Bron: HispanTV 9  december 2022  ~~~

De president van Cuba, Miguel Díaz-Canel, heeft de afzetting van de Peruaanse president Pedro Castillo bekritiseerd en de “dominante oligarchieën” in Peru de schuld gegeven van de crisis.

“De situatie in Peru is het resultaat van een door de dominante oligarchieën geleid proces om de wil te ondermijnen van het volk dat zijn regering had gekozen in overeenstemming met het Peruaanse rechtssysteem”, aldus Díaz-Canel op vrijdag 10 december.

De Cubaanse president noemde het beginsel van niet-inmenging van zijn land in de interne aangelegenheden van staten en benadrukte vervolgens dat het aan het Peruaanse volk is om zelf oplossingen te vinden voor zijn problemen, “op grond van zijn legitieme belangen”. De “beslissingen van het volk moeten worden gerespecteerd”, benadrukte hij.

Castillo werd op woensdag 7 december door het Congres uit het presidentschap van Peru gezet, waarna hij door de politie in hechtenis werd genomen na zijn besluit om het parlement te ontbinden. Kort daarna nam zijn voormalige vice-president, Dina Boluarte, de hoogste bestuurspost over.

De afgezette president van Peru, Pedro Castillo, vraagt officieel asiel aan in Mexico en hekelt de “ongegronde vervolging” door justitie tegen hem.

De afzetting van Castillo en de machtsovername door Boluarte hebben de politieke crisis in Peru, een land dat in zeven jaar tijd zes presidenten heeft gehad, verdiept. [OT-red: Het verschil is dat de vorige presidenten interim-presidenten waren, terwijl Pedro Castillo door miljoenen Peruanen bij volksstemming is gekozen].

Castillo, een plattelandsonderwijzer uit het noordelijke departement Cajamarca, won het presidentschap dankzij de steun van het volk. Het is dus nog onzeker hoe het Peruaanse volk het mandaat van Boluarte de komende maanden zal opvatten.

De Peruaanse politie vuurt traangas af op demonstranten die in Lima marcheren om de sluiting van het Congres en de vrijlating van Pedro Castillo te eisen. | Video: HispanTV

In heel Peru zijn protesten uitgebroken, waarbij gewone Peruanen de bevrijding van Castillo, de ontbinding van het Congres, onmiddellijke verkiezingen, het aftreden van Boluarte en de installatie van een constituerende vergadering voor het opstellen van een nieuwe grondwet eisen.

De afgezette president van Peru zal tot 13 december in preventieve hechtenis blijven terwijl de procureur-generaal van het land een zaak tegen hem opbouwt wegens vermeende rebellie en samenzwering omdat hij heeft geprobeerd het Congres te ontbinden. De aanklacht waarmee Castillo nu wordt geconfronteerd kan hem minstens 20 jaar achter de tralies houden.

Topfoto: De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel (links) en de Peruaanse president Pedro Castillo. Foto: La Republica (PE).