Bron: Grayzone  videochannel op youtube 
en storyscript op theGrayzone.com 
 6 augustus 2019 ====  

Max Blumenthal van de Grayzone gaat in gesprek met de Venezolaanse president Nicolás Maduro in Caracas. Ze bespreken de complotten om hem te doden, Amerikaanse sancties voor voedseldistributie, beschuldigingen van corruptie en de demonisering-campagne van de gevestigde media tegen hem en zijn gekozen regering.

Story script

MAX BLUMENTHAL: Zes maanden geleden erkende de Amerikaanse regering een onbekende oppositieleider als interim-president van Venezuela. Maar hier in Caracas is het vrij duidelijk wie de leiding heeft.

Ik heb zojuist een gesprek afgesloten met de gekozen president, Nicolas Maduro. We spraken over de pogingen van de Amerikaanse regering om hem als leider te delegitimeren, de economie van zijn land te vernietigen en zelfs zijn leven te beëindigen.

Meneer de President, de laatste Amerikaanse journalist met wie u sprak, was geloof ik Jorge Ramos van Univision. En op het moment dat ik Venezuela verliet, zat ik in dezelfde vlucht als Jorge Ramos, en confronteerde ik hem en daagde hem uit op zijn rapportage. En hij vertelde me dat hij werd geïnformeerd dat Mike Pence en Marco Rubio erg blij waren met wat hij hier in zijn interview met u had gedaan. Wat hij met u deed, in zijn eerste vraag, was om u een dictator te noemen, in een poging u te delegitimiseren, om uw legitimiteit als president weg te nemen.

Maar sinds die tijd heeft er veel plaatsgevonden. In de afgelopen weken heeft u de Non-Aligned Summit georganiseerd, waar vertegenwoordigers van meer dan 120 landen op bezoek zijn gekomen en uw heerschappij als gekozen president hebben goedgekeurd. U was ook gastheer van het Sao Paulo Forum, een bijeenkomst van links over dit halfrond, waar u een belangrijke toespraak hield over de vier fasen van de strijd tegen het imperialisme.

Mijn vraag is hoe bevestigen deze twee gebeurtenissen, met name de niet-gebonden beweging [NAM], dat de staatsgreep is mislukt en dat u inderdaad de legitieme president bent?

NICOLAS MADURO: Welkom, dit is een gunstige omgeving voor reflectie. Dit is een prachtige berg, je kunt alles van ons mooie Caracas zien.

Als je het mij vraagt, kwam die journalist hier om te provoceren. Ik gaf hem een ​​kans. Ik wist dat hij een provocateur was. Hij is een van die journalisten die een agent is voor Amerikaanse inlichtingendiensten.

Hij is een agent. Jorge Ramos is een Amerikaanse inlichtingenagent en hij speelt een rol. Ze hebben geprobeerd hem als anti-Trump-journalist neer te zetten, maar de Spaanse, de Latino-gemeenschap in de VS zou moeten weten dat hij een betaalde agent is.

Hij kwam met een plan en faalde. Het is niet de moeite waard om over hem te praten. Het is verleden tijd en zijn provocatie pakte slecht voor hem uit.

Wat betreft het tweede deel van uw vraag, we hadden de ministeriële top van de Non-Aligned Movement. Sinds de top van Margarita, september 2016, heeft Venezuela de afgelopen drie jaar de niet-gebonden beweging geleid.

Het was onze verantwoordelijkheid om de ministeriële top te houden. We hebben het gedaan. Het was succesvol. Vertegenwoordigers van regeringen van 120 landen waren aanwezig. We hebben fundamentele documenten goedgekeurd voor het versterken van het systeem van de Verenigde Naties en het bevorderen van belangrijke oorzaken zoals klimaatverandering.

Zoals u weet, heeft klimaatverandering gevolgen voor alle regio’s van de wereld. President Trump weigert de klimaatverandering te erkennen. Het is gekte! Klimaatverandering heeft invloed op de opwarming, het schaadt de planeet.

De niet-gebonden beweging ratificeerde het akkoord van Parijs en elke verbintenis inzake klimaatverandering.

We hebben ook de 2030-agenda geratificeerd, zo heet het, de 2030-agenda voor sociale gelijkheid, voor investeringen in openbaar onderwijs, volksgezondheid, huisvesting, op het werk – de hele 2030-agenda voor ontwikkeling en andere belangrijke kwesties.

We hebben veel steun gekregen tegen de agressieve maatregelen, de sancties en blokkades door de regering van de Verenigde Staten tegen Venezuela. We hebben grote solidariteit ontvangen.

Ik geloof dat het diplomatiek gezien erg succesvol is geweest. Onlangs, enkele dagen geleden, ontvingen we het Sao Paulo Forum. Meer dan 150 sociale en politieke bewegingen, politieke partijen, uit meer dan 70 landen waren aanwezig. 720 leiders uit Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en de wereld.

