Bron: Hans-Peter Schmutz 
america21 3 oktober 2022 ~~~~

Gustavo Petro draagt 590 hectare land over aan 50 gezinnen. Het land, gelegen in het departement Córdoba, was voorheen eigendom van een paramilitair

Montería. De Finca Támesis van Carlos Castaño, de overleden ex-leider van de paramilitaire organisatie Zelfverdedigingsgroepen van Colombia (Autodefensas Unidas de Colombia, AUC), is nu beschikbaar voor gebruik door boeren die zich in twee collectieven hebben georganiseerd. Voorlopig is de grond in erfpacht uitgegeven, omdat er nog juridische vragen zijn over de huidige eigendomssituatie.

Het terrein ligt in de landelijke zone van de stad Montería. “Hier begint de landbouwhervorming”, zei Petro tijdens de overdrachtsceremonie, waarbij hij benadrukte dat dit de basis is voor het bereiken van vrede in het land. Hij wees erop dat in het departement Córdoba het aantal moorden in een jaar tijd is verdubbeld. “Als we het over vrede hebben, moet het moorden stoppen,” waarschuwde Petro.

Voorts wees de Colombiaanse president erop dat de overdracht van deze grond een echt keerpunt was voor degenen die de grond bewerken en dat de steun aan de bevolking dus niet slechts “hulp” was. Vorige regeringen, zei hij, hadden zich beperkt tot het uitdelen van hulp in de vorm van aalmoezen. “Aalmoezen genereren geen rijkdom, maar meer armoede. We geven de controle over een van de belangrijkste bezittingen van de natie, het land. Het land is een productiemiddel,” voegde Petro eraan toe.

Ook Daniel Rojas, directeur van de Sociedad de Activos Especiales (SAE) was aanwezig bij de overdracht van de grond. De SAE is ondergeschikt aan het ministerie van Financiën en beheert activa die afkomstig zijn van illegale activiteiten zoals drugshandel. Dit kunnen landerijen, huizen, juwelen, motorvoertuigen, enz. zijn.

“We zijn op een symbolische plaats. Een plaats waar onder andere de agrarische contrahervorming, dat wil zeggen de verwoesting van de dromen van de boerenstand, zijn beloop kreeg”, aldus Rojas. Hij had het werk van voormalige SAE ambtenaren een paar weken geleden in twijfel getrokken. In het bijzonder, zei hij, waren er veel onregelmatigheden in de goederen die de staat in beslag nam van drugsbaronnen.

In zijn toespraak riep Petro de procureur-generaal, Francisco Barbosa, op een onderzoek in te stellen tegen voormalige functionarissen van de SAE. Onderzoek naar narco-activa die volgens de regering niet bestaan en momenteel “alleen in Excel-tabellen bestaan”. Petro liet enige tijd geleden al weten dat dit een van de grootste corruptieschandalen in de geschiedenis van het land zou kunnen zijn.

Twee dagen na de overdracht tweette Petro dat Hacienda Támesis voortging met dezelfde financiële transacties en zaken van Castaño, maar onder beheer van de staat. “Met de staat of met Castaño, het was een gecoördineerd centrum van paramilitaire zaken”.

Maritza del Carmen Salabarriaga Moreno van de organisatie “Mujeres víctimas” verzekerde ter gelegenheid van de landoverdracht: “De overwinning is van ons boeren, de overwinning is van ons, vandaag betreden we het land van degene die zoveel schade heeft aangericht in Córdoba. Dat mogen we nooit vergeten”.

Hoewel er de afgelopen eeuw verschillende wetten zijn aangenomen om de concentratie van land tegen te gaan, is Colombia volgens de statistieken van 2018 van het ministerie van Landbouw een van de landen met de grootste ongelijkheid, met een Gini-coëfficiënt van 0,86 (hoe dichter het getal bij 1 ligt, hoe hoger de ongelijkheid).

De huidige regering heeft van de landbouwhervorming een belangrijke prioriteit gemaakt, en de overdracht van grond in het departement Córdoba zou een eerste stap moeten zijn.

Topfoto: Overdracht van land van het voormalige hoofd van Autodefensas Unidas de Colombia, Carlos Castaño, aan boeren Bron: @UnidadVictimas