Bron: Nan McCurdy 
covertactionmagazine 22 juni 2022 ~~~

Het BBC-artikel van 23 juni van Bernd Debusmann, “US Immigration: They’d rather die than return to Nicaragua,” bevestigt dat de heersende media consequent elk artikel tot een aanval op de Sandinistische regering maakt.

Van de vier Nicaraguanen die voor dit artikel werden geïnterviewd uit het departement Esteli, zijn er twee boeren, één is een huisvrouw en de vierde is een huisvrouw uit een kleine stad. Zij beschouwen zich allen als Sandinisten en zeggen dat zij hebben geprofiteerd van vele overheidsprogramma’s waaronder opleiding en kleine leningen aan producenten of kleine bedrijven. Een van hen heeft meer dan twintig jaar seizoensarbeid verricht in El Salvador, en twee van hen zijn ten minste tweemaal gaan werken in Costa Rica.

Ze zeggen dat ze besloten hebben de moeilijke reis naar het noorden te ondernemen omdat familie en vrienden hen de afgelopen achttien maanden verteld hebben dat als ze eenmaal de VS zijn binnengekomen, ze zich gewoon tot grensagenten moeten wenden en dat Immigration and Customs Enforcement (ICE) hen daadwerkelijk helpt om op hun eindbestemming te komen. Dit bleek waar voor alle vier, na schrijnende ervaringen onderweg. Twee werden naar Minnesota gevlogen, één naar Miami en één werd per bus naar Houston gestuurd.

In de V.S. worden Nicaraguaanse migranten nu met evenveel aandacht en zorg behandeld als de Cubanen. Met andere woorden, de VS bevordert overduidelijk de migratie van Nicaraguanen naar de VS sinds 2007. Migranten uit Nicaragua worden niet uitgezet op grond van artikel 42, in tegenstelling tot Mexicanen, Guatemalteken, Salvadoranen en Hondurezen, die een veel grotere migratiestroom naar de VS hebben gekend dan Nicaragua sinds 2007, toen er een betere regering kwam in Nicaragua – namelijk een Sandinistische regering.

Sinds Covid zijn meer mensen uit Mexico, Midden-Amerika en het Caribisch gebied naar de VS vertrokken. Dit aantal in 2021 en 2022 blijven stijgen.

De andere reden waarom de migratie naar de VS toeneemt, is dat,Nicaraguanen hebben gehoord dat landgenoten die naar de VS zijn getrokken sinds medio 2021, vrij gemakkelijk is om werk vinden en dat het loon goed is – 12 tot 18 US dollar per uur.

Nicaragua Nicaraguaanse migranten naar de V.S. De BBC misleidde haar lezers over de redenen waarom veel Nicaraguanen naar de V.S. zijn gegaan [Bron: bbc.com].

De geïnterviewden zeiden allemaal dat hun plan is om twee tot drie jaar te werken en maandelijks geld te sturen naar bejaarde ouders en hun kinderen, om dan terug te gaan naar hun familie om land of vee te kopen of te investeren in een klein bedrijf. De vrouw die naar Miami ging werd herenigd met haar man die al 19 jaar in Miami werkt zonder papieren.

Ik ken niemand die vertrekt omdat hij de Sandinistische regering niet mag. Je hoeft Nicaragua alleen maar te bezoeken om de geweldige investeringen te zien in alles wat het leven beter maakt: universele gezondheidszorg en onderwijs, huisvestingsprogramma’s, alsook de verbeterde infrastructuur met verreweg de beste wegen in de regio, overheidsleningen en -trainingen voor kleine producenten en kleine ondernemers, 90% voedselsoevereiniteit, 99,2% van de bevolking heeft nu elektriciteit, meer dan 90% heeft stromend water in huis, elektriciteit wordt nu voornamelijk opgewekt door hernieuwbare bronnen, grote investeringen in sport, recreatie en parken en nog veel meer.

Nicaragua investeert momenteel 153 miljoen dollar in 2 nieuwe ultramoderne ziekenhuizen (de 23e en 24e die ze sinds 2008 hebben gebouwd) in Ocotal en in Bilwi, Noord-Caribische Autonome Regio. [Foto met dank aan Nan McCurdy]

Prachtig Managua. [Bron: twitter.com]

Natuurlijk is iedereen die zonder papieren in de VS gaat werken slim genoeg om de immigratiedienst te vertellen wat ze willen horen – “ze zijn gekomen om aan de tirannie te ontsnappen”. Als ze zouden zeggen “Ik hou van Nicaragua en ben hier alleen om te werken,” zouden ze verdreven worden. Migranten zijn niet dom.