We hadden daar de gelegenheid om de mondiale situatie, de geopolitieke situatie van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te analyseren, en ook daar kregen we volledige, absolute steun voor Venezuela in haar strijd voor onafhankelijkheid, soevereiniteit. In haar strijd tegen de blokkade, tegen financiële vervolging, tegen alles wat verband houdt met de economische agressie van de regering Trump.

Ik denk dat deze twee internationale evenementen op hoog niveau hebben plaatsgevonden.

Nu in de maanden augustus, september en oktober zullen we wereldwijde bijeenkomsten hebben over inheemse volkeren, vrouwen en feminisme, de arbeidersbeweging en vakbonden, en meer.

Venezuela is een ontmoetingsplaats voor het bespreken van ideeën en om te dromen over de toekomst, wat het belangrijkste is.

MAX BLUMENTHAL: deze gebeurtenissen werden volledig genegeerd in Amerikaanse media. En ik denk dat een van de meest interessante aspecten van de niet-gebonden beweging is dat 21 van de landen uit de ongeveer 120 landen die voor dit evenement naar Caracas zijn gekomen, het doelwit zijn van Amerikaanse sancties. En deze sancties zijn in wezen een vorm van hybride oorlogvoering. Het gaat over regime-change (opgedrongen machtswisseling).

En nu is mijn vraag, wat is er uit deze top gekomen om Venezuela, uw land, in staat te stellen een blok te bouwen met deze andere gesanctioneerde landen, om deze aanval op hun onafhankelijkheid te weerstaan? En wat doet Venezuela om samen te werken met landen als China, dat het doelwit is van een Amerikaanse handelsoorlog, om deze aanval te overleven?

NICOLAS MADURO: Die vraag bevat verschillende componenten.

Allereerst kan ik zeggen dat de Amerikaanse media zijn afgestemd op het beleid van Trump tegen Venezuela, tegen Cuba, tegen Nicaragua, tegen progressieve bewegingen, linkse bewegingen op ons continent.

Helaas hebben ze geen oog voor de realiteit in Venezuela. Ze melden alleen negatieve dingen, om de onconventionele oorlogsstrategie te ondersteunen en de realiteit van ons land, van Cuba, van Nicaragua, van Latijns-Amerika, van onafhankelijke landen in Latijns-Amerika, te misleiden en te manipuleren.

Dit is een realiteit. Ik denk niet dat het zal veranderen. Daarom zeg ik dat we sociale media, alternatieve media, YouTube, Periscope, Instagram, Facebook, Twitter moeten gebruiken –

MAX BLUMENTHAL: – De Grayzone.

NICOLAS MADURO: Juist.

Alternatieve media gebruiken zodat de waarheid mensen kan bereiken. Ik ben er zeker van, Max, dat de waarheid miljoenen mensen in de VS bereikt. Daarom doe ik dit interview en elk ander interview.

Ten tweede is er een groeiende beweging van solidariteit en steun voor Venezuela in de wereld. Venezuela is het slachtoffer van een brute, criminele multidimensionale agressie.

De mensen in de Verenigde Staten moeten weten dat dit een oorlog is. Experts noemen het een onconventionele oorlog. Het is een economische, financiële, handelsoorlog.

De Verenigde Staten, de regering van de Verenigde Staten, onderdrukt Venezuela zodat het geen medicijnen over de hele wereld kan kopen. Ze onderdrukken ons zodat we geen voedsel, voorraden, goederen kunnen kopen, dus we kunnen niets kopen, wereldwijd.

Ze hebben Citgo van ons gestolen. In de Verenigde Staten zie je Citgo-tankstations – die zijn Venezolaans en de regering van de Verenigde Staten heeft die onteigend. Ze hebben het onteigend.

Ze hebben rekeningen bevroren ter waarde van meer dan $ 20 miljard bij banken in Europa en over de hele wereld. Het is vervolging.

MAX BLUMENTHAL: $ 1,3 miljard van de Bank of England.

NICOLAS MADURO: In de goudreserves van de Centrale Bank van Venezuela zelfs. U weet dat centrale banken in landen een speciale immuniteit hebben – dat is een naoorlogse overeenkomst. Speciale immuniteit voor centrale banken.

En alle goudreserves die ze over de hele wereld hebben, hebben speciale immuniteit volgens het internationale recht. Welnu, de Amerikaanse regering heeft, medeplichtig aan de Britse regering, meer dan 1,4 miljard dollar bevroren, gestolen uit Venezuela in goudreserves. De goudreserves van Venezuela.

We weerstaan deze oorlog met werk, met creativiteit, met doorzettingsvermogen, met weerstand.

Ik kan de mensen in de Verenigde Staten vertellen dat we vroeg of laat dit criminele beleid zullen verslaan.

Ik kan de mensen in de Verenigde Staten vertellen dat ze met al hun sancties, de vervolging en de agressie onze vechtlust, onze waardigheid niet hebben kunnen overwinnen. En dat zal hen ook niet lukken. Venezuela staat op. Elke keer als we worden geraakt, staan ​​we weer op, door werk, door productie, door productiviteit.

Wat betreft het derde deel van uw vraag, ja, we hebben wereldwijd allianties met onafhankelijke regeringen voor handels-, financiële en energierelaties, en we zullen doorgaan.

MAX BLUMENTHAL: Ik wil u nog een vraag stellen over sancties. In 2016 heeft uw regering een programma ontwikkeld dat bekend staat als CLAP, om een ​​deel van de sociale kosten van sancties te helpen compenseren, om voedsel voor zeer lage kosten, samen met sanitaire voorzieningen, te distribueren, op dit moment naar 6 miljoen gezinnen – geen 6 miljoen mensen, maar 6 miljoen gezinnen, dat is een groot percentage van de bevolking van Venezuela.

Nu zeggen de Verenigde Staten dat ze het CLAP-programma willen bestraffen, terwijl ze de activa weigeren waarmee Venezuela voedsel import wil betalen. Een adviseur van oppositiekandidaat Henri Falcón heeft een artikel geschreven en aan onze collega Aaron Maté verteld dat hij gelooft dat Venezuela als gevolg van deze sancties in de komende 12 maanden een hongersnood zal ondervinden. En hij zei dat de sancties ontworpen zijn om precies dat te doen: een ​​hongersnood veroorzaken.

Maakt u zich hier zorgen over? En gezien het feit dat de VS u elke keer blokkeert wanneer probeert deze economische blokkade te boven te komen, wat kunt u dan concreet doen om dit te voorkomen?

NICOLAS MADURO: Dit gebeurde niet in Irak van Saddam Hussein. Weet je nog, tegen het Irak van Saddam Hussein waren door de VN goedgekeurde sancties. Het waren geen unilaterale maatregelen. Ze waren niet illegaal. Ze waren multilateraal en legaal. ook al waren ze misschien onrechtvaardig.

De V.N. Veiligheidsraad keurde een olie voor voedselprogramma goed. Olie voor medicijnen. Zelfs [voor] Saddam Hoessein, toen hij in een militaire oorlog met de VS verkeerde, opende de VN-Veiligheidsraad een mogelijkheid voor Irak om voedsel en medicijnen te importeren.

Donald Trump, John Bolton, de KKK-extremisten die tegenwoordig de Verenigde Staten besturen – ik kan het zeggen; Ik weet niet of dit in de Verenigde Staten wordt gezegd, maar ik zal het zeggen: het zijn extremisten van Ku Klux Klan. Net als toen de KKK de huizen van burgerrechtenactivisten aanviel, proberen ze ons huis aan te vallen,Venezuela

Ze voorkomen dat we toegang krijgen tot voedsel, medicijnen, essentiële goederen. We vragen niet dat iemand ons dit geeft, we hebben het geld om het te kopen.

Het is belangrijk om het CLAP-programma te kennen. Wat is CLAP? Het is een acroniem voor lokale comités voor levering en productie. Ik heb in 2016 de lokale comités voor levering en productie opgericht voor de distributie van voedsel om gemeenschappen te bereiken.

Vandaag hebben we 33.000 lokale comités voor levering en productie. Lokale comités voor levering en productie. Die 33.000 bereiken meer dan 6 miljoen gezinnen.

Je moet weten dat Venezuela een land is met 30 miljoen inwoners. Elk gezin heeft vier leden. Dit betekent dat de CLAP’s bijna 80 procent van de Venezolaanse gezinnen bereiken, met name de armste gezinnen.

Met de CLAP’s hebben we een programma opgezet om gezinnen minstens een keer per maand een mand met voedsel te brengen. Heb je dit in de Verenigde Staten? Boodschappen. Een doos met 24 producten, 24 fundamentele producten. Gesubsidieerd. Ze worden thuis afgeleverd. In sommige delen van het land is het ons gelukt om het om de 15 dagen te leveren, in andere om de 20 dagen.

Feit is ook dat Venezolaanse gezinnen ondersteuning krijgen via gratis openbare gezondheidszorg, gratis openbare scholen, ondersteuning in huisvesting, ondersteuning via een programma genaamd de homeland card dat een directe subsidie ​​geeft; geld.

Naast al die ondersteuning krijgen gezinnen boodschappen. Nu hebben we een speciaal plan voor dierlijke eiwitten, zodat gezinnen al hun voedsel kunnen ontvangen.

Dat programma is zojuist gesanctineerd door de regering Trump, op verzoek van de Venezolaanse oppositie die een staatsgreep ondersteunt. Het Amerikaanse publiek zou dit moeten weten. De wereld zou dit moeten weten. Het is iets ondenkbaars. Ze vallen ons voedsel aan.

John Bolton, deze KKK-extremist, en Elliott Abrams, deze KKK-extremist die bekend staat om het Iran-Contra-schandaal in de jaren 80, ze zeggen dat we het Venezolaanse volk zonder voedsel moeten laten. Ze zeggen het openlijk en publiekelijk.

Ze zijn immoreel. We moeten ze verslaan. De Amerikaanse publieke opinie moet opstaan in solidatiteit met het Venezolaanse volk.

Maar ik kan garanderen, Max, dat het CLAP-programma zal doorgaan. Dat er geen hongersnood zal zijn in Venezuela.

Zoals ik zeg in Venezuela, en ik weet niet of dit in het Engels kan worden vertaald, of er regen, onweer of bliksem is, de CLAP’s zullen doorgaan en we zullen die 6 miljoen huishoudens blijven bedienen met nationale productie en een grote inspanning van onze land.

Met productie en werk zullen we het criminele plan verslaan om een ​​hongersnood in Venezuela te veroorzaken, uitgevoerd door Donald Trump, John Bolton en de KKK die het Witte Huis regeert.

MAX BLUMENTHAL: Veel Amerikanen zijn bekend met de gebeurtenissen sinds januari, toen de VS via Juan Guaidó een staatsgreep pleegden tegen uw regering. Maar ze weten niet veel van de crises en de echt gruwelijke gebeurtenissen die ertoe hebben geleid.

In 2017 stond de stad die we achter ons zien, Caracas, in brand met de guarimba’s. En veel mensen werden gedood, waaronder Chavista’s zoals Orlando Figueroa, die levend werd verbrand omdat hij zwart was.

U stelde een grondwetgevende vergadering in, wat veel mensen, ook aan de kant van Chavista, niet hadden verwacht. U werd door de VS een dictator genoemd vanwege de Nationale Vergadering en haar rol – het verloor haar rol.

In augustus 2018 stond u voor een moordaanslag. Drones met explosieven eraan, die werden geprobeerd tot ontploffen te brengen tijdens een militaire parade, toen u bij uw ministers stond. Dus het was een poging om u en veel van uw ministers te vermoorden.

Ik wil weten wat er door uw hoofd ging tijdens de moordaanslag. Wat dacht u toen het gebeurde? En wat was de moeilijkste beslissing die u in deze periode vanaf 2017 nam voorafgaand aan de staatsgreep?

NICOLAS MADURO: Allereerst is Venezuela een diep democratisch, vrij land. In 20 jaar hebben we een revolutieproces doorgemaakt. Commandant Chavez, die de grondlegger was van deze Bolivariaanse revolutie, geïnspireerd door de idealen en de erfenis van onze bevrijder, Simon Bolivar, kan voor de geschiedenis worden beschouwd als de grote democratiseerder van het politieke en burgerlijke leven van Venezuela.

In deze 20 jaar hebben we bijvoorbeeld 25 verkiezingen gehouden. Presidentsverkiezingen telkens wanneer de Grondwet daarom vraagt. Parlementsverkiezingen, verkiezingen voor gouverneurs van de 23 staten, verkiezingen voor burgemeesters van de 330 gemeenten, verkiezingen voor lokale en regionale wetgevers. Verkiezingen voor referenda voor overleg over nationale aangelegenheden, zoals de hervorming van de grondwet.
25 verkiezingen.

Onze strijdkrachten, de Bolivariaanse strijdkrachten, Chavista hebben 23 van die 25 verkiezingen gewonnen. We hebben gewonnen tegen de verenigde oppositie. Ze zijn telkens verenigd. We hebben ze 23 keer verslagen.

De vorige keer hebben we ze bijvoorbeeld verslagen, slechts twee jaar geleden of minder – 18 maanden geleden hebben we ze verslagen in 19 van 23 gouverneurschappen, waaronder in de grootste staten van het land.

Van de 335 gemeenten, versloegen we de oppositie in 307 ervan, door middel van volksstemming . En op 20 mei vorig jaar versloeg ik twee oppositiekandidaten die deelnamen aan de verkiezingen, met 68 procent van de stemmen.

Venezuela heeft een open kiesregister. Venezuela heeft geen verplichte stemming. Het heeft een kiesregister waarin 99 procent van de mensen met stemgerechtigde leeftijd zijn geregistreerd. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar meer dan 30 procent van de mensen met stemgerechtigde leeftijd niet in het kiesstelsel zit. Het is een groot verschil.

