Bron: kawsachunnews 14 november 2022 ~~~

De leiding van de Federatie van Campesino Arbeiders van Santa Cruz, Bolivia, heeft vandaag de verbranding van hun hoofdkwartier door extreem-rechtse demonstranten omschreven als een “daad van terrorisme”.

Vrijdag 11 november staken pro-fascistische groepen het gebouw van de inheemse arbeidersvakbond van de regio (Federación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Santa Cruz) in brand. Ook vielen zij het gebouw van de departementale arbeidersfederatie (Central Obrera Departamental – COD) en verschillende regeringskantoren aan. Campesinos eisen nu strenge straffen voor de verantwoordelijken.

“We dienen dienovereenkomstige klachten in, onderzoekers zijn gekomen om alles te bekijken, maar wat gaan ze zien als alles is verbrand en geplunderd?” zei de uitvoerend secretaris van de federatie, Franklin Vargas, vandaag in een persconferentie.

“We vragen het Openbaar Ministerie om de intellectuele opdrachtgevers hiervan te vinden, we weten wie hen financiert, er zijn video’s waarop je kunt zien wie er betaald heeft,” legde hij uit.

De gewelddadige rechtse protesten begonnen weken geleden en eisten dat de nationale volkstelling met zes maanden zou worden vervroegd. Volgens de regerende Beweging voor Socialisme (MAS) is dit echter slechts een excuus van de gouverneur van Santa Cruz, Fernado Camacho, om te proberen het land te destabiliseren en een tweede staatsgreep te plegen.

Na de golf van fascistisch geweld op vrijdag bevestigde de regering dat er 15 mensen zijn aangehouden voor het plegen van de brandstichtingen op het hoofdkwartier van de Campesino Federatie en de COD.

“Het geweld zal niet winnen, het geweld dat vandaag is ontketend probeert alleen de persoonlijke aspiraties te bevredigen van de heer Luis Fernando Camacho en degenen die verantwoordelijk zijn voor de verbranding van privé-eigendommen en de aanvallen op burgers van Santa Cruz en de Boliviaanse politie. Zij zullen worden berecht”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Eduardo del Castillo.