Bron: kawsachunnews 7 januari 2023

De sociale bewegingen van Bolivia hebben de noodtoestand uitgeroepen en een permanente mobilisatie ter ondersteuning van president Luis Arce in reactie op rellen in Santa Cruz door groepen die loyaal zijn aan de gearresteerde couppleger Luis Fernando Camacho. Tot de sociale bewegingen die de verklaring hebben afgelegd behoren de arbeidersconfederatie COB, de campesino-confederaties (CSTUCB, Interculturales) en inheemse organisaties (CONAMAQ, Bartolinas). 

Uitvoerend secretaris van de COB, Juan Carlos Huarachi, hield gisteravond laat een persconferentie na een ontmoeting met president Luis Arce, hij zei: “Vandaag zijn alle sociale bewegingen het erover eens dat we de noodtoestand uitroepen voor alles wat er in het departement Santa Cruz gebeurt. Het is ook belangrijk om de bevolking bewust te maken van het rapport van de minister van Binnenlandse Zaken waarin gedetailleerd wordt aangegeven waarom de gouverneur van Santa Cruz is gearresteerd”.

Huarachi verklaarde ook dat de vakbonden maandag de mobilisaties in alle regio’s van het land zullen aankondigen om president Arce te steunen.

Sinds de arrestatie van staatsgreep Fernando Camacho hebben gewelddadige groepen uit wraak openbare gebouwen in de stad Santa Cruz aangevallen. Sociale bewegingen zeggen dat de arrestatie noodzakelijk was en recht doet aan de slachtoffers van de staatsgreep van 2019. 

President Luis Arce sprak ook op de persconferentie en kondigde extra mobilisaties aan voor 22 januari, ter gelegenheid van de verjaardag van de Plurinationale Staat, een resultaat van de sociale strijd die in 2009 een nieuwe grondwet invoerde.


gerelateerd (berichten in dit archief):