedurende vele jaren ontvingen het civiele comité van Santa Cruz en haar proto-fascistische Jeugdunie financiering van de Amerikaanse ‘National Endowment for Democracy’ (NED). Volgens analist Eva Golinger enkele jaren geleden, heeft de USAID$ 84 miljoen verstrekt aan Boliviaanse oppositiegroeperingen.
    Ambtenaren van de Amerikaanse ambassade spanden samen met, en betaalden de ‘burgercomités’ van de vier oostelijke departementen van Bolivia. Deze groepen vertegenwoordigden de van Europa afkomstige elite van de rijkste regio van Bolivia en hebben aangezet tot racistische aanvallen. Ze brouwden een separatistische beweging en probeerden Morales te vermoorden. In reactie daarop heeft de Boliviaanse regering de Amerikaanse ambassadeur, de ‘Drug Enforcement Agency’ en het ‘Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling’ verdreven.
  2. Boliviaanse commandant van de strijdkrachten opperhoofd Williams Kaliman Romero op 10 november ‘suggereerde’ dat Morales ontslag moest nemen. Dat was de coup de grace. Binnen drie dagen nam Kaliman zelf ontslag en verhuisde naar de Verenigde Staten. Sullkata M. Quilla van het Latijns-Amerikaanse Centrum voor Strategische Analyse legt uit dat Kaliman en andere militaire leiders elk $ 1 miljoen hadden ontvangen en dat toppolitieagenten $ 500.000 per persoon ontvingen. Amerikaanse zaakwaarnemer Bruce Williamson regelde naar verluidt geldtransacties die plaatsvonden in de provincie Jujuy in Argentinië onder auspiciën van gouverneur Geraldo Morales. Het onderzoek hierover verscheen voor het eerst op de website www.Tvmundus.com.ar.
  3. Geld stroomde rijkelijk, voorafgaand aan het vertrek van Morales. Boliviaanse ambassadeur bij Sacha Llorenti van de Verenigde Naties – een supporter van Morales – meldde dat “loyale leden van Morales’ beveiligingsteam hem berichten toonden waarin mensen hen $ 50.000 aanboden als ze hem zouden overhandigen.”
  4. Volgens de gerespecteerde Argentijnse journaliste Stella Cattaloni arriveerde Ivanka Trump op 4-5 september ogenschijnlijk in Jujuy om een ​​kleine groep vrouwelijke ondernemers te eren. Enkele “2500 federale agenten” en staatssecretaris John Sullivan vergezelden haar. Tegelijkertijd kreeg gouverneur Gerardo Morales te horen dat de Verenigde Staten $ 400 miljoen zouden leveren om de verbeteringen aan een grote snelweg in Argentinië te betalen. Cattaloni suggereert dat een goederentrein door Jujuy op weg naar Santa Cruz, het centrum van anti-Morales-complotten in Bolivia, militair materieel naar oppositiegroepen vervoerde.
    Onder vermelding van betrouwbare bronnen vertelde Alicia Condorí, parlementslid van de MAS-partij van Evo Morales in Bolivia, een interviewer op radio dat de gouverneur Gerardo Morales op de een of andere manier geld leverde aan Luis Camacho, de leider van de coup en hoofd van het civiele comité van Santa Cruz. Het verhaal wordt duister. De gouverneur heeft het geld mogelijk op 4 september in Santa Cruz afgeleverd terwijl hij Argentijnse brandweerlieden vergezelde die daar op missie waren. Om dit te doen, zouden enkele Amerikaanse functionarissen die Ivanka Trump naar de provincie Jujuy vergezelden, daar vóór de aankomst van Trump eind 4 september aanwezig zijn geweest. Op die manier hadden ze met de gouverneur kunnen communiceren. Of, volgens een andere versie, bracht de gouverneur Camacho mee op zijn terugreis naar de provincie Jujuy, zodat hij een bezoek kon brengen aan Amerikaanse functionarissen.
  5. Volgens analist Jeb Sprague:
    “Ten minste zes van de belangrijkste coup-plotters zijn alumni van de beruchte School of the Americas, terwijl [generaal] Kaliman en een andere figuur in het verleden als militaire en politie-attachés in Washington dienden.”
    Al decennia lang hebben Latijns-Amerikaanse militairen training en indoctrinatie ontvangen op die Amerikaanse legerschool die nu het ‘Western Hemisphere Institute for Security Cooperation’ wordt genoemd.
    Sprague merkt ook op dat de topcommandanten van de muitende politie, training hadden gevolgd aan het in Washington gevestigde Latijns-Amerikaanse politie-uitwisselingsprogramma dat bekend staat onder de initialen in het Spaans als APALA.