Overal ter wereld is de migratie sterk toegenomen door de gevolgen van Covid op de economien. Daarnaast hebben de VS in 2018 sancties tegen Nicaragua ingesteld en in 2021 nog meer sancties uitgevaardigd. Er waren geen nieuwe leningen van de Wereldbank aan Nicaragua van 2018 tot november 2020, toen er eindelijk kleine leningen waren in verband met de gevolgen van twee sterke orkanen. De Internationale Ontwikkelingsbank verstrekte Nicaragua in 2020 43 miljoen dollar aan hulp in verband met Covid, maar verstrekte 1,8 miljard dollar aan El Salvador.

Een andere factor die Nicaraguanen naar het noorden drijft, is dat de economie van Costa Rica zeer zwaar getroffen werd door Covid. In het verleden gingen jaarlijks honderdduizenden Nicaraguanen naar Costa Rica om er te werken. Maar in 2020 en 2021 keerden meer mensen terug naar Nicaragua wegens gebrek aan werk in Costa Rica. In 2021 bedroeg het totaal aantal grenspassages 228.000 en keerden er meer mensen terug naar Nicaragua. Dit zou een andere een reden zijn om werk te zoeken in de VS.

De BBC-auteur zegt dat mensen ook naar de VS trekken vanwege een “harde aanpak van het maatschappelijk middenveld”. In de laatste vier jaar hebben zo’n 440 non-profitorganisaties hun belastingvrije status verloren op een totaal van meer dan 6000 non-profit organisaties. Ik heb alle lijsten bekeken en de overgrote meerderheid zijn non-profit organisaties die al jaren niet meer functioneren.

En het sluiten van NGO’s is niet ongebruikelijk – dit gebeurt over de hele wereld. Tussen 2006 en 2011 heeft de IRS in de VS 279.000 van de 1,7 miljoen non-profitorganisaties gesloten. Alleen al in 2020 werden er 28.000 gesloten. In Groot-Brittannië worden er ongeveer 4.000 per jaar gesloten en in Australië werden er in 2014 10.000 gesloten, een zesde van het totaal.

In 2020 volgde Nicaragua het voorbeeld van de VS en creëerde een wet inzake buitenlandse agenten, die non-profit organisaties verplicht mee te delen welke buitenlandse gelden zij ontvangen en hoe die gelden worden gebruikt.

Sinds 2007 fungeerden veel NGO’s als doorgeefluik voor geld van het Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED), het International Republican Institute (IRI), het International Democratic Institute, Freedom House en vooral het Amerikaanse Agency for International Development (USAID); en ook voor geld van stichtingen die nauw samenwerken met de geldstromen van de Amerikaanse regering, zoals de Soros Foundation to Promote Open Society en anderen.


Nicaraguaanse “mensenrechten” verdedigers die geld ontvangen van de National Endowment for Democracy. [Bron: ned.org].

Dit geld, ter waarde van meer dan een half miljard dollar dat openlijk werd overgemaakt, werd gebruikt voor destabilisatiedoeleinden en voor de mislukte couppoging van de VS in 2018. De NGO’s die deelnamen aan de coup werden eerst stilgelegd op grond van serieuze bewijzen van fraude, verraad en het witwassen van geld en andere misdaden die over de hele wereld strafbaar zouden zijn.

Scène van mislukte door de VS gesteunde staatsgreep in Nicaragua in 2018. [Bron: truthdig.com]

De Financial Action Task Force (FATF), opgericht door de G7, legde regels op die wereldwijd gelden. Nicaragua werd door de FATC geprezen voor de naleving van regels zoals het stoppen van witwaspraktijken.

Hoewel er mensen zijn die de Nicaraguaanse regering niet graag mogen, is dat niet de reden dat de laatste 18 maanden meer mensen hun geluk hebben beproefd in het najagen van “de Amerikaanse droom”. Op 7 november 2021 stemde meer dan 65% van de geregistreerde kiezers, waarbij president Daniel Ortega meer dan 75% van de stemmen kreeg. De huidige peilingen laten dezelfde goedkeuring van de burgers zien. Reis naar Nicaragua, praat met iedereen die je ontmoet, doe wat onderzoek.

Nan McCurdy werkt voor de United Methodist Church in de staat Puebla, Mexico met Give Ye Them to Eat (GYTTE), een dienst voor verarmde plattelandsbewoners die werkt in gemeenschapsgerichte gezondheid, duurzame landbouw, en gemeenschapsontwikkeling gespecialiseerd in geschikte technologieën. Nan is ook de redacteur van het weekblad over Nicaragua, NicaNotes. Nan is te bereiken op nanmigl@yahoo.com.


Eerdere artikelen in dit archief: