Door Thorben Austen, 
Quetzaltenango amerika21 ~~~ 

Oligarchische voorkeurskandidaten halen tweede ronde niet. Ruim zeven procent van de kiezers heeft blanco gestemd en meer dan 17 procent heeft ongeldige stemmen uitgebracht.

Guatemala Stad. Het is officieel: Kandidaat Bernardo Arévalo van de linkse sociaaldemocratische partij “Movimiento Semilla”, die voortkwam uit de grote anticorruptieprotesten, heeft veilig de tweede ronde bereikt met 11,8 procent, hoewel de peilingen waren uitgegaan van minder dan twee procent.

Sandra Torres van de Eenheid van Nationale Hoop (UNE) ligt voor, met iets minder dan 15 procent. De UNE is ook een sociaaldemocratische partij, maar wordt over het algemeen niet gezien als een oppositiepartij, maar wordt gerekend tot het regerende “pact van de corrupten”.

Alle kandidaten die verder naar rechts staan, doen niet mee aan de verkiezing. Manuel Conde van de huidige regeringspartij Vamos werd derde met ruim acht procent, Armando Castillo van de Viva-partij vierde met zeven procent.

Edmund Mulet van de pro-zakelijke partij en de ultrarechtse kandidaat Zury Rios van de alliantie Unionista/Valor Cabal werden slechts vijfde en zesde. Beiden werden eerder in peilingen als favorieten voor de run-off beschouwd.

Ongebruikelijk voor linkse verkiezingsresultaten in Guatemala, scoorde Arévalo vooral in de grote steden. In de hoofdstad won hij bijvoorbeeld ruim 23 procent van de stemmen, in de stad Antigua Guatemala, die dicht bij de hoofdstad ligt, 30 procent en in de op één na grootste stad, Quetzaltenango, maar liefst 32 procent.

Dit staat in contrast met de resultaten in de noordelijke plattelandsdepartementen Huehuetenango, Quiche en Alta Verapaz, die worden gekenmerkt door grote armoede. Deze werden gewonnen door Sandra Torrres, terwijl Semilla daar slechts ongeveer vijf procent haalde.

In de huidige en vorige verkiezingscampagnes werden de UNE en de partijen verder naar rechts beschuldigd van het kopen van stemmen door middel van campagnegeschenken. Nu waren er zelfs cheques opgedoken die pas na de verkiezingen geïnd mochten worden en alleen als de juiste kandidaat zou winnen, meldde het Duitse Tagesschau.

De uitsluitingen in de aanloop – naast de linkse kandidaat Thelma Cabrera voor de Beweging voor de Bevrijding van Volkeren (MLP) werden ook drie rechtse kandidaten getroffen – hadden geleid tot de verwachting van een relatief hoog aantal ongeldige (voto nulo) stemmen.

Sandra Torres, hier met vice-presidentskandidaat Carlos Raul Morales, kwam uit op iets minder dan 15 procent.Bron: @SandraTorresGUA

Iets meer dan 7% van de kiezers bracht een blanco stem uit en meer dan 17% bracht een ongeldige stem uit. De opkomst was met ongeveer 60% ook relatief laag. In twaalf van de 22 departementen won de voto nulo zelfs, in vijf de UNE, in drie de Semilla en in één de huidige regeringspartij Vamos.

Bij de parlementsverkiezingen zal de nog steeds regerende Vamos partij de grootste fractie hebben met 40 afgevaardigden, gevolgd door de UNE met 27. De Semilla zal 24 afgevaardigden in het parlement hebben, een duidelijke winst ten opzichte van de huidige zeven afgevaardigden. De VOS-partij, opgericht door UNE-dissidenten, krijgt vier parlementsleden, de URNG/Winaq-coalitie één.

De MLP haalde ondanks een geëngageerde campagne slechts 1,3 procent bij de parlementsverkiezingen en is niet langer vertegenwoordigd in het parlement.

Bij de burgemeestersverkiezingen in de hoofdstad werd de alliantie “Foppa por la Cuidad” derde met 16,4 procent. Dit is, nadat het had geleken op een nek-aan-nek race, een gat van ongeveer vijf procentpunten naar de zittende Ricardo Quiñónez van de ultra-rechtse partijalliantie Uniosta-Valor, die won met een goede 22 procent. De alliantie was echter ernstig verzwakt door de uitwijzing en gevangenneming van de bekende hoofdkandidaat Fransisco Foppa (amerika 21 meldde) en stond niet meer op de eerste plaats in de peilingen.

In Antigua won het burgercomité “Futuro”. In Quetzaltenango werd het burgercomité SBX (Sacandole Brillo a Xela) tweede achter de zittende kandidaat Juan Fernando López van de Humanista partij. De SBX voert campagne voor goed gemeentelijk vervoer en een ecologisch en sociaal stedelijk beleid.

In Solola won ook een burgercomité SUD (Sololateco Unidos para el Desarrollo), met de voormalige guerrillaorganisatie URNG als tweede. In de inheemse districtstad in de buurt van de toeristische trekpleister Lake Atitlan hadden de URNG en het bovengenoemde comité alle burgemeestersverkiezingen sinds het einde van de burgeroorlog gewonnen.

De “Movimiento Semilla” nam pas voor de tweede keer deel aan de verkiezingen. In 2019 werd haar presidentskandidaat, voormalig procureur-generaal Thelma Aldana, ook verbannen en moest in ballingschap vluchten naar de VS.

De parlementsleden van Semilla maakten een offensief oppositiebeleid in het parlement. In de huidige verkiezingscampagne deed de partij niet mee aan de kostbare “materiële strijd” en richtte zich in plaats daarvan op inhoud zoals concrete voorstellen om de armoede te verminderen en de bedreigde en beperkte democratie te verdedigen.

Topfoto: Verrassend in de tweede ronde: Bernardo Arévalo, hier te zien terwijl hij zijn stem uitbrengt. Bron: @BArevalodeLeon