  6. De OAS speelde een cruciale rol in de staatsgreep. De stemresultaten werden op 20 oktober bijgehouden toen de OAS, na de voorlopige resultaten te hebben gecontroleerd, aankondigde dat ze onregelmatigheden vertoonden. De Amerikaanse regering weergalmde de bevindingen en straatprotesten namen toe. Op 24 oktober verklaarde het Supreme Electoral Tribunal de eerste-ronde overwinningen voor Morales en García Linare. Protesten namen toe. De regering vroeg, onder druk gezet, om een ​​nieuwe OAS-audit.
    De OAS heeft zijn conclusies op 10 november bekendgemaakt, eerder dan verwacht:
    De OAS kon “de resultaten van deze verkiezingen niet valideren” [en verzocht] “een ander verkiezingsproces [en] nieuwe verkiezingsautoriteiten.”
    Dit was het omslagpunt. Morales riep een nieuwe verkiezing uit, maar kort daarna dwong generaal Kaliman hem af te treden.
    De OAS-bevindingen waren onjuist. Walter Mebane en collega’s van de Universiteit van Michigan hebben na onderzoek van de stemstatistieken aangegeven dat er geen frauduleuze stemmen bij de verkiezingen doorslaggevend waren voor het resultaat. Het in Washington gevestigde Center for Economic and Policy Research heeft zijn eigen gedetailleerde studie uitgevoerd en kwam tot dezelfde conclusie.
    De OAS diende als knechtje van de VS. Het hoofdkantoor is gevestigd in Washington, de organisatie kreeg vorm onder Amerikaanse auspiciën in 1948 met de opdracht om Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tegen het communisme te beschermen. Meer recent heeft de OAS, onder leiding van secretaris-generaal Luis Almagro, leiding gegeven aan de Amerikaanse inspanningen om de progressieve Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro te verdrijven.
    Paradoxaal genoeg gaf Almagro in mei 2019 Morales groen licht voor een vierde presidentiële termijn. Dat was ondanks het feit dat een referendum was verslagen dat de extra termijn zou hebben toegestaan. Het was misschien de bedoeling van Almago om Morales over te halen voor samenwerking met het OAS-toezicht van de verkiezingsresultaten.
  7. Andere tekenen van Amerikaanse coup-voorbereidingen zijn deze:
    1. -Voorafgaand aan de verkiezingen van 20 oktober beschuldigde president Morales dat Amerikaanse ambassadebeambten plattelandsbewoners omgekocht hadden om hem bij de verkiezingen af ​​te wijzen. Ze reisden bijvoorbeeld op 16 oktober naar de regio Yungas met omkoopgeld voor ontevreden cocaboeren.
    2. Volgens Bolpress.com heeft de Nationale Militaire Coördinator (Coordinadora Nacional Militar), een organisatie van reserve militaire officieren, geld ontvangen en uitgedeeld vanuit de Verenigde Staten om een ​​sociale crisis te creëren vóór 20 oktober. De Verenigde Staten gebruikten ook ambassades in Bolivia en de evangelische kerk als front-organisaties om haar activiteiten te verbergen. Mariane Scott en Rolf A. Olson, ambtenaren van de Amerikaanse ambassade in La Paz, ontmoetten tegenhangers in de ambassades van Brazilië, Paraguay en Argentinië om destabilisatie-inspanningen te coördineren en Amerikaanse financiering te leveren aan oppositietroepen in Bolivia.
    3. Wapenzendingen uit de Verenigde Staten kwamen aan in de Chileense haven van Iquique op weg naar de nationale militaire coördinatiegroep in Bolivia.
    4. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft $ 100.000 toegewezen om een ​​bedrijf genaamd ‘CLS Strategies’ in staat te stellen via sociale media een desinformatiecampagne op te zetten.
    5. Het CIA-station in La Paz nam de controle over van het Whatsapp-netwerk van Bolivia, om valse informatie te lekken. Meer dan 68.000 nep-anti-Morales tweets werden vrijgegeven.
    6. Medio oktober arriveerde ‘politiek adviseur’ George Eli Birnbaun vanuit Washington in Santa Cruz met een team van militair en civiel personeel. Hun taak was het ondersteunen van de door de VS gewenste presidentiële kandidatuur van Oscar Ortiz en het land politiek te destabiliseren na de verkiezingen. Ze boden ondersteuning aan de jeugdorganisatie van het ‘Santa Cruz Civic Committee’ – specialisten in geweld en hielden toezicht op de door de VS gefinancieerde ‘Standing Rivers’ NGO, die zich bezighield met het verspreiden van desinformatie.
    7. Zestien audio-opnames van de gesprekken van de plotters voorafgaand aan de verkiezingen waren gelekt en verschenen op internet. Verschillende van de stemmen vermeldden contacten met de Amerikaanse ambassade en met Amerikaanse senatoren Ted Cruz, Robert Menendez en Marco Rubio.
      Sprague meldt dat vier van de ex-militaire plotters die op de op de geluidsfragmenten te horen zijn, de ‘School of the Americas’ hadden bezocht.

Deze presentatie richt zich volledig op het bewijsmateriaal. In een strafrechtelijk onderzoek staat bewijs centraal bij het vaststellen van schuld of onschuld. Overwegingen van motief en context zijn van minder belang en we behandelen ze hier niet. Maar wanneer en waar ze worden bekeken, vallen ze logischerwijs in categorieën die het volgende omvatten:

  1. Een socialistisch experiment toonde tekenen van succes en kapitalisten van de wereld werden geconfronteerd met de dreiging van een goed voorbeeld.
  2. Een volk dat ooit door koloniale machten werd gegijzeld, heeft aanspraak kunnen maken op soevereine onafhankelijkheid en was in dat opzicht in geslaagd veel van de rijkdom te behouden die werd geboden door natuurlijke hulpbronnen, met name lithium.
  3. Gedurende haar bestaan ​​was de regering van Morales, aangevoerd door een inheemse president, gekant tegen de anti-inheemse vooroordelen, racistisch van oorsprong, en sociale klassentegenstellingen.
  4. Al die tijd was die regering het doelwit van vijandigheid, samenzwering en terugkerend geweld door toedoen van de bezittende klassen.

Dus het bewijs is duidelijk. Het verwijst naar een controlerende Amerikaanse hand in deze staatsgreep. De Amerikaanse overheid draagt ​​een zware verantwoordelijkheid. Er waren natuurlijk Boliviaanse aanstichters, maar de Amerikaanse plotters vallen binnen het bereik van onze eigen politieke processen. Daarom wijst onze beschuldigende vinger ernaar. In dit geval negeerde de Amerikaanse regering, zoals gebruikelijk, het internationale recht, moraliteit, respect voor het menselijk leven en gemeenschappelijk fatsoen. De Amerikaanse regering gaat uiteindelijk in één richting: alles kan; alles is toegestaan. De grote vraag is waarom dat zo is.

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen boven of onder. Stuur dit artikel door naar uw e-maillijsten. Crosspost op uw blogsite, internetforums. enz.

W.T. Whitney Jr. is een politieke journalist met een focus op Latijns-Amerika en gezondheidszorg. Hij is een Cuba-solidariteitsactivist die voorheen als kinderarts werkte.

De topfoto is van Peoples Dispatch

The originele bron van dit article is Global Research
 Copyright © W.T. Whitney Jr., Global Research, 2019