Bron: RT World 23 januari 2023 ~~~

Zaterdag grepen elementen van de politie in bij de Universiteit van San Marcos in Lima, waar 193 mensen werden gearresteerd.

De Colombiaanse president Gustavo Petro en het hoofd van de Peruaanse ministerraad, Alberto Otárola, hadden op Twitter een woordenwisseling over het neerslaan van de protesten in Lima tegen de interim-regering van Dina Boluarte.

Zaterdag vroeg de Colombiaanse leider de tussenkomst van de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over de gewelddadige uitzetting van demonstranten op 21 januari bij de Universidad Nacional Mayor de San Marcos in Lima.

In reactie daarop vroeg de Peruaanse functionaris het hoofd van de Colombiaanse regering om de binnenlandse aangelegenheden van zijn land in handen te nemen: “Gouverneur voor uw eigen volk”, zei de premier, nadat hij Petro herinnerde aan een bloedbad dat op 17 januari plaatsvond in de gemeenschap van Orito, in het departement Putumayo, in het zuiden van Colombia.

Petro reageerde niet op Otárola’s commentaar, maar uren later deelde hij een beeld van de protesten, waarop te zien is hoe demonstranten door de Peruaanse politie worden neergeslagen.

“De president zegt dat ze niet weet waarom ze protesteren. De ergste blinde is degene die niet wil zien”, luidt de door de president geretweete publicatie. 

Dit is niet de eerste keer dat de Peruaanse regering de “inmenging” van Colombia in haar binnenlandse aangelegenheden veroordeelt. Op 28 december keurde het Peruviaanse congres een motie goed om de “voortdurende en onaanvaardbare” opmerkingen en standpunten van Petro en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador te verwerpen.

Volgens het Peruviaanse Congres – een orgaan dat sterk in twijfel wordt getrokken door de Peruviaanse burgers, die om zijn ontbinding vragen – mengen zowel Petro als López Obrador zich in de “binnenlandse aangelegenheden” van het Andes-land, waar tot dusver ongeveer 60 mensen zijn omgekomen in het kader van protesten die door de veiligheidstroepen werden onderdrukt.

Wat is er gebeurd op de Universiteit van Lima? 

Op zaterdagochtend is de Peruaanse politie de faciliteiten van de Universidad Nacional Mayor de San Marcos binnengedrongen en heeft 193 mensen gearresteerd, in een daad die door de academische instelling zelf als “misbruik van gezag” wordt omschreven.

Sinds afgelopen woensdag zijn honderden mensen uit de departementen Puno, Arequipa en Cusco naar de campus van San Marcos gekomen om deel te nemen aan de nationale staking die in het land is uitgeroepen om het ontslag of de afzetting van de interim-president Dina Boluarte te eisen.

Volgens aseguró, een lokale krant, zei Alfonso Barrenechea, nationaal coördinator van het Openbaar Ministerie voor misdaadpreventie, dat de politie handelde binnen het “kader van de wet” en ter “verdediging” van de “legaliteit”.

Op sociale media gedeelde video’s en beelden tonen de inzet van een groot bataljon politie, het gebruik van tanks en het vermeende gebruik van vuurwapens door de autoriteiten om demonstranten te onderwerpen.

Op zondag kondigde het openbaar ministerie de vrijlating aan van 192 gedetineerden, waardoor er nog slechts één persoon vastzit voor het vermeende misdrijf van ” betrokkenheid bij terrorisme “.

Topfoto: Confrontatie tussen studenten en elementen van de Peruaanse politie bij de poort van de Universiteit van San Marcos op 21 januari 2023.Carlos Garcia Granthon / Fotoholica Press / Gettyimages.ru


Gerelateerd (berichten in dit archief):