Ik won met 68 procent van de uitgebrachte stemmen. Maar ik kan u meer informatie geven. Ik won 33 procent van de totaal geregistreerde kiezers. Hoeveel heeft Donald Trump gekregen toen hij won? 22 procent van de geregistreerde kiezers, bovendien is 30 procent van de mensen met stemgerechtigde leeftijd in de VS niet geregistreerd. Dat zijn de kleine details die men kan zien.

Het niveau van legitimiteits van de Bolivariaanse revolutie, van de Venezolaanse democratie, het niveau van legitimiteit van mijn leiderschap als president van de republiek, van de gouverneurs, van de burgemeesters, van de constituerende leden, van de wetgevers, is zeer hoog, echt waar. Het is wat de KKK van de Verenigde Staten niet wil begrijpen. Ze willen niet begrijpen dat onze legitimiteit echt is. We zijn echt, net zoals dit hout is. Wij zijn echt. Onze legitimiteit is echt, zonder twijfel, sterk.

Daarom falen ze en zullen ze blijven falen, Max. Schrijf het op. We zijn in 2019 en ze hebben gefaald. Ze zullen blijven falen in hun staatsgreeppogingen, hun destabilisatie, ze zullen in alles falen, we zullen ze in alles verslaan met stemmen, met de mensen, met democratie, met vrijheid, met instellingen.

Nu, een jaar geleden [augustus 2018], was er de poging. Ik kan je zeggen dat ik vandaag het bewijs heb dat de moordaanslag werd bevolen door John Bolton in het Witte Huis.

MAX BLUMENTHAL: U zegt dat John Bolton persoonlijk een moordaanslag tegen u heeft uitgevoerd?

NICOLAS MADURO: En hij wachtte in het Witte Huis op de resultaten. Als je dieper graaft, zul je het ooit zien. Het bewijs zal geleverd worden, hoe John Bolton, in coördinatie met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. En ze gaven de taak aan Julio Borges, een voormalige wetgever in Venezuela.

We hebben getuigenissen, we hebben getuigen, bewijzen. Alle betrokken auteurs van deze moordaanslag door drones werden gevangen genomen. Enkele operationele en intellectuele auteurs werden gevangen genomen. En het wijst allemaal naar Julio Borges in Bogotá. Het wijst allemaal op Juan Manuel Santos in Colombia. Alles. Alle logistiek, institutionele ondersteuning, technische assistentie, ondersteuning van Colombiaanse inlichtingen. Het wijst allemaal op John Bolton, die een criminele mentaliteit heeft, een moordenaars-mentaliteit.

We hebben die dag overleefd.

MAX BLUMENTHAL: Jaime Bayly zei dat de plot uit Miami kwam.

NICOLAS MADURO: Juist. De intellectuele auteurs, de financiers en de mensen die de operaties hebben geleid via videoconferenties, wonen in Miami. Ze worden beschermd door de Amerikaanse overheid en maken deel uit van de netwerken die zijn opgezet door het Witte Huis – in dit geval door John Bolton.

Ik kan president Trump niet beschuldigen, ik kan het op dit moment niet doen, maar ik heb wel alle bewijzen om John Bolton te beschuldigen en om een ​​historisch onderzoek te vragen. Een crimineel. Hij is een crimineel. Hij faalde.

Wat ging er toen door mijn hoofd? Ik was gefocust op de toespraak die ik hield. Ik dacht dat het niets was, ik dacht niet dat het een moordaanslag was.

Hierna beschermde mijn beveiligingspersoneel me en de tweede drone explodeerde. Toen besefte ik dat het een moordaanslag was. Destijds maakte ik me zorgen over de veiligheid en het leven van de families, de soldaten daar.

Gelukkig verspreidden ze zich omdat er meer bommen hadden kunnen komen. Er raakten zeven gewond onder de troepen daar.

Later, toen ik me terugtrok, was mijn geest gericht op de mensen en hun zorgen. Daarom heb ik snel gesproken, omdat ik wist dat de mensen zich zorgen maakten. Ze wilden weten wat er gebeurde.

Ik ben een man van geloof. Ik geloof heel erg in God. Een man van actie en gebed, een christen. Ik geloof dat er die dag een speciale gebeurtenis plaatsvond, dat God onze levens heeft gered.

Omdat ze het tot in de perfectie gepland hadden, met zoveel kwaad, om ons te vermoorden. En Venezuela zou een nieuwe fase zijn ingegaan – de revolutie zou zijn geradicaliseerd. Daar kun je zeker van zijn, Max.

De revolutie zou van de fase waarin we ons al 20 jaar bevinden, in een radicalere fase gekomen zijn, een diepere. Een fase van gewapende revolutie. Het zou zijn terugslag hebben.

Godzijdank en met geluk, zijn we levend en triomfantelijk. Meer triomfantelijk dan ooit.

MAX BLUMENTHAL: We horen zoveel in onze media in de VS over corruptie in uw regering. We horen natuurlijk heel weinig over corruptie in de Hondurese regering, waar de president wordt onderzocht door DEA, en waar $ 300 miljoen werd gestolen van de openbare gezondheidsdiensten.

Maar toch horen we deze constante beschuldigingen. En na het spreken met Chavistas aan de basis hier, en zelfs regeringsfunctionarissen, zijn er klachten over ambtenaren die de revolutie schaden door diefstal en verduistering, dit soort dingen.

Ik weet ook dat u , dat uw regering stappen heeft ondernomen om corruptie te bestrijden, bijvoorbeeld tegen Rafael Ramirez, de PDVSA-directeur die ambassadeur was en nu nog steeds in de VS zit. Ik denk dat hij ervan wordt beschuldigd honderden miljoenen dollars te hebben gestolen.

Wat kunt u het Amerikaanse publiek vertellen over deze beschuldigingen van corruptie en over de inspanningen die u tegen hen verricht?

NICOLAS MADURO: Dat is een gevoelige kwestie. Het is een hangende zaak voor de Bolivariaanse revolutie. We hebben zonder twijfel een geweldige strijd geleverd tegen de rotte cultuur van corruptie, tegen corrupte ambtenaren. We hebben een geweldige strijd geleverd. Eerst commandant Hugo Chavez en daarna was het mijn beurt. Het is een bittere strijd.

Het is aan mij om bevelen uit te voeren, na onpartijdig en wetenschappelijk onderzoek, om bevelen van de procureur-generaal en de rechtbanken uit te voeren om ministers gevangen te zetten. En ik heb ze naar de gevangenis gestuurd, verschillende ministers.

Het was aan mij om hoge ambtenaren op te sluiten, bijvoorbeeld van de PDVSA, waar we een maffia onthulden. Die man die je noemde, Rafael Ramírez, hij is de grootste maffioso, de grootste dief. Het doet me pijn het te zeggen, omdat hij een van ons was. Chavez vertrouwde hem en hij bespotte en verraadde het vertrouwen van Chavez. Nu woont hij in een enorm paleis in Italië, beschermd door de Amerikaanse overheid.

Want dat is ook een ding; alle corrupte mensen die we hier ontdekken gaan op de vlucht. Ze gaan in Miami leven, in Florida. Niet speciaal corrupte ambtenaren, maar corrupte mensen in de privésector.

Ik kan zeggen dat de grote financier van de campagne van Marco Rubio en Donald Trump, een man met de achternaam [Nelson] Mezerhane, de eigenaar was van de Federale Bank in Venezuela – hij is een financier, hij is een van de meest corrupte mensen die miljarden dollars stal van de spaarders van zijn bank in Venezuela. Hij woont in Florida, beschermd door de Amerikaanse overheid.

Het is een dubbele standaard. Ik kan zeggen dat het een probleem is. Ik kan zeggen dat de corrupte praktijk van sommige ambtenaren mensen schaadt. Ik kan zeggen dat ik me volledig kan inzetten voor de mensen, dat ik de strijd voor ethiek, voor moraliteit, tegen corruptie zal uitbreiden. Daar kunt u absoluut zeker van zijn.

MAX BLUMENTHAL: We hebben hier gesproken over uw oppositie. Uw minister van Buitenlandse Zaken is nu in Barbados, in dialoog met de oppositie. En er is ook een bemiddelde dialoog in Noorwegen.

De laatste keer dat dit gebeurde was in 2018, toen u op hun verzoek instemde met vervroegde verkiezingen. U heeft de verkiezingen verplaatst en daarna is u onderhandelingen aangegaan met Voluntad Popular en de MUD.

En uiteindelijk besloten ze de verkiezingen te boycotten om de verkiezingen te delegitimeren. En dan geloofde ik dat de Verenigde staten S Henri Falcón, de belangrijkste oppositiekandidaat, dreigde te bestraffen voor het deelnemen aan de verkiezingen.

Denkt u dat de uitkomst anders zou zijn geweest in 2018 als ze allemaal hadden deelgenomen en zich bij één kandidaat hadden aangesloten? Denkt u dat ze hadden kunnen winnen? Vooral gezien de staat van de economie onder aanhoudende Amerikaanse aanvallen.

En ik denk dat een ander deel van de vraag zou zijn, ziet u enige hoop op deze dialoog wanneer ze weer vervroegde verkiezingen eisen? Wat is het nut?

NICOLAS MADURO: De oppositie is altijd zo geweest en de wereld zou dit moeten weten. Allereerst heeft de oppositie niet de leiding over zichzelf. Ze hebben eigenaren, ze hebben bazen. Deze eigenaren, deze bazen, verblijven helaas in Washington.

Het is geen onafhankelijke oppositie, met zijn eigen posities. Ze kunnen geen overeenstemming met ons bereiken als Washington het daar niet mee eens is en hen opdraagt het niet te doen. Dat is het punt dat we in deze situatie hebben bereikt.

Het is wat er gebeurde in januari en februari in 2018. De oppositie had drie jaar lang gevraagd om de presidentsverkiezingen eerder te houden. We gingen in dialoog en we zeiden ja, laten we de presidentsverkiezingen eerder houden.

We hebben een akkoord bereikt, het document opgesteld, alle electorale garanties gegeven en toen we het document gingen ondertekenen, voor de president van de Dominicaanse Republiek, Danilo Medina, en de voormalige president van Spanje, Rodriguez Zapatero – ze zijn getuigen hiervoor – de documenten waren klaar om te worden ondertekend, toen Rex Tillerson, de toenmalige staatssecretaris van Donald Trump belde en hij gaf de hoofdonderhandelaar Julio Borges van de oppositie het bevel niet te ondertekenen.

Zijn eigenaar, Rex Tillerson, gaf het bevel. Een deel van de oppositie weigerde deel te nemen aan de verkiezingen. Hadden ze kunnen winnen? Ik weet het niet. We hebben een basis. We hebben 23 van de 25 verkiezingen gewonnen.

Ik heb vertrouwen, ik had het toen en ik heb het vandaag, dat we, zelfs wanneer we een verenigde oppositie tegemoet treden, zouden winnen. Dat we in 2018 zouden winnen zoals we wonnen. Daar heb ik vertrouwen in. Natuurlijk zou [dit scenario] politieke fictie zijn, maar we hebben vertrouwen, zekerheid dat we zouden hebben gewonnen, vanwege de ervaring die we hebben gehad, vanwege de macht van de mensen die we hebben.

Waarom hebben ze zich teruggetrokken, Blumenthal? Waarom hebben ze zich in 2018 teruggetrokken? Omdat ze deze strategie van totale agressie tegen Venezuela al hadden. Ze hadden deze strategie klaar; om de verkiezingen te negeren, om te proberen mij of onze regering niet te laten erkennen, door de Verenigde Staten en door de andere aan Donald Trump gelieerde regeringen. Om onze eigendommen in het buitenland te stelen, om Citgo te onteigenen.

Het plan dat we dit jaar hebben gezien? US Southern Command had het al klaar voor Venezuela. Dat is waarom ze het bevel gaven.

Ze wisten, Blumenthal, dat ze ons niet zouden verslaan in verkiezingen. Ze wilden niet het risico lopen verkiezingen te verliezen en een sterke legitimiteit te geven aan de Bolivariaanse regering van Venezuela.

MAX BLUMENTHAL: Wat zouden de gevolgen zijn voor dit land en voor het continent, als uw regering zou vallen in een door de VS gesteunde staatsgreep en elementen als Popular Will zouden binnenkomen? Zou u – ik denk bijvoorbeeld dat ik u heb horen zinspelen op de mogelijkheid van een burgeroorlog. Wat was de consequentie?

NICOLAS MADURO: Als zoiets zou gebeuren – ik denk dat het onwaarschijnlijk is. Een omverwerping van de revolutionaire regering zou een nationale, volks, civiel-militaire opstand veroorzaken. Een algehele rebellie. Het zou leiden tot een nog radicalere revolutie die een andere weg zou inslaan. Daar kun je zeker van zijn.

Latijns-Amerika zou een revolutionaire fase ingaan met een andere strategie. Een andere fase omdat we ons nooit zullen overgeven. We zullen nooit toegeven.

We zullen altijd vechten, en als ik we zeg, bedoel ik de gewone mensen, de miljoenen Venezolanen die ons 23 overwinningen hebben gegeven in 25 verkiezingen, die Venezolanen die niet vermeld worden door CNN of Fox News, die voortdurend marcheren ter ondersteuning van de revolutie . Miljoenen Venezolanen die niet verschijnen op CNN, de New York Times, de Washington Post, Fox News. Ze zijn onzichtbaar maar ze bestaan.

Ik wil teruggaan en een deel van de laatste vraag beantwoorden. Ik handel met hoop en vertrouwen om een ​​echte dialoog tot stand te brengen. Het is ons centrale voorstel in Barbados om nu een dialoog tot stand te brengen met een agenda die verder gaat dan de huidige omstandigheden.

De oppositie kan vragen en voorstellen wat zij wil en we kunnen verder gaan met een overeenkomst. Wij kunnen voorstellen en vragen wat we willen en we kunnen verder gaan met een overeenkomst. Gedeeltelijke overeenkomsten over verschillende kwesties van de economie. Gedeeltelijke overeenkomsten om de opheffing van de Amerikaanse blokkade te vragen en te eisen. Gedeeltelijke overeenkomsten om sociale diensten aan te bieden en zorg te bieden voor de mensen. Gedeeltelijke overeenkomsten om alles te garanderen voor verkiezingen waaraan we allemaal kunnen deelnemen om de Venezolaanse wetgever te vernieuwen. Veel afspraken.

Maar het fundamentele, het echte fundamentele in deze fase van de dialoog die we hebben met de oppositie in Barbados, met steun van Noorwegen, is het opzetten van een permanente dialoog met een permanente agenda om vooruitgang te laten zien in gedeeltelijke overeenkomsten, in in zelfstandige toenadering tussen Venezolanen.

Niemand zou zich hier mee moeten bemoeien. Niemand zou zich ermee moeten bemoeien. Ik kan je vertellen, Blumenthal, dat elke dag dat onderhandelingen in de dialoog plaatsvinden, de Verenigde Staten maatregelen neemt, brutale sancties vol haat omdat de KKK-extremisten in het Witte Huis geen dialoog willen; ze willen geweld, ze willen chaos.

Maar in Venezuela – en ik zeg dit met veel hoop en vertrouwen – zullen dialoog, vrede en stabiliteit zegevieren.

MAX BLUMENTHAL: Ik weet niet of, met betrekking tot Jorge Ramos, hij een agent van de Amerikaanse regering is; Ik heb daar geen bewijs voor gezien. Maar ik denk dat hij doet wat hij wil doen; hij wil bekendheid genereren. Er zijn veel andere Amerikaanse journalisten die optreden als stenografen voor onze nationale veiligheidsstaat.

En ze hebben u gedemoniseerd, meer dan bijna elke figuur die ik me kan herinneren sinds Saddam Hoessein. Ze hebben u een dictator genoemd; ze hebben gezegd dat u Hezbollah in uw land hebt; ze hebben gezegd dat u overal duizenden Cubaanse agenten hebt – misschien zijn de cameramannen Cubaanse agenten, dat weet ik niet.

Ze hebben u feitenlijk van alles beschuldigd, met uitzondering van het eten van kinderharten. En ik zal worden aangevallen omdat ik dit interview met u heb gehad en u niet in een ​​kruisverhoor gedwongen heb.

Dus ik wil u deze kans geven. Ik denk dat het mijn plicht is om het deze kans te bieden en de andere kant van het verhaal te geven dat de Amerikaanse media weigert te geven – inclusief veel van onze progressieve en alternatieve media.

Door u aan Amerikanen te laten vertellen, wie Nicolas Maduro is, hoe hij zichzelf ziet en wat hij een toekomstige leider van de Verenigde Staten zou vertellen – u heeft Donald Trump een kkk-man genoemd – maar een toekomstige leider die bereid is te gaan zitten en een dialoog met u voeren.

NICOLAS MADURO: Laten we praten. Ik heb het op alle mogelijke manieren en in elke taal tegen president Donald Trump gezegd. Als er op een dag, in het heden of in de toekomst, een mogelijkheid tot dialoog zou zijn, van respectvol begrip tussen gelijken, zou ik bereid zijn zijn hand te schudden, vooruitgang te boeken en deze fase te overwinnen. Ik hoop het.

Wij gelovigen roepen God aan. Ik hoop dat er licht zal zijn, een halo van licht, hoop op dialoog, voor een nieuw soort relatie tussen de Verenigde Staten en de Bolivariaanse revolutie en Venezuela. Ik hoop het.

Wie ben ik? Ik kan je vertellen, ik geloof in de waarheid. Waarheid kan elke muur, elke leugen, elke manipulatie afbreken. Alleen de waarheid zal u vrijmaken, zei onze Heer Jezus Christus. Ik geloof in de waarheid.

Ik ben een bescheiden man uit de arbeidersklasse, een buschauffeur. Een Bolivariaanse activist, een revolutionair, Chavista, opgeleid door commandant Hugo Chavez.

Alles wat we hebben, hebben we bereikt door middel van werk, door inspanning, door de volksstemming, door de volksstemming. We hebben nooit iets met geweld gekregen. Het is altijd door de stem van het volk geweest, door de legitimiteit van het volk. Dat is hoe we verder zullen gaan.

Ze kunnen zeggen wat ze willen. De Bolivariaanse revolutie zal doorgaan en de waarheid zal de weg effenen.

Dank u zeer. Dank u.

The interview was original in Spanish/English.
For the English translation: The video op youtube
 or the storyscript on theGrayzone